Nyitókép: Czibor, a Rongylábú, fotókredit: FILM POSITIVE Productions Kft.

 

Hét évtizeddel ezelőtt, 1953. november 25-én győzte le az Aranycsapat Londonban 6:3-ra az angol válogatottat. Az évszázad mérkőzésére a kivételes sportolókról szóló dokumentum- és életrajzi filmekkel emlékezik a közmédia.

 

Dunán november 25-én 14:30-tól életrajzi filmet láthatnak Puskás Ferencről, az Aranycsapat csapatkapitányáról. A Puskás Hungary a sportoló életútjának bemutatás mellett arra ad választ, hogy a legendás játékos milyen ember volt a pályán kívül, hogyan tudta bárki szívébe belopni magát. A Csináljuk a fesztivált! adása után 21:45-től Tímár Péter filmrendező mozikban nagy sikert aratott 6:3 avagy, játszd újra, Tutti! című játékfilmjét tűzi műsorára a csatorna.

 

A Koltay Gábor rendezésében 2022-ben készült Czibor, a Rongylábú című dokumentumfilmet nézhetik meg november 25-én, 14:15-től az M5 kulturális csatornán. Az Aranycsapat legendás balszélsője, Czibor Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó életét és pályafutását megörökítő film nemcsak a kiváló sportolónak állít emléket, hanem egy jellegzetes magyar sorsot is bemutat, amelynek alakulását a 20. század eseményei alapvetően határozták meg. A film szociografikus hitelességgel térképezi fel a világklasszis sportoló életében legfontosabb szerepet játszó komáromi, budapesti és barcelonai helyszíneket.

 hirdetes_810x300  

 

A filmben megszólalnak gyermekei és unokái, magyar és spanyol barátai, hazai és barcelonai sportvezetők. A dokumentumfilmet jelentős magyar és spanyol archív film- és fotóanyaggal egészítették ki az alkotók. A magyar labdarúgás történetének egyik, ha nem a legsikeresebb nemzeti gárdájának állít emléket az Aranycsapat című, az M5-ön 21:35-től látható film. Az alkotás a csapat kialakulásának, legjobbak közé jutásának, világra szóló sikereinek, világbajnoki kudarcának majd széthullásának történetét meséli el.

 

Puskás Ferencről készült animációs rajzfilmsorozatot tűz műsorára a közmédia gyerekcsatornája. Az olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes futball-legendának gyermekkorát idézi fel a Puskás Öcsi és barátai című széria. A gyermekkori ábrázolásból kiderül, hogy az Aranycsapat későbbi kapitánya milyen segítőkész, szorgalmas és eltökélt volt, de azért megjelenik a csibészség, rosszcsontság is. A 12 részes animációs sorozatot november 25-től láthatják a nézők 16:25-től, két hétvégén az M2 Gyerekcsatornán.

 

Az Aranycsapat éppen 70 évvel ezelőtt a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!