Nyitókép: Buday Mária

 

A komáromi katolikus hívek templomba járó közössége több éven át nem látta a Szent András-bazilika főoltárát, mert a szentélyben restaurálási munkálatok folytak, így ezt a részt egy építkezési fedőlepel takarta el. Ebben az időszakban a szentmisék bemutatása is áthelyeződött az elfedett rész elé.

 

Az igényes restaurálási folyamat szeptember végére fejeződött be, és az októberi szentmisék alkalmával már a hívek is megcsodálhatták az újjávarázsolt, gyönyörű szentélyt. Jelenleg a bal oldalhajónál elhelyezett állványok jelzik, hogy a restaurálási munkálatok azon a részen tovább folytatódnak.

 

A kéttornyú Szent András-bazilika Komárom legmeghatározóbb épülete, külső restaurálása 2008 és 2018 között történt, ekkor nyerte el mai csodálatos fehér színét.

 hirdetes_810x300  

 

A külső és belső felújítások igencsak szükségszerűek voltak, hiszen a szocializmus évtizedeiben ritkán fordítottak gondot a templomok karbantartására.

 

Fotó: Buday Mária

 

Komárom területén az első templom alapkövét még Géza fejedelem idején, a 10. században rakták le.

 

A már dátummal említett első templomot a jezsuiták építették, 1674 és 1677 között. A gyorsan növekvő város részére azonban ez az építmény rövidesen kicsinek bizonyult, így mellette építettek egy nagyobb templomot 1723 és 1734 között. Ennek építéshez 800 ezer téglát használtak fel az erődítmény lerombolt újvári részéből.

 

A templom egy része azonban a nem megfelelő építkezés következtében már négy évvel később, 1738-ban összedőlt.

 

Az újabb templom alapkövét 1748-ban rakták le és 1756-ra el is készült, ebben a barokk freskókat Franz Anton Maulbertsch készítette. A templomot azonban az 1763-as nagy komáromi földrengés romba döntötte, de 1768–1771 között újjáépítették. A freskókat ekkor Johann Lucas Kracker készítette.

 

A nyugalom nem tartott túl sokáig, 1783-ban újabb földrengés rázta meg Komáromot. Azóta a város lakóinak kérésére minden nap délután 3 órakor meghúzzák a templom nagyharangját az égiek kiengesztelésére, és ez szokás napjainkban is él.

 

Fotó: Buday Mária

 

Fotó: Buday Mária

 

A tragédiák sora még a második földrengés után sem ért véget, 1848. szeptember 17-én hatalmas tűzvész pusztította el a város kétharmadát, a Szent András-templom három napig égett, a toronyban lévő hét harang pedig megolvadt és leszakadt.

 

A templomot közadakozásból újították fel, és 1860-ban újraszentelték, persze a későbbiekben a két világháború is meghagyta a saját maga nyomait. A 20. század hetvenes éveiben, mint műemlék, állami támogatásból felújították, 1975-re készült el. A számos tragédiát túlélt templomot, amely napjainkban nagy restaurálási folyamaton esik át, klasszicista elemekkel vegyített késő barokk stílusában csodálhatjuk meg.

 

Fotó: Buday Mária

 

A templom 2018 tavaszán nyerte el a basilica minor címet, azóta illeti meg a Szent András-bazilika megnevezés.

 

2023 októberétől a felújított szentély külön értéket ad az egyébként is lélekemelő Istenházának.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.komarno.fara.sk/?page_id=1073
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Andr%C3%A1s-bazilika_(Kom%C3%A1rom)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.