Nyitókép: Körkép.sk

 

Első alkalommal adták át a Tegnap.ma kulturális és irodalmi portál díját 2023. december 1-jén Budapesten. Az elismeréssel az irodalomszervezői és írói munkásságot díjazzák. A díjakat Döme Barbara és Király Farkas alapító főszerkesztő adták át. 

 

Az első díjazottak egyike Nagy Erika író, szerkesztő, publicista, irodalomszervező, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkára.

 

 hirdetes_300x300  



A díjra érdemeseket a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek terjesztik elő. Nagy Erika 2008 óta tölti be a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának titkári posztját, azóta vesz részt az irodalomszervezésben. Könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetések és számos, a fiatalok számára szervezett írótábor és műhelymunka fűződik a tevékenységéhez. Íróként 2008-ban debütált, ekkor jelent meg Zsákutca című tárcagyűjteménye, majd 2011-ben másVilág címmel látott napvilágot drámai, megrendítő sorsokat bemutató kiadványa. Később, 2013-ban portrériportokat tartalmazó Így élem a világom című kötete jelen meg, majd 2020-ban a Függönyön innen és túl című könyve, mely riportok gyűjteménye. Utolsó könyve 2021-ben jelent meg Elmeséled? címmel, melyben beszélgetések olvashatók szlovákiai magyar írókkal, költőkkel. Ennek folytatása Az élet nehéz, furcsa játék címmel idén karácsonyra lát napvilágot.

 

 

Nagy Erika a díjjal kapcsolatban elmondta, sosem dolgozott elismerésért, de a leghalkabb köszönöm is jó érzéssel töltötte el. Aktív nyugdíjasként végképp nem számított az elismerésre, de megtisztelő, hogy méltatták a munkáját. “Az ember ennyi idősen már tudja, hogy mikor végezte el jól a feladatot, észreveszi a hiányosságokat, vállalja is őket, de a sikert is nevén tudja nevezni. Ez a díj bennem a hitet erősíti meg, hogy érdemes volt energiákat fektetni abba, ami számomra sokat jelent az irodalomban és annak népszerűsítésében.”

 

Az irodalomszervezői munka környezete szerint neki teljes mértékben testhez álló, könnyen megtalálja a közös hangot az emberekkel, és a rendezvények háziasszonyaként lelke is az eseménynek. Hodossy Gyulát tartja mesterének, aki 2006-ban bizalmat szavazott neki, és azóta (kisebb megszakításokkal) látta el a SZMÍT titkári feladatait.

 

 

Nagy Erikát Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke méltatta, aki elmondta, hogy ezzel a díjjal egy komoly űrt töltenek ki, hiszen az irodalomszervezőkről általában mindenki megfeledkezik.

 

„Az elszánt, hivatástudattal rendelkező irodalomszervező folyton-folyvást figyel, kérdez, rábeszél, ösztönöz, informál, telefonál, levelezik, utazik, soha nem nyugszik, mert számára a munka kifogyhatatlan.

 

Nagy Erika egy ilyen irodalomszervező, több mint két évtizede fáradhatatlanul teszi dolgát az író, az irodalom és az irodalmi élet szolgálatában. Ráadásul kiváló megfigyelő és elemző, velejéig őszinte, érzékeny, és jól bánik a nyelvvel, novellái, tárcái erről tesznek tanúbizonyságot, interjúi, interjúkötetei meg a hatalmas lelki erejéről árulkodnak, képes a lehető legnehezebb témákhoz nyúlni, ledönteni a tabukat. A teljességre való törekvés fémjelzi mindazt, amit tesz. S mindezeken túl Erika, otthont adó faluja, Nyárasd nagyra becsült mindenese, és szerető feleség, édesanya, nagymama is, ahogy fiatal íróink nevezik őt egymás közt, egy igazi tyúkanyó.”

 

– mondta méltatásában Hodossy.

 

 

A gálán a díjazottak műveiből Tallián Mariann és Lázár Balázs olvastak fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!