Politikai párt ehhez foghatót régiónkban még nem kaszált. De ugyanúgy, Magyarországhoz még egy hasonló államalakulatot se nagyon találni széles e Európában. Orbán Viktor 8 év után újra jött, látott és győzött. A narancssárga cunami soha nem látott erővel söpört végig az  egész országon. Sokan felszabadultan, már-már  őrjöngve ünnepeltek, mások inkább lógó orral,  a hátsó ajtón távoztak. Magyarországon elkezdődhet az  újjáépítkezés fájdalmas korszaka. De vajon mit üzen Szlovákiának Orbán Viktor történelmi győzelme?

Csak a Fidesz

A  Fidesz elnökét, miután 2006-ban nem került kormányra, sokan már a sajátjai közül is temették.  Orbán Viktor azonban nem adta fel, jobbat nem találtak nála kitartott, és végül neki lett igaza.  Élete legjobb formáját  produkálva impozáns győzelmet aratott. Vasárnap óta már csak egyetlen kérdés maradt nyitva: összejön-e  a kétharmados alkotmányos többség a „viktoriánusoknak”? Ha igen, melyre egyébként minden esély megvan, a Fidesz-KDNP pedig helyén fogja tudni kezelni a dolgokat, akár két választási ciklusra is berendezkedhetnek. Ehhez viszont  a magyar nép türelmére is nagy szükség lesz. (Lásd 1998-2002 Szlovákia).

Orbán Viktor a magyar jobboldal  emblematikus figurája, akihez  hasonlót nem találunk Szlovákiában. 8 évet ellenzékben végiggürizni, majd 52,71%-al visszatérve tarolni, egyszeri és megismételhetetlen teljesítmény.  Mikuláš Dzurinda kétszeres kormányfőként mint tudjuk, ellenzékben egyetlen ciklust sem volt képes túlélni. Ilyen szempontból a baloldali Robert Fico is talány, képes volna-e hasonló bravúrra.Valószínűleg nehezen.

Érdekes  megvizsgálni az MSZP 19,29%-os vereségét is, mely mintha törvényszerű lenne minden olyan pártnál, amely két egymást követő kormányciklust is képes lehúzni. Hisz 1998 – 2006-ot követően hasonló sorsa jutott  a szlovák jobboldal is, melyet Robert Fico győzött le paradox módon pont a Fideszhez hasonló populizmussal.

 hirdetes_810x300  

Politikai párhuzamok

De hasonló párhuzam, a Gyurcsány Ferenc féle „böszme elkúrás” fedezhető fel a Smer eddigi ténykedésében is. Ugyanúgy végighazudják az elmúlt néhány évet, ugyanúgy teljesen világos, hogy amit mondanak, az nem igaz,  ugyanúgy négy éve nem csinálnak semmit, miközben ugyanolyan óriási mértékben eladósítják ezt a jobb sorsra érdemes országot. Úgy néz ki, hogy lendületük is kitart a 2006-os MSZP-hez hasonlóan a következő ciklusig. Továbbgondolva a párhuzamot, a kérdés az, ki lesz a jobboldal vezére, aki majd az Orbán Viktorhoz hasonló kék cunamit 2014-ben levezényelheti.

Az LMP meglepetést jelentő 7,48 %-a a szlovák liberális SaS június 12-i eredményét vetítheti elő. Ami nem feltétlenül jelent rosszat a többi ellenzéki párt számára, hisz a magyarországi LMP-hez hasonlóan a szlovák SaS is rengeteg olyan szimpatizánssal, első választóval rendelkezik, akik egyébként nem biztos, hogy elmennének választani. Ilyen szempontból egy parlamentben ülő SaS többet hozhat a jelenlegi közös ellenzéki konyhára, mint vihet.

A Jobbik mint diagnózis

A Jobbik 16,66 %-a igazából Magyarország diagnózisa. Abban a megroggyant gazdasági, morális, társadalmi állapotban, (lásd a választások napjának bohózatát is) melyben déli szomszédunk pillanatnyilag leledzik, Vonáék eredménye reális. Ján Slota és az SNS példája jól mutatja, hogy a mindenféle jövőképet nélkülöző radikalizmus sohasem lesz meghatározó politikai erő, legfeljebb epizódszereplő. Egy-egy ciklus bohóckodása után törvényszerűen marginalizálódik, jobb esetben eltűnik.

Mint látható, Magyarország és Szlovákia politikai rendszerében sok hasonló választói reakció fedezhető fel. Az, hogy Orbán Viktor – kétharmados vagy sem, de mindenképp óriási – többsége négy vagy nyolc évre lesz-e elegendő, csakis Orbán Viktoron és a Fideszen múlik.

Üzenet a határon túlra

Határon túli magyarként mi csak drukkolni tudunk ahhoz, hogy a választások éjszakáján deklarált orbáni alázat, választói bizalom megtartására való törekvés minél tovább kitartson, megpróbálva helyén kezelni ezt a győzelmet.

Egy erős, politikai és gazdasági értelemben is meghatározó Magyarország 15 milliónyi magyar ember érdeke. Válságkormányzásra ráadásul megfelelőbb a jobboldal.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!