Nyitókép: Körkép.sk

 

Dunaszerdahelyen, Padányban és Nyárasdon jártunk.

 

Lezajlott a Bíborpiros Szép Rózsa Országos Népzenei Vetélkedő

 

Népzenei vetélkedőt tartottak a Csallóköz szívében. Az eseményen énekesek és hangszeresek vettek részt, akik különböző korcsoportokban és kategóriákban (énekes szólisták, énekcsoportok, citerások) mérettették meg magukat.

 

 hirdetes_300x300  

 

 

A fellépéseket megelőzték a hangpróbák, amelyek során már érezhető volt a résztvevők izgatottsága. Az országos szintű versenyen a nagyérdemű zsűrinek nem volt egyszerű dolga, mivel szinte minden egyes produkció színvonalas volt.

 

 

 

Az esemény két helyszínen, a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban és az Üzleti és Tájékoztató Központban zajlott egyidejűleg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A főszervező a hagyományokhoz híven a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet volt, mégpedig a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából.

 

 

 

 

 

 

Az eredményhirdetés során a szakavatott zsűri arról beszélt, hogy minden versenyző, fellépő elismerést érdemel. Örömüknek adtak hangot, hogy amíg vannak, akik a népzenét szeretik, kedvelik, sőt éneklik, addig a népzene továbbra is fennmarad és remélhetőleg szélesebb körben népszerűsítik azt. A díjazottak végtelen örömét hol az örömkönnyek, hol a tapsvihar jelképezte.

 

 

A szervezők az Ág Tibor-díjat is átadták az esemény végén. Ezt Posztumusz Huszár László (népművelő) érdemelte ki.

 

 

 

 

Jubileumi ünnep

 

Megalakulásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Sarló citerazenakar, amely az elmúlt években Felvidék-szerte, sőt a határon túl is képviselte Nyárasdot.

 

 

 

 

A tagok Balogh László vezetésével rendszeresen találkoznak, próbálnak, készülnek a fellépésekre. Zenés csokraikkal számtalanszor örvendeztetik meg a lelkes közönséget.

 

 

 

 

Az ünnepelteket többek között Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke méltatta.

 

 

A jubileumi összejövetelen Fél évszázad címmel koncertet adott a Sarló citerazenakar. Rajtuk kívül zenélt, énekelt még a Nyárasdi Népdalkör, a Sarló 82 citerazenakar, a Pántlika zenekar, valamint Erdélyi Csaba és Bódi György is.

 

 

 

 

A színvonalas rendezvényen kétségkívül mindenki jól érezte magát, és boldogan ünnepelt együtt a citerazenakarral.

 

Örömzenétől zengett Padány

 

A helyi nyugdíjas szervezet immár 23. alkalommal szervezett népzenei fesztivált. Az elsősorban szépkorúak zenés délutánjára több környékbeli, illetve egy győri csoport is érkezett.

 

 

 

 

 

A jelenlévők idén is bizonyították, hogy a zeneszó összeköti a lelkeket, összekovácsolja a közösséget. A fellépők az örömről, bánatról szóló dallamokat is megszólaltattak.

 

 

 

Alig akadt olyan érdeklődő, aki ne énekelt volna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Fotók: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.