Nyitókép: Körkép.sk

 

Az elmúlt esztendő tavaszán kiemelkedően magas zenei rendezvényre került sor, a komáromi Concordia Vegyeskar fennállásának 40. évfordulója alkalmából. E szép ünnepségen a kórus jövőbeli nemes célkitűzését is megosztották a közönséggel, mely szerint az Európa-udvarban emlékművet kívánnak állítani Kodály Zoltánnak, a zenepedagógia atyjának.  Mindezt közadakozásból, a zeneszerző születésének 140 évfordulója jegyében.

 

2023. december 16-án került sor arra az ünnepélyes pillanatra, amikor a szándék valósággá vált, és az Európa-udvarban nagyon szép domborműves emléktáblát avattak fel a halhatatlan zeneszerző emlékére. A műalkotást Darázs Rozália ógyallai szobrászművész készítette.

 

 hirdetes_300x300  

 

A rendezvényt a Concordia Vegyeskar zenei és eszmei értékeket hordozó műsor-csokra emelte, s mindehhez hozzájárult Kristóf Réka fellépése is. Az operaénekes ezennel egy új stílusú magyar népdalt adott elő, A csitári hegyek alatt címmel, melyet Kodály Zoltán gyűjtött, 1914-ben, Alsócsitárban.


A szép szó, a gyönyörű vers sem maradt ki a műsorból: Boráros Imre Kossuth-díjas színművész előadásában Weöres Sándor Kodály Zoltán című költeményét hallhattuk:

 

 

Örvendj, Pannonia, szökkenj virágba:
ezentúl én vagyok a te mosolygó lelked,
én állok kicsinyeid ágya mellett,
lépteiket az én dalom fogadja
és csalogatja folyton magasabbra…

 

A zeneszerző életművét a több szakmai díjjal kitüntetett zenepedagógus, Szalay Szilvia, a Concordia Vegyeskar szólamvezetője ismertette, melynek lényegét most egy kodályi idézetbe sűrítjük össze:

 

Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja.
A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga.
Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer
lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.
Kodály Zoltán

 

 

A komáromi Európa-udvarban elhelyezett Kodály-domborművet Keszegh Béla, Komárom polgármestere, valamint Stubendek István karnagy leplezték le.

 

Az avató ünnepség Kodály Zoltán Esti dalával fejeződött be, a Concordia Vegyeskar előadásában.

 

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!