Nyitókép: Keserű igazság, fotó: Nemzeti Filmintézet Közh. Nonprofit Zrt.

 

Bár az ötvenes években megrendelésre készült, rendszerkritika lett Várkonyi Zoltán Keserű igazság című korai alkotása. A film bemutatójára – amelyet a rendező már meg sem ért – 30 évet kellett várni. A betiltás okáról a Librettó vendégeként Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója beszélt a Duna magyar filmklasszikusokat bemutató sorozata kapcsán. Az indexre került alkotás március 31-én látható a csatornán.

 

„Mindenhez értett, ami a művészi kifejezés eszköze volt, polihisztor tudású zseni volt. Vállra vetett kabáttal járta a filmgyár udvarát, és terveket szőtt. Mindig volt egy terve, amin dolgozott” – írta le Várkonyi Zoltán alakját az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának vendégeként a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója. Ráduly György abból az apropóból jellemezte a rendező, színész fiatalokat támogató, szuggesztív személyiségét, hogy a Duna magyar filmóriásokat bemutató sorozatának folytatásaként márciusban a 111 éve született Várkonyi Zoltán filmjeit tűzi műsorára. A következő vasárnap estéken Jókai- és Gárdonyi-regények filmadaptációi – a Kárpáthy Zoltán, A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok – mellett ráadásként a Keserű igazság című, 30 évig betiltott filmdráma is megtekinthető.

 

Az 1956-ban forgatott Keserű igazságot 1986-ban vetíthették le először, ezért az 1979-be elhunyt Várkonyi már meg sem érhette a bemutatót. Ez az első film, amely nyíltan kritizálta a Rákosi-rendszert. A történet felelőtlen döntésekből fakadó tragédián keresztül azt mutatja be, hogyan jutott el az ország a forradalomig.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez Várkonyi Zoltán egy korai, az 50-es évek közepén megrendelésre készült alkotása. A Szabad nép című lapban megjelent egy cikk egy pártkáderről, aki visszaélt a hatalmával, korrupciós ügybe keveredett. A filmet azért akarták elkészíttetni, hogy megmutassák, milyen becstelen alak volt, és példát mutassanak a lakosságnak, hogy az ilyen gazembereket a társadalom kilöki magából. De nem adtak elég utasítást-irányt a forgatókönyvet író Várkonyi Zoltánnak és Nádasdy Lászlónak, ők pedig elkezdtek ebből a karakterből egy kicsit esendő figurát alkotni, ennek eredményeként a rendszer kritikája lett a mű”

 

magyarázta Ráduly György, miért került 30 évre dobozba az alkotás. A filmet március 31-én 22:55-től tűzi műsorára a DunaA teljes beszélgetés a Librettó Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

 

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Magyar klasszikus filmek vasárnap esténként a Dunán.

 További filmek: 

Március 10. 21:00      Kárpáthy Zoltán

Március 17. 21:00      A kőszívű ember fiai 1-2

Március 24. 21:00      Egri csillagok 1-2

Március 31. 22:55      Keserű igazság

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!