Nyitókép: Buday Mária

 

2023. október 14-én a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban a HARMÓNIA Szlovákiai Magyar Zenei Díj gálaestjének keretében az idén 75 esztendős Stubendek István, a Concordia vegyes kar karnagya életműdíjban részesült.


A rendezvényt nívós zenei műsor tette ünnepivé, amelyen neves, közkedvelt zenészek léptek fel.

 

Fotó: Buday Mária

 

Stubendek István érdemeinek felsorolását Stirber Lajos zenepedagógus, a díjazott pályatársa adta elő, amelynek jelentős részét idézzük:

 hirdetes_810x300  

 

„Felettébb megtisztelő számomra, hogy a mai ünnepség szervezői, s csakúgy a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának vezetősége engem bízott meg, hogy méltassam az idei HARMONIA életműdíjast…

Mondandómat hadd kezdem tisztelt díjazottunk egyik vallomását idézve, amely a helyi 20 éves GAUDIUM együttes születésnapi hangversenyén hangzott el:


»Őszintén bevallom, én nem vagyok komáromi, én a gömöri hegyek közül jöttem! De! Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Komáromban, ahol nagyon sok olyan embert, zenészt ismerhettem meg, akik megismerése által szebb lett az életem.«
Karnagy úr! Mi is örülünk, hogy itt vagy közöttünk!”

 

A bevezető szavakat követően Stirber Lajos zenepedagógus dióhéjban ismertette az ünnepelt életrajzát:

 

„A gömöri fiatalember, Stubendek István a kassai Magyar Tanítási Nyelvű Ipari Iskolában érettségizett, majd a nyitrai Pedagógiai Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol 1971-ben végzett zenei nevelés szakon. A Bodrogközben, a bolyi alapiskolában kezdett el tanítani, mi több, megalapította az iskola gyermekkarát is. Bizonyára az ifjú tanárhoz már akkora eljutottak Kodály mester „üzenetei”, melyek közül az egyiket idézem:

 

– Leghálásabb tárgy a karének, mert legjobban fizet a ráfordított fáradságért…bármely iskola énekkara elérheti azt a színvonalat, amely alkalmassá válik az iskolán belüli nevelő szerepre.  Egy lépéssel tovább: már a nyilvános zeneéletben is számottevő értéket jelenthet. –
És mert az ifjú tanár szakmailag is fejlődni akart, vállalta a Budapestre való utazgatást,  hogy elvégezhesse a Művelődési Intézet Karnagyképzőjét.”

 

Stirber Lajos zenepedagógus a továbbiakban részletesen ismertette Stubendek István zenei és pedagógiai tevékenységének állomásait, majd pedig rátért komáromi pályafutásának kezdeti szakaszára:

 

„1979-ben családostul Komáromba költözik, a helyi Művészeti Alapiskola tanára lesz. Ha emlékezetem nem csal, a felejthetetlen emlékű fáklyavivő Bajnok István doktor úr keresett meg bennünket, az akkor Béke Utcai Alapiskola (Jókai Mór AI) gyermekkarának vezetőit azzal, hogy a Csemadok helyi szervezete keretében vegyes kar van alakulóban, amelynek egy lelkes ifjú zenepedagógus, Stubendek István lesz a karnagya. Kérte, segítsünk a tagtoborzásban. Nagy örömmel tettük; s vettük a jó hírt, hogy Krizsán József, Schmidt Viktor, Tarics János – Komárom zenei életének előbbi irányítói áldásos tevékenységének lesz folytatása.

 

1980. május 26-át írt a naptár, amikor megalakult a Csemadok Énekkar. Elődjének tekintve az egykori jóhírű Egyetértés Munkás Dalárdát, sokunk nagy örömére a CONCORDIA nevet vette fel, ami az egyetértés latin megfelelője.

 

Jómagam a kórus indulásától kezdve vigyázó szemmel követtem annak működését. Csakis tisztelettel és elismeréssel tudok szólni tevékenységükről. Felettébb dicséretre méltó, hogy több mint 40 éve folyamatosan működnek. Mi több, elindulásuk óta mindmáig azok közé tartoznak, akik a magyar kóruskultúrát magas szinten művelik, aminek ékes bizonyítékai megmérettetéseik: a galántai Kodály Napokon való sorozatos aranykoszorús minősítésük, az össz-szlovákiai országos versenyeken kivívott rangos elismerésük.
Egy alkalommal fültanúja voltam a szervezők egyike kijelentésének, akinek idézem szavait:


– „Najlepšie slovenské zbory sú maďarské”. (A legjobb szlovák kórusok magyarok.) –
Hát kell ennél nagyobb elismerés, dicséret, érdem?


1994-ben alapítója a komáromi MARIANUM Ének-zenei Egyházi Alapiskolának és az iskola gyermekkarának. Stubendek István karnagy keze alatt megalakulásától fogva ez a kórus is…az élmezőnyben helyezkedett el…
Díjazottunk példaértékű munkásságáról vall a Concordia KÓTA díja is, az anyaország rangos elismerése…amellyel a zene területén nyújtott kimagasló művészi tevékenységet jutalmazza.”

 

Stirber Lajos ünnepi beszédében jeles zenei szakemberek korábbi méltatásaiból is idézett.

 

„A karnagy és a kórus minden egyes műsorával tudásának legjavát nyújtja. Műsorválasztásuk minden esetben tiszta hitet, elkötelezett magyarságot, magas zenei igényességet sugároz. Adja a Teremtő, hogy továbbra is így legyen!”
(Erdei Péter, Liszt-Bartók-Pásztory-díjas karnagy)

 

„Örömmel hirdetem, hogy a Concordia vegyes kar a szlovákiai magyar kóruskultúra kiváló képviselője. Negyven éve bizonyítja ezt szűkebb hazájában, Európa országaiban és a tengeren túl is…Isten éltesse sokáig a kórust és karnagyát, Stubendek Istvánt!”
(Kertész Attila, a Magyar Kodály Társaság elnöke)

 

Fotó: Buday Mária

 

Stirber Lajos ünnepi laudációjának végén jó egészséget, további töretlen munkakedvet kívánva szívből gratulált Stubendek István életműdíjához, és zárszavaiban ismét egy kodályi gondolatot idézett:

 

„Az igazi művészet az emberiség emelkedésének egyik leghatalmasabb eszköze, s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az az emberiség jótevője”.

 

Bízunk benne, a Concordia vegyes kar Stubendek István áldásos vezetése alatt még sok évig gazdagítja a felvidéki magyarságot és az egyetemes, zeneértő nagyközönséget. Az életműdíjhoz pedig szívből gratulálunk!

 

A Jóisten éltesse sokáig, erőben egészségben!

 

Buday Mária

A képek a szerző korábbi felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.