Nyitókép: SITA

 

Christopher Nolan a legjobb rendezésért kapott díjat, a legjobb drámai színész Cillian Murphy, a legjobb mellékszereplő Robert Downey Jr., és Ludwig Göranssont is díjazták a film zenéjéért.

Christopher Nolan blockbuster életrajzi filmje, az Oppenheimer uralta a 81. Golden Globe-gálát, öt díjat nyert, köztük a legjobb dráma díját, míg Yorgos Lanthimos Szegény párák című Frankenstein-riffje a „Barbie” című filmmel szemben a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában diadalmaskodott.

 

Az Oppenheimert nem csak a legjobb drámának választották: a legjobb rendezőként Christopher Nolant, a legjobb drámai színészként Cillian Murphyt, a legjobb mellékszereplőként Robert Downey Jr.-t és Ludwig Göranssont is díjazták a film zenéjéért.

 

 hirdetes_300x300  
Robert Downey Jr. poses in the press room with the award for best performance by an actor in a supporting role in any motion picture for „Oppenheimer” at the 81st Golden Globe Awards on Sunday, Jan. 7, 2024, at the Beverly Hilton in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Chris Pizzello)

 

A legjobb vígjáték vagy musical mellett a Szegény párák Emma Stone alakításáért is nyert, aki Bellát, a szürreális életet és szexuális ébredést átélő viktoriánus nőt alakítja.

 

Lily Gladstone a legjobb drámai film színésznője lett Martin Scorsese A virághold gyilkosai című filmjében nyújtott alakításáért. Gladstone, aki beszédét őslakos törzse, a Blackfeet Nation nyelvén kezdte, az első őslakos győztes ebben a kategóriában.

 

„Ez egy történelmi győzelem”

 

– mondta Gladstone.

 

„Nem csak az enyém”.

 

A Golden Globe új és bizonytalan fejezet előtt állt. A Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség néhány viharos év és rengeteg botrány után feloszlott, így egy új Globe, új csatornán (CBS) próbálta visszaszerezni a helyét az év harmadik legnagyobb díjátadójaként, az Oscar-díj és a Grammy után. Még az étlapot is megváltoztatták (szusi a Nobuból).

 

„Golden Globe-újságírók, köszönjük, hogy megváltoztattátok a játékotokat, ezért megváltoztattátok a neveteket”

 

– mondta Downey köszönőbeszédében.

 

Szia, Barbie

 

Downey győzelme, a harmadik Globe-ja, megtagadott egyet a Kenergynek. Ryan Goslingot tartották a legkeményebb vetélytársának, csak egy a sok fej-fej melletti versenyből az „Oppenheimer” és Greta Gerwig „Barbie”-ja között. A filmesek a legjobb rendező kategóriában is szembe kerültek egymással, ahol Nolan diadalmaskodott.

 

The team from „Carol Burnett: 90 Years Of Laughter and Love” pose in the press room with the award for outstanding variety special (Pre-Recorded) during night two of the Creative Arts Emmy Awards on Sunday Jan. 7, 2024, at the Peacock Theater in Los Angeles. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Két óra telt el, mire a Barbie, az év legnagyobb sikere több mint 1,4 milliárd dolláros jegyeladással, díjat nyert. Billie Eilish „What Was I Made For?” című dala lett a legjobb dal, és gyorsan utána a Barbie vitte el a Globes új elismerését a „filmes és kasszasiker” kategóriában. Néhányan úgy gondolták, hogy ezt a díjat Taylor Swift kapja, akinek a „Taylor Swift: The Eras Tour” című turnéja szintén kasszarekordokat döntött.

 

Margot Robbie, a Barbie sztárja és producere rózsaszín ruhában vette át a díjat, amelyet az 1977-es Szupersztár Barbie után mintáztak.

 

„Szeretnénk ezt a díjat a bolygó minden egyes emberének ajánlani, aki beöltözött és elment a világ legnagyszerűbb helyére: a mozikba”

 

– mondta Robbie.

 

Elizabeth Debicki poses in the press room with the award for best performance by an actress in a supporting role, television for „The Crown” room at the 81st Golden Globe Awards on Sunday, Jan. 7, 2024, at the Beverly Hilton in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Chris Pizzello)

 

A Barbie és az Oppenheimer, a két kasszasiker, amelyeket a közös megjelenési dátum hozott össze, a legjobb forgatókönyv kategóriában is megmérkőzött egymással. Mégis  Justine Triet és Arthur Harari nyert az Egy bukás anatómiája című francia dráma forgatókönyvéért. Később Triet filmje a legjobb nemzetközi filmnek járó díjat is elnyerte.

 

Bár a Golden Globe-nak nincs közvetlen kapcsolata az Oscar-díjjal, a kritikus pillanatban lendületet adhatnak a kampányoknak. Az Oscar-jelölésekről szóló szavazás csütörtökön kezdődik, és a Barbenheimer ikerszenzációk továbbra is az élen járnak.

De más versenyzők is vannak, mint például a Szegény párák és a The Holdovers.

 

Paul Giamatti és Da’Vine Joy Randolph is nyert Alexander Payne The Holdovers című filmjéért. Giamatti, aki két évtizeddel a „Sideways” után újra találkozott Payne-nel, a legjobb színész lett, Randolph pedig a 70-es években játszott bentlakásos iskoladrámában nyújtott mellékszereplői alakításáért.

 

„Ó, Mary, megváltoztattad az életemet”

 

– mondta Randolph a karakteréről.

 

„Olyan sokféleképpen éreztetted velem, hogy látnak, amit soha nem tudtam volna elképzelni.”

 

 

The cast of „Selling Sunset” pose in the press room during night two of the Creative Arts Emmy Awards on Sunday Jan. 7, 2024, at the Peacock Theater in Los Angeles. (Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

 

Hayao Miyazaki A fiú és a kócsag című filmje nyerte a legjobb animációs film díját, megelőzve a Pókember: A Pókverzumon át című filmet.

 

Az Utódlás és a Mackó a legnagyobb tévés nyertes

 

Az Utódlás (Succession) utolsó évada a televíziósoknál tarolt. Harmadszor nyerte el a legjobb drámasorozat díját, utolérve a Mad Ment és az X-akták rekordját. Az HBO sorozatának három sztárja is nyert: Matt Macfadyen, Sarah Snook és Kieran Culkin.

 

„Keserédes, de az ilyen dolgok inkább édesebbé teszik”

 

– mondta az Utódlás alkotója, Jesse Armstrong.

 

A mackó szintén három díjat hozott el, köztük a legjobb vígjátéksorozatnak járó elismerést. Jeremy Allen White másodszor nyert, de ezúttal társasága is akadt. Ayo Edebiri első Globe-ját a Hulu sorozat második évadában nyújtott főszereplői alakításáért kapta. Köszönetet mondott ügynökei és menedzserei asszisztenseinek.

 

„Azoknak, akik válaszolnak az e-mailjeimre, ti vagytok az igaziak”

 

– mondta Edebiri.

 

A Beef három díjat nyert: a legjobb minisorozat, valamint Ali Wong és Steven Yeun színészi díját.

 

A Golden Globe új stand-up különdíjjal is bővült. Ezt meglepő módon Ricky Gervais kapta, aki nem vett részt az általa oly gyakran vezetett műsorban. Egyesek arra számítottak, hogy Chris Rock nyer a Szelektív felháborodásért, a Will Smith pofonjára adott stand-up válaszáért.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!