Nyitókép: Buday Mária

 

Március 14-én  az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Emléknapjának tiszteletére  A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre főszervezésében, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban ünnepi műsorra került sor, amelyben kisgyermekek, tanulók, diákok lépetek színre  „ÉL A MAGYAR” címszóval.
Az összeállítás jelképes főhajtást szimbolizált az 1848-as márciusi ifjak hősiessége előtt.

 

Az ünnepi műsort a Marianum Egyházi Iskolaközpont óvodásai, tanulói és diákjai, a Munka Utcai Alapiskola tanulói, valamint a Selye János Egyetem hallgatói adták elő. 

 

A rendezvényt Langschadl István, a Baráti Kör elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta az est fő küldetését, mely szerint a márciusi ifjak iránt érzett elismerő tiszteletet kívánják tovább adni a felnövekvő nemzedékek számára. Ünnepi köszöntőt mondott Bajkai János, a Városi Hivatal főosztályvezetője, visszaidézve a nemzetté érés folyamatának ívét, s méltatva a 48-as március máig ható történelmi jelentőségét.

 hirdetes_300x300  

 

Az ünnepi műsor első számaként a Selye János Egyetem diákjainak előadásában kiemelkedően magas, professzionális szintű, hazafias szellemű, zenés-irodalmi összeállítást hallhattunk. A programban fellépett a Cantus Iuventus, a Selye János Egyetem Női kara, Orsovics Yvette karnagy vezényletével, zongorán kísért Csehi Ágota.
Előadásukban elhangzott Bartók Béla-Kodály Zoltán: Isten hozzád, szülöttem föld!;  Azért, hogy én huszár vagyok; továbbá Debreceni Szappanos János: Katonaének Bocskai fejedelemhez, Bartók Béla-Kodály Zoltán: Elindultam szép hazámbul című szerzemények.

 

fotó: Buday Mária

 

Az egyetemisták tartalmas műsorában az énekkari számokkal összefonva, alkalomhoz illő költemények hangzottak el. Hallhattuk többek között Szabó´T. Anna: A reformkori nők című versét, Fagyas Veronika egyetemi hallgató előadásában, amely nagy hatást gyakorolt a közönségre. Szép szavalatokat hallottunk még Nemes Dániel, valamint Szabó Júlia egyetemi hallgatók tolmácsolásában. A műsort összeállították és a diákokat felkészítették Lőrincz Gábor, Keserű József, Polgár Anikó, Simon Szabolcs, a SJE Tanárképző kar tanárai.

 


A férfinak hazája volt, / a nőnek otthona
a férfié a parlament, / a nőé a szoba,
hová a fáradt férfifő / mint révbe, visszatért,
hol békét, ártatlan derűt / és megnyugvást remélt.

 De olvastak az ifjú nők / és szólt a zongora,
hömpölygött, mint az áradat, / reform, romantika,
és szabadság és szerelem / úgy összetartozott,
mint a választott férfival / szerelmes asszonyok.
(Szabó´T. Anna: A reformkori nők, részlet)

 

Az ünnepi műsor további részében a Marianum Egyházi Iskolaközpont óvodásai magyar népi mondókákból és népi játékokból összeállított kedves műsorfűzért adtak elő; felkészítőik Izsák Izabella és Lestár Erika óvópedagógusok.

 

fotó: Buday Mária

 

A picik hatalmas sikert értek el, mely bájos gyermeki mivoltuk mellett a hangulatos, kiválóan összeállított programnak volt köszönhető. Őket az egyházi iskolaközpont idősebb tanulói, diákjai követték, gazdag és színes kultúrműsorukkal, melyben az irodalom, a zene, a magyar néptánc a nemzeti öntudatot tükrözték vissza. A program előkészítésébe és betanításába a tantestület több tagja bekapcsolódott, így Földes Varga Katalin, Miklós Mónika, Gombás Anikó, Juhász Tímea és Kálosi Gabriella.

 

fotó: Buday Mária

 

A Munka Utcai Alapiskola tanulóinak verses-zenés összeállítását a líraiság és a magas művészi szint jellemezte, mely képet formált a 48-as márciusi ifjak lelkületéről, szabadságszeretetéről. A műsort Habán Hajnalka, Károlyi Szikonya Judit és Zalka Judit  pedagógusok  állították össze. A program egy nagyszerű, kerek egészet alkotott, melyben a tanulók vidáman, nagy átéléssel zengték a Klapka-indulót:

 

Fel-fel vitézek a csatára / A Szent Szabadság oltalmára
Mennydörög az ágyú csattog a kard / Ez lelkesíti csatára a magyart!

 

Az ifjúság lelkes műsorát a köztiszteletben álló jeles, Kossuth-díjas színművészünk, a Dráfi Mátyás koronázta meg.

 

Ha minden nemzet fásultan lemond, / S a szent rajongás mindenütt kiég,
S a büszke jognak minden vára megdől: / A te szabadság-szerető szivedtől
Új lángra gyúlad Európa még! / Ezért hiszem, akármit mondjatok,
Hogy a magyar örökre élni fog!  (Ábrányi Emil: Él a magyar)

 

fotó: Buday Mária


A gazdag, színes kultúrműsor befejezéseként a jelenlévő lelkes közönség megkoszorúzta Egressy Béni szobrát, aki a Szózat mellett a szintén híressé vált Klapka indulóval írta be nevét Komárom városának történelmébe.

 

A Forradalom és Szabadságharc Emléknapja tiszteletére megtartott rendezvényt Nagy Ferenc versmondó Ady Endre: A Tűz márciusa versével zárta, majd pedig nemzeti imádságunk, a Himnusz hangjai csendültek fel.


Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.