Robert Fico Sólyomvadászatával végleg beindult a választási kampány Szlovákiában. Kérdés, hogy az állandósuló magyar kártya kiváltotta cunami mennyire lesz pusztító hatással mindannyiunkra nézve.

A szlovák kormányfő röviddel Sólyom László komáromi megaláztatása előtt  rúgta ki a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) környezetvédelmi miniszterét, majd ugyanezzel a lendülettel a tárcát is elvette tőlük. Bár a döntés durván sérti a Koalíciós Szerződést, Fico nagyon is jól tudta, mit miért csinál. Mivel az SNS minisztereinek milliárdos korrupciós botrányaitól egyre inkább ő maga is sáros, lépnie kellett.

„A környezetvédelmi miniszter leváltásának oka, hogy az SNS jelöltjei sorra alkalmatlanok a tárca vezetésére” – fogalmazott a szlovák kormányfő, ezzel is jelezve, hogy nincs már szüksége koalíciós partnerére. „Mint látható, a kormánypártok már beindították a választási kampányt” reagált a miniszterelnök döntésére Ján Slota, miután behódolva „az ország stabilitása érdekében” kijelentette, hogy pártja mégis marad a kormányban.

A szlovák média azt is megszellőztette, hogy a környezetvédelmi tárca után a következő SNS vezényelte minisztérium is kilövésre vár. Robert Fico (SMER) a TA 3 hírtelevízió értesülései szerint az építésügyi és régiófejlesztési minisztériumtól el kívánja venni az EU-s alapok koordinálásának jogát, melyet inkább a SMER vezette Kormányhivatalra ruházna át. Egyes szlovák politikai elemzők szerint a kormányfő egyértelműen az előrehozott választásokra játszik.

Fel is út, le is út, ha úgy tetszik. Slotára már nincs szükség a kormányban, választóira viszont annál inkább. Őket pedig kizárólag a magyar kártya melegen tartásával lehet bevetésre kész állapotba hozni.

Így kell értelmeznünk, a komáromi hisztériát is. Most, amikor a folyamatos botrányok miatt az SNS egyébként is védekező álláspontra kényszerül, Robert Fico lépéselőnyre próbál szert tenni. Fő agendájukat, a magyarellenességet meglovagolva, kihasználta a kínálkozó alkalmat, melyet Sólyom László (a mérvadó szlovák sajtó szerint is rosszul, kellő körültekintés híján előkészített) komáromi látogatása kínált. A szlovákiai magyarok pedig mint már annyiszor, most is a választási kampány frontvonalában találták magukat..

 hirdetes_810x300  

A magyar kártya napjainkra az egyes választások szinte kizárólagos kampánytémájává vált. Így volt ez a legutóbbi megyei, államfői, ill. EP választás előtt, és mint látható, így lesz a jövő júniusi országos parlamenti választások előtt is. A magyar kártya sorozatos kijátszásával a szlovák kormány különösebb gond nélkül képes tematizálni a közéletet, miközben a valódi témák, mint pl. az erősödő demokrácia deficit, a burjánzó korrupció, vagy megroggyant gazdasági helyzet nagyrészt szó nélkül maradva, legfeljebb másodtémává degradálódnak, elvonva a figyelmet a valós problémákról.

A gond csak az, hogy a magyar kártya szüntelen elővarázsolása egyre elcsépeltebb és átlátszóbb, így ahhoz hogy hasson, egyre brutálisabb formában kell bevetni őket. Mint ahogy azt Sólyom László komáromi esete is bizonyítja. Emiatt a hullámai is egyre nagyobbak, és félő, hogy az egész könnyen pusztító hatású cunamivá válhat. Az pedig óriási károkat tud okozni, adott esetben akár mindannyiunkat elsodorhat.

A témával bővebben a Heti Válasz foglalkozik.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!