Nyitókép: Buday Mária

 

A komáromi Limes Galériában november közepétől Pomothy László életmű-kiállítását tekinthetjük meg, amely egy hosszú alkotói folyamat összefoglalásaként a Célegyenesben címet viseli. A bő két évtized munkásságát szemlére bocsátó tárlat a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete gondozásában valósult meg.

 

Buday Mária felvétele

 

Pomothy László pályája során több kiállításon mutatkozott már be a művészetkedvelő közönségnek, alkotásait egyéni és csoportos tárlatokon egyaránt felsorakoztatta. Festményei kapcsán számos sikert és elismerést tudhat a magáénak. Saját alkotói tevékenysége mellett szívesen átadja technikai tudását az érdeklődőknek, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában megrendezett workshopok keretében – tudtuk meg mindezt a tárlat főszervezője és házigazdája, Balla Rita design- és művészetelemzőtől.

 

 hirdetes_300x300  

Pomothy László akvarellista 1957-ben született Léván, jelenleg Galántán él. Gyermekkora óta szenvedélye volt a festés és a rajzolás, ám ettől kamaszként eltávolodott, így érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzésével mérnöki oklevelet szerzett. Az ezredforduló körül fogott újra ecsetet, és számos szakkönyv elolvasásával mélyült el az akvarell rejtelmeiben. A kétezres évek közepétől rendszeresen részt vett Rozsnyón egy nemzetközi festőszimpóziumon, ahol Ján Kuchta neves akvarellistától sajátíthatta el a nedves akvarell technikáit. A továbbiakban számos külföldi alkotótáborban és szimpóziumon is gazdagíthatta tudását, fejleszthette tehetségét. Hatással volt fejlődésére Joseph Zbukvic ausztrál akvarellista, valamint Herry Arifin, torontói expresszív akvarellista.

 

Buday Mária felvétele
Buday Mária felvétele
Buday Mária felvétele

 

A komáromi katonatemplom hajójában kialakított Limes Galéria kiállítóterében Balogh Júlia tárlatvezető kísért végig bennünket. Pomothy László lenyűgöző életmű-kiállítása bárkit megerősíthet, sosem késő elkezdeni; sosem késő, hogy régi álmainkat megvalósíthassuk bármely területen, ha ahhoz elhivatottságot, erőt érzünk magunkban. Ezt bizonyítják a festőművész ecsetvonásaiból megszületett alkotások is.

 

A szemlélő úgy érezheti, hirtelen egy nagy utazás részese lett, amely során a szülőföld bebarangolását követően távoli városokba, ismeretlen vidékekre jutott el. Pomothy László akvarelljei mesélnek; hasonló élményt nyújtanak, mint az irodalom műfajában az útleírás, de még inkább a kalandregény, mely messzi tájakra röpíti el az olvasót. A festő alkotásaival ugyanígy elvisz, megmutat, elvarázsol; emellett hagyja saját fantáziánkat is szárnyalni.

 

 

Buday Mária felvétele

 

Pomothy László képeinek jelentős része városrészleteket mutat be, a világ számos pontjáról, de a természet szépsége és ereje is megjelenik alkotásain – a hullámzó tenger, a hófödte téli táj sejtelmessége. A festő művészi ereje főképp abban mutatkozik meg, hogy képei élőek – a házak ablakai mögött, a hányódó hajón, a téli tájban mindig jelen van az ember, ha éppen nem is látjuk. S az emberrel együtt ott van az öröm, a bánat, a küzdelem, az élet, s az elmúlás. Pomothy László akvarelljeinek összemosódó színei megmutatnak és eltakarnak, kissé beburkolva a való világot, s éppen ez az, ami szabadjára engedi a szemlélő képzeletét, áthatolva a sejtelmesség függönyén.

 

Buday Mária felvétele

 

A jelen kiállítás a kalendáriumi év végéig, december 31-ig tekinthető meg a komáromi Limes Galériában, hétköznapokon, keddtől péntekig 13.00–16.00 óra között, vagy pedig egyéni bejelentkezés alapján. Elérhetőségek: [email protected],  www.mamsze.sk.

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.