Nyitókép: MTVA

 

1848 eseményei, nyolc év korkülönbség és egy házasságon kívül született gyermek – a korszak két jelentős művésze, Jókai Mór író és Laborfalvi Róza színművész ilyen életkörülmények között kötött házasságot a forradalom és szabadságharc kitörésének évében. Az M5 História című műsor legutóbbi adása a legendás szerelem nyomába eredt.

 

Jókai Mór 23 évesen lett a márciusi ifjak tagja, és ekkor jelent meg az életében a nagy szerelem is. A legenda szerint a forradalom kitörésének estéjén, 1848. március 15-én a Nemzeti Színházban a Bánk bán előadásán szeretett bele a Gertrudis szerepét játszó Laborfalvi Rózába. Noha a korszak ünnepelt színésznője nyolc évvel idősebb volt az írónál, ráadásul volt egy házasságon kívül született gyermeke, akadályt nem ismerve házassággal pecsételték meg szerelmüket.

 

„Petőfi Sándor közeli barátja volt Jókainak, de igen komolyan ellenezte házasságát. A szerelmeseket azonban ő sem tudta elválasztani egymástól” – részletezte Mezey Katalin író, költő, műfordító az M5 História műsorában. A magyar művészvilág élettörténeteit kutató Sal Endre író, újságíró a történelmi forrásokból felidézte, hogy Jókai 1848 augusztusának végén kelt egybe választottjával Rákoskeresztúron, és egy rövid nászútra is elutaztak Pécelre.

 hirdetes_810x300  

 

„Házaspárként véd- és dacszövetséget alkottak. Az utókor kissé talán igazságtalan a szerelmükkel. Mikszáth Kálmán zsarnokként láttatta írásaiban Laborfalvi Rózát, de ez túlzás. A levert forradalom után minden követ megmozgatott azért, hogy férje ne kerüljön börtönbe, és folytatni tudja írói pályáját. Mindent megadott neki, hogy nyugodtan dolgozhasson. Később ezt úgy ferdítették el, hogy nem engedte ki a szobából, amíg nem írta le a kellő mennyiségű oldalszámot. Úgy vélem, ez költői túlzás”

 

tette hozzá Sal Endre.

 

Jókai Mór életében 1886-ban hatalmas űr keletkezett, amikor elvesztette feleségét. Az írás mellett festéssel, szobrászkodással és kertépítéssel töltötte özvegy éveit, és amikor néhány évvel később újra rátalált a szerelem, ugyanazzal a hévvel kötelezte el magát – a nagy korkülönbség miatt ugyancsak ellenzést kiváltó – Nagy Bella mellett, mint annak idején. A teljes adás újranézhető az M5 Históra Médiaklikk-oldalán.

 

M5 História – szombatonként 20 órától az M5 műsorán.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!