Ábrahám
  • HUF: 399.23
  • USD: 1.02
  • 22 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Szlovák torpedó az EU ellen?

Második napja áll már a bál a szlovák parlamentben. Ennek oka, hogy az országot az EU-ba és NATO-ba bevezető demokratikus ellenzék az Unió jövőjét meghatározó Lisszaboni Egyezmény ratifikálása kapcsán érdekes pókerjátszmába kezdett. Röviden összefogalva, arról van szó, hogy az alkotmányos többséget, tehát 90 szavazatot igénylő Lisszaboni Egyezményt az SDKU és az MKP addig nem hajlandó megszavazni, amig a kormánykoalició le nem veszi a napirendről és át nem dolgozza az itthon és külföldön egyaránt nagy vihart kavart, antidemokratikusnak titulált sajtótörvényt. A harmadik ellenzéki párt, a KDH alapból EU ellenes, igy Ficonak hiányzik 5 szavazat a sikerhez. Csak margóra, maga az Egyezmény vitája egyébként nagyon érdekes felszólalásokat hozott, melyre rég nem volt példa a szlovák törvényhozásban. Helyenként tényleg élmény volt hallgatni az EU-t dicsérő és lesajnáló nyilatkozatokat, érveléseket. Ha pedig megvizsgáljuk az emlitett pókerjátszma hátterét, érdekes következtetésekre juthatunk:

Dzurinda, Csáky és Hrusovsky felismerték, hogy végre ideális helyzet alakult ki ahhoz, hogy Robert Fico tudtára adják létezésüket. A jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett ugyanis mindefajta más, normális ellenzéki politizálás eleve halálra van itélve. Koordinált taktikájukkal, a demokrácia és sajtószabadság védelmével érvelve úgy látszik, átmenetileg a saját oldalukra állitották a nemzetközi struktúrákat és a sajtót is, akik egyelőre kivárnak. Megértették ugyanis, hogy a Lisszaboni Egyezmény ratifikálása egyáltalán nincs veszályben. A kérdés csak az, mikor kerül rá sor.

Az ellenzék felismerte azt is, hogy ha az elkövetkező időszakra a számukra oly fontos status quót és respektált ellenzéki partnerszerepet ki akarják harcolni, annak most jött el az ideje. A Fico-Slota-Meciar tandemnél ugyanis teljességgel újra meg kell harcolni mindenért, még a legalapvetőbb demokratikus jogokért is. Mégpedig most, amig a SMER bebocsátásért esdekel az európai szocialisták frakciójába, addig, amig Robert Fico ennek elérése érdekében hajlandó engedményekre. És hogy hajlandó, az erősen valószinűsithető, látva a mai Lisszaboni Egyezményről való szavazás elnapolását, látva azt, hogy a szlovák kormányfő már kevésbé szuverén, arca sápadtabb. Szó mi szó, már nem az a magabiztos figura, aki egészen mostanáig volt.

Az ellenzék tehát pillanatnyilag lovon van, és számára most a legfontosabb a jó kommunikáció. Fontos, hogy a választóknak, az EU nagyköveteinek, a brüsszeli struktúrának elmagyarázzák, mi is a helyzet és a tét valójában. Fontos, hogy értésére adják mindenkinek, hogy nem a közös európa jövőjének megtorpedózásáról van szó, hanem a honi politikum és a jövőbeli demokratikus játékszabályok világos meghatározásáról, a koaliciós-ellenzéki párbeszéd újraondolásáról. Mégpedig akkor is, ha első látásra a sajtótörvény és a liszaboni szerződés nem is függ össze. Pedig összefügg.

És hogy a magyarázat nagyon is szükséges, az némely irásokból jól látható. Főleg, amikor azt olvasom, hogy az ellenzék talán tart a gázművek állitólag jogellenes privatizációjáról szóló elemzéstől, miközben annak előterjesztését egyöntetűen támogatták. Ivan Miklos mai felszólasát végighallgatva, ahogy az egész támadást kivédte, a gyanusitgatásokat pedig apró darabokra szedte, felismerhetővé vált, hogy a lényeg ezúttal egészen máshol van. Itt most tényleg az európai értékrend védelme a tét!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Frantisek Kaiser
2008. jan. 30. 19:47

