Először mikor láttam őt, lehettem vagy 15 éves. Megláttam a frizuráját, és közöltem, hogy nekem ilyen kell. Azután évekig anyukámékat ezzel fenyegettem – oroszt megyek tanulni, ENSZ nagykövet leszek, és így fogom hordani a hajam. Hát, egyiktől se voltak éppen feldobva a szüleim. Aztán egyetemen közölték, ne legyenek illúzióim – az csak paróka…ettől függetlenül a védjegyévé vált a hosszú szőke haj kontybafonva. 51 éves kora ellenére is gyönyörű politikusasszony, aki 2009-ben a Hottest Heads of State  blog a világ legszexibb politikusává választott…ugye, mindenki tudja már kiről beszélek?

Június végén jött a hír, hogy perbe fogták, majd augusztus elején le is tartóztatták Julija Timosenko ukrán ex-miniszterelnököt. Elkezdődött az iszapbirkózás közte és a jelenlegi elnök, Viktor Janukovics között, ami felveti a kérdést – kettejük közül ki is a sárosabb?

2004-et írtunk, mikor a narancsos forradalom összehozta Viktor Juscsenkót és Julija Timosenkót. Az előbbi került az ország élére, az utóbbi pedig a miniszterelnöki székbe. Majd nagy összeveszések (2005, a miniszterelnök-asszonyt leváltották funkciójából), új választások (2007), újra összeveszések következtek (2008-ban Juscsenko államfő újra feloszlatta a parlamentet, de a választásokat elhalasztották, és maradt tovább Timosenko a miniszterelnök),

 hirdetes_300x300  

majd elérkezve a 2010-es ukrajnai elnökválasztásokhoz, ahol a copfok és hajfonatok sem segítettek, Timosenko a második helyen végzett az orosz-orientált Viktor Janukovics mögött. Igaz, felröppentek hírek a választások tisztaságát illetően, ahogy már ez lenni szokott, de később Timosenko visszavonta a vádakat.

 

Juscsenko és Timosenko – amikor még kénytelenek voltak barátok lenni

 

Több vélemény szerint Ukrajna azóta pedig a demokráciából egyre inkább csúszik át a diktatúrába, belorusz modell szerint. Vajon a per lenne erre a legjobb bizonyíték?

A június 25-én elkezdődött eljárás hivatalos vádja, hogy az ex-miniszterelnök, visszaélve pozíciójával, a kormány jóváhagyása nélkül, önhatalmúan, az ország számára hátrányos gázszerződést írt alá Oroszországgal 2009-ben. A rá kiszabható büntetés akár 10 év is lehet. Augusztus 5-én pedig letartóztatták a gázhercegnőt, a bíróság irányába tanúsított tiszteletlen magatartása miatt. Megvádolta ugyanis a bírót részrehajlással, hogy Janukovics elnök megbízásából jár el, így Timosenko nem is volt hajlandó felállva felelni a bíró kérdéseire.

Tény, hogy Janukovicsnak igenis jól jönne, ha a politikusasszony nem indulhatna sem a jövőre esedékes parlamenti választásokon, sem a 2015-ös elnökválasztáson. Továbbá, így az ellenzék is megfélemlíthetőbb lenne – nyílt üzenete a pernek: „ha sokat mozgolódtok, tessék megnézni, ez lesz a vége“.

Ennek ellenére látható még némi óvatosság – a nyár elejére időzítették a per kezdetét, mikor mindenki a nyaralását tölti, az emberek nincsenek otthon, a közvélemény reakciói kevésbé hevesebbek.

A kedvenc jelentem a tárgyalásból, mikor Timosenko közölte Mikola Azarov miniszterelnök kihallgatása közben, hogy nem beszél oroszul, és ukrán tolmácsot kért. Tökéletes lépés, hogyan állítsuk magunk mellé a nemzeti érzelmű lakosságot – hangsúlyozzuk ki a jelenlegi miniszterelnök hiányosságát: az ország egyetlen hivatalos nyelvét sem akarja beszélni. Mindennel együtt úgy tűnik, mintha a gázhercegnő igenis élvezné az egész pert, minél nagyobb nyilvánosságot akar neki adni, és maximálisan kihasználja a népszerűsége növeléséhez. A hatás nem is maradt el: tüntetők tömegei sátoroztak a bíróság előtt, a tárgyalóteremben pedig a szimpatizánsok beszólásai miatt többször is meg kellett szakítani a pert. A politikusasszony által vezetett Julija Timosenko Blokk támogatottsága a legújabb felmérések szerint pedig növekszik. Ő a börtönben, az ország politikusai ellene (pl. az ex-elnök Viktor Juscsenko is ellene vallott), a nép, és tegyük hozzá a külföldi vélemény is mellette (az EU, az Egyesült Államok és Oroszország is élesen bírálta a letartóztatását). Legutóbbi hírek róla pedig az egészsége romlásával kapcsolatosak, „ismeretlen betegség“-ről panaszkodott, és egyedül a saját személyi orvosának vizsgálatait engedélyezi, mivel „nem bízik idegen orvosokban“.

Nem mondom, hogy Timosenko ártatlan, és soha az életben nem követett el semmi törvénybeütközőt. De megint olyan érzésem van, hogy félreállítása nem a megfelelő pillanatban a nem megfelelő bűnökért történik, hasonlóan mint Oroszországban Hodorkovskij esetében is.


 

Julija Volodimirivna Timosenko – (Юлія Володимирівна Тимошенко); született 1960-ban Dnyipropetrovszkban. Politikus, közgazdász, üzletasszony, Ukrajna miniszterelnöke 2005-ben, majd 2007-2010 között. Közgazdaságtant tanult a Dnipropetrovszki Állami Egyetemen. Férjével Olekszandr Timosenkoval kihasználva a rendszerváltás utáni kedvező körülményeket, hatalmas vagyonra tettek szert – megszerezték az ukrán energia és nyersanyag-gazdálkodás kulcspozícióit.1990 és 1998 között több energetikai nagy vállalat élén állt, többek közt az UESU (United Energy Systems of Ukraine) -ЕЭСУ (Единые энергетические системы Украины) vezetője volt, ekkor kapta a gázhercegnő becenevet. 1996-től forog a politikában, 1999 és 2001 között Viktor Juscsenko miniszterelnök helyettese. 2001-ben eljárást indult ellene vámokirat hamisítás és földgázcsempészés miatt, de végül felmentették. 2004-ben a narancsos forradalom kulcsfigurája volt Juscsenko mellett. A 2010-es elnökválasztáson a legesélyesebb jelöltek egyike, majd a második körben, kis különbséggel maradt alul Viktor Janukoviccsal szemben.

(forrás: Wikipedia.hu)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julija – kivételesen kicsit más frizurával 🙂

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 

Kapcsolódó cikkek:

"Itt nem lesz semmiféle színes forradalom!"

"…Oroszhon! Oroszhon! hová repülsz? Felelj!" – kelet-európai kitekintő

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!