A szlovákiai roma politikus a déli terror elleni fellépésre sürget. Alexander Patkoló fasiszta veszélytől tartva a demokrácia deficitet és a helyi romák jogainak védelmét kéri számon Magyarországon, miközben elfeledkezik arról, hogy nem a csík húzza a repülőt.

Bizarr politikai produkcióval az idei nyár sem váratott sokáig magára. Hétfőn az egyetlen szlovák roma politikai párt, a Szlovákia Roma Kezdeményezés (RIS) szervezett békés gyertyás demonstrációt Magyarország pozsonyi nagykövetsége elé. Ezen Alexander Patkoló, a RIS elnöke a déli szomszédunknál brutálisan levadászott roma áldozatok emlékére Farkas Géza konzulnak egy Bajnai Gordon és Szili Katalinnak címzett levelet adott át, melyben a „magyar terror elleni fellépésre” sürget.

„A fasiszta tendenciák nem ismernek határokat. Félünk, hogy a kemény extrémizmus Szlovákiába is átgyűrűzik” mondta a magyarul is beszélő Patkoló, akinek politikai idolja Vladimír Mečiar, és aki Klára Orgovánová egykori romaügyi kormánymegbízott szerint minden, csak nem a roma elit tagja Szerinte Patkoló és társai olyan emberek, akik mindig csak úsznak az árral. A roma vezér hétfői fellépése a kamerák kereszttüzében mindenesetre elég szuverénnek, átgondoltnak tűnt. Farkas Géza konzul,  általa pedig egész Magyarország (rossz szlováksággal, a múlt rendszert idéző szóhasználattal „politikai osztály”, esetenként hebegve-habogva) bizony védekezni, magyarázkodni kényszerült.

A TA3 hírtelevízión élőben, vágatlanul ment az egész parádé (ez nem az a felvétel). A  cigánykérdés újra a nyári hónapok vezető témájává vált  nemcsak Magyarországon.

Csehország

 hirdetes_810x300  

Kanada a megnövekedett roma menekülthullám miatt nemrég kénytelen volt bevezetni  nyugati szomszédunkkal szemben a vízumrendszert (idén ugyanis már több mint 1 720-an kértek politikai menedékjogot. Magyarországról eddig 800-an, így már ott is rezeg a léc). Nemrég arról is beszámolt a cseh média, hogy három hónap után felébresztették a mesterséges altatásból azt a két éves roma kislányt, aki még áprilisban szenvedett testének 80 százalékán másod- és harmadfokú súlyos égési sérüléseket, miután ismeretlen tettesek molotov koktélokkal felszerelkezve megtámadták szülei házát.

De hogy semmi új a nap alatt, bizonyítja az a tény is, hogy  az észak-csehországi Ustí nad Labem városában  a kilencvenes évek végén egyenesen falat emeltek a fehérek lakta családi házak és a közeli roma gettó közé. A botrány  anno az ország uniós tagságát is veszélyeztette.

Szlovákia

A roma kérdés nálunk is legalább annyira aktuális, mint szomszédainknál. Ha csak az elmúlt pár nap történéseit vesszük, akad belőlük szép számmal.

Az egyik a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) hétvégi szentmihályfalvai ((Šarišské Michaľany) romaellenes tüntetése, melyet vízágyúval vert szét a rendőrség. A másik a Szlovák Nemzeti Párt parlamenti képviselőjének, Jozef Ďuračkának friss közúti balesete az egyik romával, aki miután jól megrugdosta a képviselőt, reggelre felgyújtva találta kocsiját.

De nem mehetünk el szó nélkül a volt belügyminiszter, Vladimír Palko rasszista javaslata mellett sem, aki statisztikát vezetne a romák által elkövetett bűncselekményekről.

Ami pedig a cigányok elleni erélyes, esetenként megalázó karhatalmi fellépést illeti, Szlovákiának sem kell a szomszédba mennie. Elég ha csak a 2001 júliusában történt Sendrei esetre (a cigány Karol Sendrei a rendőrségi fogdában halt meg, miután brutálisan megkínozták), vagy a sokáig vizsgált, de eredmény nélkül zárult, a roma nők erőszakos orvosi sterilizációjára gondolunk. A legnagyobb vihart talán mégis az idén március 21-én rögzített, majd később kiszivárgott, az iraki Abu Grajb börtönét idéző terror okozta, melynek során a rendőrség kassai épületében fiatalkorú cigány elkövetőket aláztak meg szolgálatban levő rendőrök a lehető legaljasabb módon. Arra kényszerítve őket, hogy egymást üssék majd meztelenre vetkőzzenek, miközben szájkosár nélküli rendőrkutyákkal csaholtatják őket. Mindezt ráadásul még videóra is vették.

Magyarország

Az ottani állapotok és sajnálatos viszonyok mindnyájunk előtt ismertek. A csupasz valóság talán a Cozma-gyilkosságot követően szűnt meg tabutéma lenni. Azóta pedig egy ismeretlen kommandó, mely immár 6-8?  szerencsétlen sorsú romát vadászott le brutális módon, gondoskodik a napi horrorról.

Mindezek ellenére a fentiek tükrében is állítjuk, hogy Szlovákia az utolsó, ahol a cigány kisebbség képviselőjének jogában áll moralizálni, Magyarországtól kérve számon  bármiféle demokratikus deficitet. Bizarr módon ráadásul röviddel a  szlovák szélsőjobb hétvégi cigányellenes akciója után, melyen annak vezére, Marian Kotleba, talán Vona Gábort és a Jobbikot megirigyelve egy új radikális párt megalakulását helyezte kilátásba.

„A fenevad megjelent”

Alexander Patkoló Magyarország impotens voltát látva mégsem volt rest, és „utazva az árral”, ahogy az egykori romaügyi kormánybiztos fogalmazott, a hazai, vagy a csehországi állapotok helyett mégis inkább délen szivatott.

A Heti Válasz napi jegyzetében igaza van Ablonczy Bálintnak abban, hogy a fenevad bizony megjelent, a gyilkos(ok) elfogásával pedig az ország becsülete a tét.

A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy az ország becsülete mellett, az egész magyarság jóhíre is kockán forog. Azért, hogy az Alexander Patkolóhoz hasonló hordószónokok és további, bársonyszékben ülő politikusok személyében nehogy már a csík húzza a repülőt!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!