Nyitókép: Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Egyperces TikTok-videók segítségével mutathatják meg szónoki tehetségüket és vitakészségüket azok a 16-30 éves fiatalok, akik az idei Kossuth-szónokversenyre jelentkeznek. A „Kossuth vs. Petőfi – Újratöltve” címet viselő verseny kiemelt témája a generációk közötti különbség lesz. A verseny döntőjére november 11-én a Nemzeti Színházban kerül sor, a zsűriben pedig olyan elismert szakemberek kaptak helyet, mint Rátóti Zoltán, Aczél Petra és Balázs Géza. Az esemény a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezésében valósul meg.

 

„Van-e ma létjogosultsága a készpénznek? Segítik vagy inkább gátolják az öltözködési szabályok az önkifejezést? Támogatja-e a kritikus gondolkodást az alapos lexikális tudás? Költséghatékonyabb-e, ha nem az interneten rendelünk ételt? Vajon elbeszélnek-e egymás mellett a generációk?” – többek között ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban érvelhetnek, vitázhatnak és mutathatják meg rátermettségüket azok a 16-30 év közötti fiatalok, akik az idei Kossuth-szónokversenyre jelentkeznek.

 

A jelentkezés feltételeként a versenyzőknek október 25-ig a saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük a pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt Youtube-link formájában a szervezők által megadott e-mail-címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek a TikTokon, jelöljék meg a @kultura.hu csatornát (https://www.tiktok.com/@kultura.hu) is, és a videó linkjét küldjék el a [email protected] címre is.

 

 hirdetes_300x300  

A verseny döntőjére 2023. november 11-én szombaton kerül sor Budapesten, a Nemzeti Színházban. A zsűriben idén is elismert szakemberek kaptak helyet: a Kossuth-szónokverseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója lesz, a zsűri tagjai pedig Aczél Petra egyetemi tanár (MOME), Balázs Géza egyetemi tanár (SZFE), Merényi Hajnalka egyetemi adjunktus (ELTE TÓK), Kiss Róbert Richard, Prima Primissima díjas újságíró, Katona Kinga színművész (Nemzeti Színház), Török Ádám influenszer, a Dumaszínház állandó fellépője lesznek.

 

A legeredményesebb szónok 300, míg a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, a szervezők azonban emellett több különdíj kiosztását is tervezik. A megadott hashtageket érdemes nyomon követni a TikTokon, a közönség által legígéretesebbnek tartott szónokok számára ugyanis a zsűri közönségdíjat ad majd át. Az idei verseny újítása, hogy a legeredményesebbnek tartott, magyar nyelvet és irodalmat tanító pedagógus számára a szervezők november 11-én a MAGYARTANÁRDÍJAT is átadják.

 

Petőfi Kulturális Ügynökség sajtóanyag

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!