Nyitókép: pixabay/illusztráció

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére tematikus epizóddal jelentkezik az M5 kulturális csatorna képzőművészeti magazinműsora. A Kunszt március 11-i adásában szakemberek hívnak időutazásra, bemutatva Petőfi Sándor, Jókai Mór és Kossuth Lajos életének azon fejezeteit, amelyek a történelemkönyvekből kimaradtak.

 

Megelevenednek a forradalomról mesélő portrék, életképek, allegorikus festmények és a nézők megcsodálhatják Tóth Dávid szobrászművész tatabányai emlékművét, alkotásának motivációit, szimbólumrendszerét az M5-ön látható Kunszt következő adásában. A képzőművészeti magazinműsor ezúttal is különböző művészeti területekre kalauzol: a forradalmi témájú összeállítás a többi között a filmművészet által nyerhetnek bepillantást a nézők 1848. március 15-e eseményeibe. Berettyán Nándor Jászai Mari-díjas színművész, a régóta várt Petőfi-film, a Most vagy soha! című alkotás főszereplője kulisszatitkokat oszt meg a forgatásról: elmondja, melyik jelenettel kezdték a munkát, valamint, hogy összesen hány statiszta segítségével valósult meg a legnagyobb tömegjelenet.

 

A műsorvezető, Galán Angéla ezúttal is több kulturális intézménybe ellátogat, hogy utánajárjon történészek és muzeológusok segítségével olyan kevésbé ismert tényeknek, hogy hol hangzott el valójában Petőfi Sándortól a Nemzeti dal, vagy hogy ki hímezte a költőnek a gyöngyökből készült koronátlan címert. Az epizód emellett olyan különleges emléktárgyakat is bemutat, mint amilyen Kossuth Lajos feleségének csipke jegykendője.

 hirdetes_300x300  

 

Kunszt, a forradalom jegyében – március 11-én, hétfőn 21 órától az M5 műsorán.

A Kunszt további epizódjai szerdánként 21 órától láthatók a csatornán.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.