Nyitókép: mtva

 

A nemzeti dalválogató idei évadának kezdetén nyilatkozta Egri Péter, hogy sok pozitív üzenetű pályázat érkezett a 2024-es kiírásra. A döntőbe jutott produkciók – igazolva A Dal 2024 zsűritagjának szavait – a többi között önmagunk elfogadásáról, veszteségeink feldolgozhatóságáról, a boldogság megtalálásról szólnak.

 

Szombaton este tíz versenydal hangzik el A Dal 2024 döntőjében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. Cikkünkben megmutatjuk, az előadók milyen üzentet tolmácsolnak dalaikkal.

 

Arcidra – Egészben kell

 hirdetes_300x300  

A tatai zenekar dala arról íródott, hogy akármennyire nehéz mindent megtartani, ami boldoggá és egésszé teszi az embert, megéri a küzdelmet. „Sok mindent csinálok az életben, és voltak ismerőseim, akik azt javasolták, valamiből adjak le. Ezen elgondolkodtam, és arra jutottam: ha bármit ki kéne hagynom, nem lennék boldog” – mondta Egészben kell című dalukról a tatai együttes énekese, Gaál András.

 

Bradics Jácint – Miért félnék álmodni

Az álmokról, a hitről és céljaink elérésről szól a 19 éves berzencei énekes Miért félnék álmodni című dala. „Üzenete, hogy nincs lehetetlen céljaink megvalósításában, ezzel a mondanivalóval szeretném elérni a nézők szívét is” – mondta a dal előadója.

 

Junkies – Királyi többes

Az 1994-ben alakult, idén immár harmincadik jubileumát ünneplő Junkies Király többes című dalát személyes élmények ihlették. „Többször átéltem, hogy menet közben jöttem rá: a többes számban megfogalmazott instrukciók igazából rám vonatkoznak” – mondta a szövegíró Gravel Shores (Czakó Dániel) basszusgitáros. Az együttes énekese, Szekeres András javaslatára az eredetileg irodai jeleneteket megjelenítő szövegbe az élet számos területén megfigyelhető, hasonló megélések is kerültek.

 

Kocsis Tibor – Egy életen át

Szeretetteljes közegben nőtt fel Kocsis Tibor. Az énekes édesapjától az életre nézve kapott fontos tanítást, azt, hogy mindenki felé szeretettel kell fordulni. Dalának címe Egy életen át„ Az élet néha feladatok elé állít bennünket, amelyekkel meg kell küzdenünk, de van, hogy ez nehéz. Dalom ehhez a küzdelemhez adhat erőt, megmutatva, hogy mindig van tovább.”

 

Kökény Dániel – Ugyanaz a ház

A Kőbányán született és nevelkedett 18 éves Kökény Dániel Ugyanaz a ház című dalában megfogalmazza, milyen ha egy hozzánk közel álló személy eltűnik az életünkből, és el kell engednünk. „Nem édesanyámmal nőttem fel, nem tudtam vele együtt élni, ami mély sebeket hagyott bennem. Ennek feldolgozásában sokat segített nekem ez a dal, és remélem, másnak is segít elengedni a hasonló fájdalmakat.”

 

László Evelin – Legényes

A szívéből-lelkéből íródott, férje ihlette, intim üzenetet megfogalmazó Legényes című dalával jutott a döntőbe László Evelin. „Szerzeményem lényege önmagunk elfogadása. Gyerekkoromban sok nehéz időszakot éltem át, és büszke vagyok arra, hogy fel tudtam állni ezekből. Remélem, a nézők erőt merítenek dalomból és felismerik a bennük rejlő csodát.”

 

Negál – Nem lehetek más

A két éve alakult Negál Nem lehetek más című dala egy fiktív történetet mutat be, de az egyik zenekari tag életének egy fejezete ihlette. Társai egy olyan kapcsolatából próbálták kirángatni, amelyben nem normális dolgok történtek. „A dal tükröt állít, segíthet önmagunk megismerésében saját, illetve a másik hibáira is rávilágít. A refrén azt üzeni, bármit is hoz az élet, az embernek önmagát kell adnia” – foglalta össze döntős szerzeményük mondanivalóját a Negál.

 

Phoenix RT – Félszavak

Harmadszor szerepel a dalválasztóban a Phoenix RT, idén Félszavak című rockos szerzeményükkel a döntőig meneteltek. A zenekar tagjai úgy érzik, tízéves fennállásuk méltó megkoronázása ez a szereplés. „A Félszavak azt az érzést, helyzetet mutatja be, amikor megtaláljuk azt az embert, akire mindig számíthatunk az életben, és aki hasonlóan számíthat ránk” – mondta a felvidéki rockzenekar énekese, Puss Tamás.

 

Roy Galeri – Kiáltás

A Magna Cum Laude gitárosától, Szabó Tibitől kapta a Roy Galeri a Kiáltás című lírai dalt, ami szíven találta az énekest, Kohánszky Royt, és az egész zenekar tetszését elnyerte. „Őszinteségről, emberségről szól a szöveg, azt az üzentet szeretné eljuttatni az emberekhez, hogy fontos elmondani legbelső gondolatainkat, megmutatni, kik vagyunk igazából” – mondta az énekes a dalról.

 

Sugarloaf – Nászinduló

A hét éve jelen felállásban zenélő Sugarloaf a megszemélyesített szerelemhez is szóló Nászinduló című dalukkal szerepel A Dal 2024 döntőjében. „Mindenki életében volt már olyan szerelem, ami vége szakadtával lelki sebeket okozott. Ha valakivel ilyen már többször is történt, akkor mérlegel bizonyos kérdéseket az ismét kopogtató szerelem kapcsán” – ecsetelte daluk üzenetét a Sugarloaf gitárosa, Tóth Szabolcs.

 

A Dal döntő – szombaton 19:35-től a Dunán. 

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!