Nyitókép: CNN

 

Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja idén a Nobel-békedíjat „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért” – jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

 

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. A tüntetők „Nő – Élet – Szabadság” – mottója jól kifejezi Nargesz Mohammadi elkötelezettségét és munkáját – fogalmazott a Nobel-bizottság a nobelprize.org honlapon megjelent indoklásban.

 

A díjjal 11 millió svéd korona (368 millió forint) is jár. A Nobel-békedíjat hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban.

 hirdetes_300x300  

 

Mint ismert hétfőn Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat. Kedden Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapta a fizikai Nobel-díjat.

 

Szerdán Moungi Bawendi, Louis Brus és Alekszej Jekimov kapta a kémiai Nobel-díjat. Csütörtökön pedig Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a svéd akadémia.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!