Koránt sem ért még véget a pénteki nap, így mielőtt a komáromi események ill. a jelenleg demarkációs vonalként működő helyi hídon tartott magyar államfői sajtótájékoztatóra térnénk, szlovákul nem tudó olvasóinkra is gondolva ismertetjük Robert Fico péntek esti TV fellépésének legérdekesebb jeleneteit a TA 3 hírtelevízió „Nap Témája” című műsorából:

A szlovák kormányfő a már ismert hivatalos álláspont megismétlése után kitért arra, hogy Sólyom László szerinte nem mondott igazat,  hogy augusztus 21-i szlovákiai látogatását már két hónappal előre bejelentette. Fico szerint a Magyar Köztársaság Nagykövetsége csupán augusztus 13-án tájékoztatta a szlovák felet arról, hogy Magyarország köztársasági elnöke augusztus 21-én magánlátogatásra érkezne.

„Tegnap óta minden egyes extrém csoportot hatástalanítottunk, akik tervezték, hogy részt vesznek a találkozón. Információink voltak ilyen csoportokról mindkét oldalon” – mondta. Fico szerint Sólyom László úgy viselkedik, mintha Komárom legalábbis Magyarország egyik járása lenne. „Mi illemtudóan, diplomatikus módszerekkel jártunk el, nem használtunk semmiféle erőszakot, kényszerítő eszközt. Világosan megmondtuk neki azt is, hogy ne jöjjön ide, mert azt provokációnak fogjuk tartani” – jelentette ki.

A komáromi rendezvény, azaz Szent István király lovasszobrának leleplezése kapcsán a szlovák kormányfő elmondta, hogy az egész probléma gyökere ott van, hogy „lehetetlen, hogy a magyar államalapítást egy önálló, szuverén állam területén ünnepeljék”. Majd így folytatta: „mondom másként, bár lehet, hogy vitát váltok ki. A mi királyunk nem Szent István. A mi királyunk Svätopluk, ha már itt tartunk”.

Majd jó européer módjára hozzátette: „nem engedhetünk a maihoz hasonló provokációknak. Az elnök urat bármikor szívesen látjuk Szlovákiában, de az ilyen partizánakciókból nem kérünk”. Sólyom László látogatása Fico  szerint összefüggésben áll a jövő áprilisi parlamenti választásokkal Magyarországon, ahol verseny zajlik abban, hogy ki a nagyobb magyar. „Ha viszont  mi valakinek azt mondjuk, hogy nem kívánatos személy, akkor nem kellene mindenáron idetolakodnia” – tette hozzá.

Hát így.

 hirdetes_810x300  

(A témával még foglalkozunk).

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!