Nyitókép:  TASR/František Iván

 

A krasznahorkai (Krásna Hôrka) vár felújítási munkálatai a kitűzött ütemterv szerint folytatódnak. A váralja építése már jelentősen előrehaladt, a tél közeledtével a külső munkálatok több hónapig szünetelnek – jelentette ki Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) főigazgatója.

 

„Nagyon örülök, hogy a munkálatok nagyszerűen haladnak. Az utak építése már megkezdődött, a lelátók alapjait már lerakták, és a restaurálási munkálatok is előrehaladtak”

 

– mondta Panis, hozzátéve, hogy a projekt a kitűzött ütemterv szerint halad. Az alsó és középső vár rekonstrukciós projektjének részeként a helyreállítandó épület legtöbb részének belső terében már befejeződött a bontás, így a restaurálási munkálatok és a vakolat helyreállítása már javában zajlik. A kőportálok és lépcsőházak restaurálása is folyamatban van.

 

„Az éghajlati viszonyok miatt a külső munkálatok felfüggesztésre kerülnek, és kedvező hőmérsékleti viszonyok mellett tavasszal folytatódnak. A belső terekben, ahol lehetőség van a megfelelő hőmérsékleti viszonyok megteremtésére, folytatódnak a restaurálási munkálatok”

 

 hirdetes_810x300  

– tájékoztatott a Betléri Múzeum. A váralján már elkészült a leendő információs központ vázlata, valamint a frissítőket és ajándéktárgyakat kínáló létesítmények alapjai. Az építési munkálatokkal párhuzamosan a várban régészeti kutatások is folynak. A múzeum emellett közbeszerzést készít elő a belső berendezési tárgyakra és a kiállításokra.

 

Az alsó és a középső vár egy részének restaurálása, valamint a több mint 20 millió euróból megvalósuló váralja építése tavaly augusztusban kezdődött. A projektet három éven belül kell befejezni, amelyet a felső vár helyreállítása követ.

 

„A tervezők jelenleg az építési engedélyhez szükséges terven dolgoznak, hogy a jövő év elején megkezdhessük a közbeszerzési eljárást. A felső vár helyreállítását jövő év nyarán szeretnénk elkezdeni”

 

– mondta Panis, hozzátéve, hogy a vár 2026-ban teljes egészében megnyithat a nagyközönség előtt. Krasznahorka várát 2012. március 10-én pusztította el egy tűz, amely a várhegyen lévő füves területen keletkezett, és onnan terjedt át magára a várra. A Szlovák Köztársaság kormánya közel 35 millió eurót hagyott jóvá a várkastély helyreállítására.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!