Nyitókép: Facebook/Magyarország Kormánya

 

Most mindenki betekintést nyerhet, hogy hogyan zajlik a felkészülés a március 15-i nemzeti ünnepre a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálynál. Megtudhatjuk, hogy milyen lovakkal dolgoznak, és milyen egyenruhát viselnek a magyar szabadság ünnepén.

 

Ujhelyi Péter hadnagy, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály első századának szakaszparancsnok-helyettese elmondta: „Két-három héttel az ünnepség kezdete előtt elkezdődik maga a felkészülés. Ugye újra előkerülnek a huszáregyenruhák, a díszöltözetek, a kardhoz szoktatás. Március 15-én (…) alapvetően kétféle jármódban tevékenykedünk a Kossuth-téren. Ez a lépés illetve az ügetés. Lépésben magát a felvonulást a térre, a térelfoglalást hajtjuk végre (…), ügetésben pedig a díszmenetet hajtjuk végre a nagyközönség előtt.”

 

Hogyan választják ki az alkalmas lovakat?

 hirdetes_300x300  

„A huszárság lovainak a kiválasztása egy nagyon összetett feladat, hiszen a lovak küllemében, méretében, színében, temperamentumában is nagyon le van korlátozva, hogy mely lovak jók erre” – mondta Varga István ezredes, a díszegység parancsnoka. Hozzatette: „A felkészítés során fog majd kiderülni, hogy a ló alkalmas lesz-e az adott feladatokra. Hiszen ott derül ki, ugye különböző tömeget, zajokat, zenét, kardot, járműveket, itt a pesti közlekedést azt hogy tolerálják. Illetve képesek gyorsan, ügyesen elsajátítani azokat a lovassági dolgokat, amiket nekik a napi feladataik során is végezni kell. Itt derül ki, hogy képesek-e egyáltalán állni, türelmesen, úgyhogy egy nagyon fontos tényező, hogy a lovak nagyon nyugodtak, türelmesek legyenek és a feladatok során segítsék a lovasaikat.”

 

Hogy néz ki a díszegyenruha?

Sándor Zsolt alezredes, parancsnok-helyettes: „A gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály az állami és a katonai protokollfeladatok végrehajtása során különböző díszegyenruha típusokat visel. Jelenleg (…) a ruházi típus az a típusú ruházat, amely tulajdonképpen egy stilizált 1848-as huszár egyenruhának a változata. Színeiben a trikolór színeit idézi. A ló színe is, ugye ehhez kapcsolódik. Hiszen a ló is azért szürke, fehér színű, hogy a trikolor színeiből a fehéret kiadja. A ruházat, a piros, ugye a piros nadrág, piros csákó és a zöld dolmány, illetve a zöld mente pedig (…) a trikolorban a zöld színt szimbolizálja és jelképezi, és a zsinórzat maga is ezüstszínű, tehát az is a fehér színt jelképezi a trikolorból. A ruha jellege és az összetevői ugyanazok, mint az akkori huszárruhának.”

 

Huszárok régen és most

Varga István: Az 1848-49-es szabadságharcban a huszárságnak nagyon jelentős szerep volt, hiszen mondhatni, hogy a szabadságharc mindenesei voltak. (…) A szabadságharc minden egyes eseményében, és minden egyes harcfeladatában részt vettek és döntően ők befolyásolták acsaták kimenetélenek a sorsát.

 

Ujhelyi Péter: Számomra huszárnak lenni egyet tesz a huszár hagyományoknak a megélésével. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek. Annak örülök a legjobban, hogy ezt a hagyományt én is át tudom menteni ebbe a XXI. századi időszakba és én is ugyanúgy meg tudom élni a mindennapokban.

 

Körkép.sk/Magyarország Kormánya-Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!