Nyitókép: MTVA

 

A magyar költészet napjára irodalmi nagyjaink életéről szóló filmekkel és tematikus műsorokkal készülnek a közmédia csatornái. József Attila születésnapján, a magyar lírának szentelt napon az M5 élőben jelentkezik a hagyományos Versmaratonról, és a magyar költészet legszebb darabjait szavalják hazánk kiváló színművészei.

 

Az M5 kulturális csatorna Főtér című kulturális magazinja írók nyomába ered 8:55-től: a többi között megmutatják, hol tanácsolták el József Attilát az egyetemről, hol élt Ady Endre Csinszkával Pesten, és merrefelé őrzi emléktábla, hogy ott járt Petőfi Sándor. Az irodalmi barangolás után a költészet napja határozza meg a 10:20-kor kezdődő Tőkéczki és Takaró: történelem és irodalom mindenkinek témáját is, majd 11:55-től a Harmat a csillagon  Emlékforgácsok Kányádi Sándorral című dokumentumfilm látható. Az alkotás főhajtás egy rendhagyó pálya előtt, és egyben keserű korrajz egy kisebbségi sorsú, magyar értelmiségi vesszőfutásáról.

 

Gémes József rendező különleges festménytechnikával készült, egyedi hangulatú animációs filmjét is láthatják a nézők április 11-én 14:50-től. A Daliás idők című filmalkotás Arany János Toldija nyomán készült. Tematikus adással várja nézőit 18 órától a Librettó. A kulturális magazinban szó lesz Az év versei kötetről, a Vígszínház Friedrich Schiller Ármány és szerelem című előadásáról, továbbá helyszíni bejelentkezést láthatnak a Soproni Petőfi Színház költészet napi rendezvényéről és a 12 órán át zajló Versmaratonról. A jeles napot filmpremierrel zárja az M5, 19 órától A mindenség szerelmese  Juhász Ferenc 90 című alkotás bemutatja, ki volt Juhász Ferenc, aki sajátos szóteremtésével megújította a magyar irodalmi nyelvet.

 hirdetes_810x300  

 

Dunán április 11-én többször hangzanak el a magyar irodalom kiemelkedő költőinek versei hazánk elismert színművészeitől. Az MTVA által készített Álmok álmodói műsorban 11:50-től József Attila életét mutatják be, és a két állandó magazinműsor, a Család-barát, valamint a Családi kör is tematikus adással készül. A 16 órakor kezdődő Ridikül című magazinban Dióssy Klári és vendégei – Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész, Őze Áron színművész, Fekete Bori énekes és Popovics György, a Kávészünet Zenekar alapítója – József Attila költészetének jelentőségéről beszélgetnek.

 

Duna World csatornán 8:25-től Takaró Mihály irodalmi műsora, a Magyar klasszikusok új köntösben Arany Jánost helyezi középpontjába, majd 11:15-től Csokonai Vitéz Mihály A méla Tempefői című színdarabjából készült 1975-ös tévéjáték kerül képernyőre. A Reményik Sándorról szóló Öröktűz című kétrészes alkotás 19 órától és 22:35-től látható a csatornán: a költő hitvallását, a hazához való hűséges viszonyát mutatja be.

 

Az M2 Gyerekcsatorna ünnepek jelentőségét bemutató, saját gyártású dramatikus minisorozata, az Ünneplőben új epizóddal jelentkezik e jeles napon. A közmédia gyerekcsatornájának népszerű Adventi Kalandárium című sorozatából megismert család élete a költészet napján a versek jelentősége köré épül, mindezt egy kisiskolás gyerekeket nevelő család életében előforduló helyzeten, a verstanuláson keresztül. A költészet napi részt április 11-én tűzi műsorára a csatorna.

 

Tematikus adással jelentkezik az M2 Petőfi TV Esti Kornél című élő műsora csütörtökön 20:50-től. A magyar költészet napja apropóján a nézőket elkalauzolják a Cseh Tamás-estre, bejelentkeznek a JaMese zenekar költészetbe hajló dalszövegeit bemutató estről a Budapest Music Centerből, feltárják Szentendre Verstérképét, Patocska Olivér pedig két megzenésített verset ad elő. A műsorban továbbá szó lesz a hungarikumok fontosságáról, megismerhetik az idén Hungarikum-díjjal kitüntetett  Ízőrzők készítőit. A költészet generációkon átívelő hatásáról Müller Péter Sziámi és Bánki Beni beszél.

 

Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában 11:30-tól gyerekek és felnőttek beszélgetnek arról, miként vannak jelen életükben a versek. A Kalendáriumban tudósítást hallhatnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett Versmaratonról. A rádió Vers mindennap című sorozatában később meghallgathatják a rendezvényen elhangozott költeményeket. A Nagyok portréműsorban 19:30-tól Kulcsár Katalint, a Magyar Rádió Irodalmi osztályának egykori vezetőjét ismerhetik meg.

 

A költészet napján kora reggeltől estig minden órában hallhatnak a Dankó Rádióban megzenésített verseket magyarnóta, népzenei, valamint örökzöld, operettes és világzenei átiratban is. Felidézik továbbá a Petőfi 200 emlékév során készített, újonnan megzenésített, magyarnótaként megszólaló Petőfi verseket.

 

A magyar költészet napjával foglalkozik csütörtökön a Bartók Rádió is a Muzsikáló reggeldélelőtt és délután című műsorokban a versek kapnak kiemelt szerepet.

 

MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!