Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában 2024. március 7-én színekben és formákban gazdag kiállítás nyílott Bészabó András festőművész alkotásaiból. A tárlat az Örökségünk fényei IV. címet viseli és bemutatásának komáromi megszervezését a Pro Arte Danubii Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás vállalta fel.

 

A kiállítás nyitórendezvényén Pfeiferlik Tamás művészi szólóéneke teremtette meg a képekhez illő alaphangulatot, Szent István királyról szóló egyházi népénekek előadásával, ezzel is utalva a közszemlére bocsátandó képzőművészeti alkotások szakrális vonatkozásaira.

 

 hirdetes_810x300  
Balról, Novotny Tihamér, Farkas Veronika, Bészabó András, Pfeiferlik Tamás

 

 A rendezvényt az est házigazdája, Farkas Veronika művészettörténész nyitott meg, üdvözölve a képzőművészt és valamennyi vendéget. 

 

A művészettörténész, mint a kiállítás kurátora és rendezője, röviden bemutatta Bészabó András festőművész tevékenységét, aki különleges hangulatot keltő műveivel az ősmagyar gyökerekhez vezeti vissza a képek szemlélőit. A jelenlegi tárlat az összmagyarság szimbólumait fogja össze, egységgé kovácsolva azokat.

 

 

A képzőművész alkotói tevékenységét Novotny Tihamér művészeti író foglalta össze.



Bészabó András a diploma megszerzése után kezdte el építeni az ősmagyar kultúrába gyökerező egyéni arculatú és szellemiségű, organikus művészeti világát, és azt transzponálja képeiben. A kiállított alkotásokban a keresztény szakralitás és az ősi magyar motívumok egyaránt megjelennek. Az örökség, ami ránk hagyományozódott: a történelmünk, az ősi tudás, és a megszerzett keresztény hitünk által a nemzetté érés egész folyamata.



Bészabó András festő, grafikus, tűzzománc-művész, alkotásait sokféle technikával hívja életre: jelen van az olaj, a pasztell, az akril, az asszamblázsok.

 


A művész élményeit az egyetemes kultúrából, az eurázsiai organikus kultúra rétegeiből, a teljes Kárpát-medence kultúrkincséből, a mai organikus világból, a keresztény szakrális kultúrából, a magyar, valamint egyetemes népi kultúrából és a mindennapi történések élményeiből meríti.

 

Megtudhattuk továbbá: A képzőművész számos szakmai művészeti társaság tagja, és több jelentős díjat átvehetett már, így például 2009-ben az Arany János Művészeti Díjat.

 

Balról, Novotny Tihamér, Farkas Veronika, Bészabó András, Pfeiferlik Tamás

 


Összesen 48 hazai és külföldi egyéni kiállításon mutatták be szín- és formagazdag alkotásait. A budapesti galériákban megrendezett kiállításokon túl Magyarország számos városában kiállította műveit, a Felvidéken Komáromban, Párkányban, továbbá Szerbiában, a Vajdaságban, Ausztriában, Franciaországban, Lengyelországban; de alkotásai eljutottak Amerikába is, így Floridába, a Lauderdale Városi galériába. Ezeken túl számos csoportos tárlaton is közszemlére kerültek művei.

 

Bészabó András a következőképpen vall saját magáról:

 

 

Én egy polgári, keresztény felfogású, Karpát-medencei…képzőművész vagyok. Egyik alkotói jellemzőm, hogy nem egy, hanem sok település, vagy tájegység kultúrájából merítem egyéni művészetemnek fény-arcát, szellemiségét, tematikáját. Ilyen fontos tájegységek Budapest a Duna-kanyarral együtt, ahol a családom, a gyerekeim és unokáim élnek, a budapesti barátok, kollégák; aztán a Felvidék (Ipolyság, Lőcse), a Börzsöny hegységgel együtt, a Jászság, a Kiskunság (Kecskemét, Kiskunfélegyháza) és a Nagykunsági műterem, ahol a csendarcú, organikus, keresztény kultúrájú alkotó folyamatokat végzem. 

 

Fontos kútfő számomra a több ezer éves, teljes szerves magyar kultúra, amiben őseim is felnőttek, magukba szívták ezt a tiszta egyedi arcú nagyon értékes kódrendszert, amiből folyamatosan töltekezek és kreativitásom révén építkezek, amelyet aztán áttestálok a jövő nemzedéke számára is.


A nyitórendezvény folyamatában több alkalommal hallhattuk még Pfeiferlik Tamás művészi énekét, így gazdagítva az ünnepség színvonalát.

 

Az ünnepi műsort követően a közönség nagy érdeklődéssel szemlélte a sokféle, színgazdag, ősi tudásunkat visszavetítő alkotást, amelyek különleges, egyedi atmoszférát teremtve hatnak a szemlélőre. 

 

A Limes Galéria tárlatát, amelyben az ősi magyar kultúra és a keresztény hit jelképei dominálnak, 2024. március 31-ig, hétköznapokon 14.00 – 17. 00 óra között tekintheti meg a közönség, esetlegesen más időpontokban személyes megegyezés szerint. Érdeklődni a +421 903 719 493-as telefonszámon lehet. 

 

Buday Mária
A fotók a szerző felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.