Nyitókép: Schnelczer Zoltán

 

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum 2023. szeptember 19-én (kedden), 16:00 órai kezdettel egy rendhagyó kiállítás-megnyitóra invitálta meg a nagyérdeműt, mely a Meyke: Gömöri hagyomány a divatban címre hallgató ideiglenes kiállítása nem mindennapi kezdőakkordja volt. A múzeum igazgatója, Kerényi Éva a klasszikus megnyitók helyett egy olyan divatbemutatót álmodott meg, mely jó eséllyel erőteljes, kitörölhetetlen élményként marad majd meg az emberek tudatában.

 

A színes és izgalmas divatbemutatóra a rimaszombati Gömör-Kishonti Művelődési Központ nemrégiben felújított nagytermében került sor. A rendezvény a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat anyagi támogatása mellett, az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében valósult meg.

 

(A meghívó. Jöttek is szép számban…, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

 hirdetes_300x300  

Rimaszombat városa ezzel egy olyan különleges programmal gazdagodott, melyhez foghatót a fentebb említett intézmények még sohasem rendeztek, sőt, amelynek összességében sem igazán szokott létjogosultsága lenni a városban. A divatbemutató méltó körülményeket biztosított a látogatók számára a gömöri hagyományok és népi hímzésvilág értékeinek megünnepléséhez.

 

A gömöri népi hímzés magával ragadó, szemet gyönyörködtető formái, a ruhák váltakozó lágy és intenzív bája, a kifutó modelljeinek minden kíváncsi tekintetet elbűvölő boldog és izgatott fölvonulása, s a divatbemutatóhoz biztosított méltó zenei válogatás valami olyan értékes és sokrétű csodát varázsolt a közönség elé, mely a gömöri népi kézművesség örök, intenzív emlékévé nemesülhet bennük.

 

(Népi hímzés a modern kor emberének,fénykép: Schnelczer Zoltán )

 

Gömör népi hímzése méltatlanul háttérbe szorult az olyan jól csengő tájegységek ma már világszerte ismert motívumkincse mögött, mint a kalocsai vagy épp a matyó. Mindezt úgy, hogy varázsában és szépségében nem kevesebb azoknál, egyszerűen a sors bánt oly mostohán vele. Mindvégig akadtak azonban hímzőasszonyok, akik átmentették a gömöri csomós hímzés hagyományát az utókornak. Minderre pedig addig volt szükség, míg Molnár-Madarász Melinda személyében rá nem talált e csodára egy olyan kreatív divattervező, aki hivatásának és kötelességének érzi felkarolni és modern köntösbe bujtatva a nagyvilág elé tárni a lassacskán feledésbe merülő népi értékeket.

 

Molnár-Madarász Melinda “Meyke“ a mai modern nő számára készít eredeti és különleges ruhákat és divatkiegészítőket. Célja a magyar hagyomány értékeit megőrizve modern és közérthető öltözékeket alkotni. Kollekcióját gyakran állítják párhuzamba Bartók Béla (1881 – 1945)  és Kodály Zoltán (1882 – 1967)  műveivel és hagyományőrző ténykedésével. Ruháiban nem csupán a magyar népi viseletek díszítőművészetét s motívumkincsét veszi át, hanem a régi viseletek felépítését, szerkezetét, értékét is.

 

(Molnár-Madarász Melinda, divattervező, a gömöri kollekció megálmodója, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

Melinda, s márkájának neve nem ismeretlen már a gömöri közönség előtt.  Az Egyesült Államokban, Németországban és Kínában is jegyzett divattervező hölgy múlt éven egyszer vendége volt már a Gömör-Kishonti Múzeumnak, amikor is a kalotaszegi, matyó, barkó, torockói és kalocsai területek népi díszítőelemeit alapul vevő díszes divatkollekcióját mutatta be a közönségnek. A nagy sikert aratott kiállítás folytatásaként pedig most vadonatúj, gömöri kollekcióját hozta el az érdeklődők számára.

 

A kollekció 15 db ruhából áll, melyek jellegzetessége a visszafogott színvilág, letisztult, nőies formavilág és népi kézművesség. Meyke kollekciója a fehér, kézi csomós hímzés motívumvilágát és a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban fellelt motívumok és viseletek formáit hívatott megmutatni a nagyvilág számára. A fehér, kézi csomós hímzés mellett óhatatlanul meg kell említenünk a Gömörre talán leginkább jellemző formát is, mi nem más, mint a ruhákról visszaköszönő gránátalma formája. A kollekció darabjai variálhatóak, s a modern nő ruhatárába könnyen beilleszthetőek. A gömöri kollekciót bemutató kiállítás nyitó rendezvényére a Gömör-Kishonti Művelődési Központban került sor, a kora délutáni órákban.

 

A nemrégiben felújított hatalmas és impozáns terem szépen lassan megtelt a divat iránt érdeklődő közönséggel. Mire minden ülőhely elfogyott, s a sajtó minden képviselője elfoglalta állását, a modelleken és rajtunk, a műsor vezetőin és szervezőin is úrrá lett a boldog izgalom és várakozás. A közönség soraiban vendégként jelen volt Balázs Istvánné Éva, a Gömöri Népfőiskolai Egyesület képviseletében jött hímzőasszony és hagyományápoló, aki nélkül a gömöri kollekció talán soha nem valósulhatott volna meg, és üdvözölhettük sorainkban a Szövetség tagjait is, mégpedig a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat képviselőjét, Mag Fodor Enikőt és Halász Attila városi képviselőt és egyben Rimaszombat alpolgármesterét.