Nagyon jó és érthető, legalább is a mi számunkra, mert nem minden mákos amit a kormány koalíció beszél és igér.

nyomkereso
2008. jan. 30. 19:48

koszonom, igyekeztem :)

rigi
2008. jan. 30. 21:49

nem tudom, valahogy senki sem hangosztalta, hogy igazi veszélyről lenne szó, ha emlékezetem nem csal, csak Öllős ecsetelte a mai Új Szó-ban a dolog negatív oldalait, a döntés rossz fogadtatását és a magyarázkodást az európai partnerek részéről/felé... szerintem sem lesz probléma az ellenzék hozzáállásának magyarázásával, szerintem ez is ezt bizonyítja: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7217177.stm a világ is lát és azért az összefüggéseket is látja... a cikkel tehát egyetértek :-)

polak
2008. jan. 31. 12:20

Oké, az SPP-vel kapcoslatban nem volt igazam, de a többit fenntartom. Kettős mércével mér az MKP, ha nem szólal meg a megszüntetett civil szervezet mellett. A kormány mellett meg amugy az ellenzék is leszállhatna a mgas lóról, nevetséges most is a győzelmi nyilatkozataikat hallgatni. A következő két és fél évben nem lesz több ilyen lehetőségük, a kormány éppúgy alázni fogja őket mint eddig.

polak
2008. jan. 31. 12:20

Ja, amugy jó írás.

nyomkereso
2008. jan. 31. 13:25

A mostani pokercsata lenyege epp az, hogy a kormany valtoztasson az eddigi hozzaallasan. Attol, hogy mi lesz az elkovetkezo idoszakban, latva a kormany sok korrupcios ugyet, nem igazan felek. Boszahoz pedig csak annyit, hogy a vele tortentek szamomra nem mervadoak. Hiteltelen es gyanus alak (amirol maga tehet rola), ezert ongol volna kiallni mellette. Egyszeru provokatornak tartom ot, aki megbizasra cselekszik. Az egesznek a lenyege velemenyem szerint az, hogy vakvaganyra terelje az MKP-t. Nehogy mar egy provokatortol essunk hasra, es kezdjunk el jogot vedeni. Konnyen lehet, hogy epp erre vart.

niki
2008. jan. 31. 13:54

Egy biztos, az ellenzeknek sikerult ezzel ramutatni a miniszerelnok gyenge pontjara. Viszont most valoban az ellenzek "kommunikacios kepessegein" van a hangsuly. Brusszel fele talan nem is annyira "megmagyarazni" kene ezt a lepest, mint inkabb ramutatni arra, hogy a miniszterelnok es a kormanykoalicio ketszinu politikat folytat. Teljesen masrol beszelnek Brusszelben es Strassburgban es teljesen masrol itthon. Es talan az a resze a dolognak, amit sokan (ugy a valasztoik mint kulfoldi politikai partnereik)nem nagyon tudnak eszre venni.

nyomkereso
2008. jan. 31. 15:26

Niki, nincs kedved errol bovebben is irni, mondjuk egy blogbejegyzesben? :) Jo, ha nyilvanossagra kerul az ilyesmi

Parkanyer
2008. jan. 31. 17:04

noha egyfajta politikai zsarolaskent let bedobva a Fickoeknak, nem szabadna szerintem bologatojanoskent az EU-s szerzodest elintezni, meg azzal, hogy majd mit szolnak az EUban... Boszahoz: meg egy provokatornak is joga van egy polgari tarsulashoz es velemenye (legyen az akarmilyen gagyi) hangoztatasahoz. itt elvi kerdesrol van szo es szeritnem ezt sem szabad valami homalyos osszeeskuveselmeletekkel kimagyarazni es legyinteni ra. "A közöny előbb öl meg, mint a halál" nemde? :)

nyomkereso
2008. jan. 31. 17:16

Parkanyer, szerencsere az ellenzeknek van olyan kreditje Brusszelben, hogy nem kell felni attol, vajon mit szolnak mindehhez. Ha jol figyeltem, az Europai Komisszio szovivoje ma azt nyilatkozta, Szlovakia belso ugyenek tartjak a problemat, es biznak abban, hogy a szerzodes elobb-utobb ratifikalva lesz. Ami ketsegtelen, ugyhogy ebben en sem latok problemat. Ami Boszat illeti, elfogadom a velemenyemet, az enyem viszont mas. Bosza nalam nem jelent elvi kerdest, pont amiatt, ami fentebb leirtam. Az egesz egy manipulacio, aminek nem szabad felulni. Ne felejtsd el, hogy ez az ember masfel eve meg azt sem tudta, mi az az autonimia :)

