Nyitókép: mtva

 

A kommunizmus időszakának rombolását, történelmünk drámai időszakát bemutató alkotásokkal emlékezik a közmédia több csatornája február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

Először 2001-ben tisztelegtek hazánkban emléknappal a kommunista diktatúrák áldozatai előtt. A kommunistákkal szembeni kiállása miatt Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947. február 25-én tartóztatták le a szovjet hatóságok, és a Szovjetunióba vitték. Ez az eset – amely a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, és amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte – volt az első lépés azon az úton, amelyen a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az elmúlt évtizedekben több olyan filmalkotás készült, amelyek ezt az időszakot mutatják be, ezekből tűz műsorára néhányat a közmédia február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

Duna vasárnap 13:25-től a nemrég elhunyt Vitézy László rendezésében készült 2017-es, a diktatúra idején játszódó szerelmi drámát megjelenítő, A színésznő című filmet adja. Valós dokumentumok, visszaemlékezések húzódnak meg a Csonka délibáb című magyar tévéfilm hátterében. A 19:45-kor kezdődő alkotásban egy kitelepített család tizenhárom éves fiának szemszögéből elevenednek fel az események arról a napról, amikor Andris családját egy hajnalon felzörgeti az ÁVH az egész családra vonatkozó kitelepítési paranccsal. A hortobágyi munkatáborban, ahová megérkeznek, több ezer embert deportáltak, minden bírósági eljárás nélkül.

 hirdetes_300x300  

 

21 órától a Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak Örök tél című filmdrámáját láthatják. A mű a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, közülük 100 ezren soha nem tértek haza. A múlt század ötvenes éveiben megtörtént, valós eseményeken alapuló tragikus történetet dolgoz fel a Csapda című életrajzi film. A 22:56-kor kezdődő cseh alkotás Šárka Maixnerová dramaturg, író Jiřina Štěpničková, színésznő csapdában című könyve alapján készült, és az 50-es évek diktatúrájának kemény látlelete egy esendő ember, művész tragikus sorsán keresztül.

 

Megörökölt gyalázat című 2022-es dokumentumfilmmel emlékszik az áldozatokra a Duna World. A 22:05-kor kezdődő alkotás a szovjet katonák magyar nőkkel szembeni brutalitásáról szóló Elhallgatott gyalázat folyatásaként készült. Pintér Jolán, a Gulág Alapítvány vezetője, édesanyjától, a 15 évesen meggyalázott, majd a Gulágra hurcolt Pintér Károlyné Rohr Magdolnától örökölte a szervezetet. Szülei halála után ő maga folytatja a munkájukat és fáradhatatlanul tesz azért, hogy a múlt megismerhetővé váljon a jövő generációja számára.

 

Az 1944 decemberében eltűnt fiatal magyar politikus, báró Atzél Ede nyomába ered az M5 kulturális csatornán vasárnap 10:45-től látható Nyomtalanul című dokumentumfilm. Atzél megalkuvás nélkül képviselte Erdély és a magyarság ügyét a két világháború között. Korabeli visszaemlékezések szerint 1944 decemberében, Budapest ostromakor kellett átmennie a fronton a szovjet főparancsnokságra, hogy a Magyar Nemzeti Felszabadítási Bizottságot összekösse a Vörös Hadsereggel. Akkor nyomtalanul eltűnt, és bár még az új magyar kormány is kerestette, semmi nyom nem került elő róla.

 

15:45-től újabb dokumentarista alkotást láthatnak a csatornán, a Dvorszky Ferenc életpályáját feltáró Magda naplóját. A főszereplő személyének történelmi jelentőségéről ezidáig csak a család beszélt, pedig történelmi szerepe óriási hatással volt a második világháborút követően Magyarország gyógyszerellátására, miközben részt vett a zsidók mentésében is.

 

19 órakor kezdődik a Szigorúan titkos című magyar dokumentumfilm, amely archív felvételek és évtizedekig titkosított dokumentumok segítségével mutatja be a kommunisták harmadik világháborús elképzeléseit: a katonai tervek alapján a Kádár és a kommunista magyar vezetés mindenben alárendelte magát a kommunizmus ügyének. Jakub Deml papból lett író személyes tapasztalataira épülő cseh filmdrámával zárja a megemlékezést a csatorna.

 

A 22:05-től látható Elfedett fény története az 1980-as évek Csehszlovákiájában játszódik, főszereplője Holý atya, egy melankolikus lázadó, aki lelki száműzetésként keresi a nyugalmat egy távoli faluban, és küzd azért, hogy fennmaradjon a templom és az egyházközösség.

 

Igaz történet alapján készült filmet tűz műsorára február 25-én 21:20-tól az M2 Petőfi TVA hőlégballon című német történelmi dráma négy gyermek és négy felnőtt veszélyes vállalkozását mutatja be, amelyen mindkét család élete múlik. A társaság a hidegháború idején kettészakított Európa keleti felén rekedt, át szeretnének jutni a szabadságot jelentő berlini fal túloldalára egy saját készítésű hőlégballonnal. A hihetetlen és felemelő igaz történet szereplői csak néhányak abból a sok tízezerből, akik a szocializmus évtizedeiben nyugatra próbáltak szökni. Sokan elbuktak, de olyanok is akadtak, akiknek sikerült.

 

Filmek a kommunizmus áldozatainak emléknapján a közmédia csatornáin.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!