 

A múzeum történészeként örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy konferansziéja legyek ennek a színes eseménynek. Felvezetőm után a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatónője, Kerényi Éva szólt a közönséghez. Beszédében kiemelte a kollekció és a divatbemutató szimbolikus jelentőségét. A történelmi Gömör megyét az elmúlt évtizedek viharai kettézúzták, minek következtében területe két megyére, két ország fennhatósága alá került. Tényleges, fizikai valójában már nem fogható át, így csak szimbolikusan és virtuálisan egyesíthető, mégpedig hagyományaink és közös múltunk, értékeink ápolása, életben tartása által. A gömöri kollekció éppen ezt a fontos és hasznos küldetést hivatott támogatni. Darabjainak díszes, Gömör értékeire fókuszáló mintáin keresztül mintegy összehozza az azonos értékekben hívőket.

 

 

(Kerényi Éva, a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatónője, és Kerepesi Igor, az intézmény történésze, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

Újabb szimbolikus momentum pedig az, hogy noha a gömöri kollekció (igaz annak csak egy része) New Yorkban került először bemutatásra a 2022/2023-as év fordulóján, mégiscsak Gömörnek, s azon belül is Gömör mintegy központjának ítélhetjük oda az elsőbbséget. S hogy miért is? Mert a kollekció a maga teljes egészében és pompájában, mind a 15 darabot felvonultató tökéletességében legelőször itt, Rimaszombatban, az egykori gömöri megyeszékhelyen kerül bemutatásra. Az igazgatónő beszédét követően Arany Niki énekelte el a Varázsdal című szerzeményt, tovább emelve a délután fényét.

 

(Arany Niki a Varázsdalt énekelve, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

Az ének után következett maga a várva várt csúcspont, a divatbemutató, a maga teljes pompájában, elbűvölő modellek jelenlétében. Modelljeink között volt Steiner Zsuzsa, Gömör-Kishont 1995-ös szépségkirálynője, sminkes, stílustanácsadó, a Mary Kay igazgatója, s a Gömör-Nógrád szépe verseny 2019-es győztese, Czakó Viki is. A bemutató igazi színkavalkáddá lett, ízlésesen választott zenével bemutatott koreográfia kíséretében. Csak gyönyörködni tudtunk az elénk táruló ruhákban, a sokféle, léleksimogató hímzésmintában és formában!

 

(Ragyogó modellek színpompás ruhában, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

A divatbemutatót követően rövid beszélgetésre került sor Molnár-Madarász Melinda divattervezővel, mely természetesen tolmácsolva lett szlovák nyelvre is. A beszélgetést Arany Niki saját szerzeményének előadásával, az Ima című dal eléneklésével zárta le. A modellek újbóli felsorakozását követően a köszönetnyilvánítások hosszú sora következett, mert egy-egy ilyen program, kollekció és kiállítás megvalósításához bizony elengedhetetlen a partnerek jelenléte és az együttműködés.

 

Maga a kollekció a Gömöri Népfőiskolai Egyesület, az Agrárminisztérium és a new york-i székhelyű Réka Darida Foundation ösztöndíj program anyagi támogatásával valósulhatott meg, míg a kiállítás és divatbemutató a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat financiális segítsége mellett. Köszönet illeti (ezúton is) a Gömör-Kishonti Múzeum (kiállításban részt vett) dolgozóit a munkájukért, ahogy a modelleket, szervezőket, hímzőasszonyokat, a hang és fénytechnika biztosítóját is.

 

A ropogtatni valók felajánlásáért köszönet a rimaszombati Baretka kézműves pékségnek, a reklámért a Gömör-Nógrád rádiónak, Kerényi Évának pedig a divatbemutató ötletéért, a terem, a modellek és a szponzor leszervezéséért. Végül, de nem utolsósorban köszönet Molnár-Madarász Melindának, amiért áldozatos munkával ilyen szemet gyönyörködtető kollekcióval örvendeztetett meg minket.

 

(Csoportképek a Jövőnek, fénykép: Schnelczer Zoltán)

 

Aki szeretné közelebbről is szemügyre venni a ruhákat, az természetesen megteheti a Gömör-Kishonti Múzeumban, a Gömöri hagyomány a divatban című kiállítás keretében, egészen 2023. december 31-ig. A múzeum a következő hónapokban jó pár kísérőrendezvényt is biztosít a kiállításhoz, mellyel a gyerekeket, diákokat, felnőtteket és családokat egyaránt meg kívánja szólítani. A divattervezés alapjai című kézműves foglalkozás nagy sikerére való tekintettel reméljük, hogy a következő hónapok foglalkozásai is nagy népszerűségnek örvendenek majd.

 

(A Gömör-Kishonti Múzeum divatkiállításhoz készített kísérőrendezvényeinek listája)

 

Kerepesi Igor

A fényképekért köszönet Schnelczer Zoltánnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!