Parkanyer
2008. jan. 31. 17:35

no es ha nem tudta? attol meg joga van polgari tarsulast alapitania es a temaval foglalkoznia! milyen orszag ez, ahol az allam mondja meg, hogy az emberek mirol gondolkodhatnak/beszelgethetnek es mirol nem?? amugy nagyon jellemzo a felvideki magyar gondolkodasra az allando konspiraciokereses: sok mindent "megmagyaraz", de nem jutunk elobbre vele. mas. az EU-s szerzodes tartalmi vitajara gondoltam: arrol valami keves hangzik el. es ha nem tetszik Nekik ott, Brusszelben, akkor mi van? ne teccen (van ra okuk): nekem meg a szerzodesuk nem tetszik, meg az a mod, ahogy vegig akarjak nyomni.

nyomkereso
2008. jan. 31. 18:18

Az elvet amit mondasz en is osztom, csak nem Boszaval kapcsolatban. Ennek okat leirtam. Ha ez konspiracio, vallalom :) Tiltsanak be barki mast, rogton alairok barmilyen felhaborodott nyilt levelet. Ami az EU szerzodes erdemi vitajat illeti, teny, hogy a mediak nagyon keveset foglalkoznak vele, Marianna Durianova es Honzik szerelmi elete valoszinuleg fontosabb. Ezen a linken viszont megtalalod a lisszaboni szerzodes parlamenti vitajaban elhangzott osszes felszolalas. Ahogy a blogban is irtam, ritka erdekes vita volt, igazi ervekkel alatamasztva pro es kontra. Kulon figyelmedbe ajanlom a KDH-s kepviselok felszolalasat (Lipsic, Palko, Hrusovsky, Miklosko, Fronc), akik feltetelezem, hozzad hasonloan ugyanazt az euszkeptikus allaspontot kepviselik. http://www.nrsr.sk/default.aspx?sid=schodze/rozprava 4. valasztasi idoszak, 19. parlamenti ules, januar 29 ill. 30. Az egesz szoveg lementheto es kinyomtathato. Jo csemegezest.

Parkanyer
2008. feb. 01. 17:03

nekem meg egyatalan nem tetszik, hogy ennyire hiszunk a kulonbozo konspiracioknak. mert ha barki elkezd aktivkodni (civilessen, barhogy), mindig az van (ahogy a bummon egy forumon legutobb elhangzott), hogy beindul a susmus, hogy kiez es mitakar es ki van mogotte. igy van ez a Bosza eseteben is. sokszor ezert nincs tartalmas es eloremutato felvideki vita, mert inkabb foglalkozunk az "izgalmassabb" kifijaborja/osszeeskuveselmeletekkel, semmint az adott kezdemenyes tartalmaval. Bosza marhasagai kivallo lehetoseg arra, hogy megfogalmazodjanak az ellenervek es igy mas megvalosithatobb elkepzelesek is. ilyenerol szinte alig lehet olvasni a felvideki nevilagban...

nyomkereso
2008. feb. 01. 18:26

Parkanyer, en egyetertek veled abban, hogy az eloiteletek nagyon is karosak es igyekszem magam tavoltartani toluk. Boszat viszont az emlitett okok miatt nem tekintem mervadonak, akihez viszonyulnom kene, meghataroznom onmagamat, ellenerveket gyartanom, stb. Pont azert, mert gyanus, es megbizasra dolgozo provoaktor szerintem, aki amilyen gyorsan jott, olyan gyorsan el is fog tunni. Rajta kivul pedig nincs mas, akihez igy viszonyulok, ezert sem hiszem, hogy ram is ervenyes lenne amit irtal, tehat a generalizalas, gyanusitgatas, az alapbol valo elutasitas, mihelyt valaki aktiv, es izeg-mozog. Elvegre en is, Te is epp ezt tesszuk, nemde? :)

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket