Hogy mit csinál egy európai parlamenti képviselő? A millió dolláros kérdés. Idén májusban volt kerek nyolc éve, hogy az EU-ba léptünk. Részt vettünk már két EP-választáson is, de még mindig nem igazán értjük mit is jelent mindez, hova is juttatjuk be Szlovákiából a 13 képviselőt. Egy részről okozhatja ezt az is, hogy azok a döntések, melyek a lakosok mindennapjait érintik, vagyis az adó, a nyugdíj, vagy az új munkahelyek teremtéséről nem Brüsszelben döntenek. Másrészt viszont elkönyvelhetjük a képviselők, de a politikai elemzőintézeteink hiányosságainak is, hogy kevésbé foglalkozunk vele, min ügyködnek az EP képviselők.

Nemcsak Nyugat-Európában, de például Magyarországon is jobban ügyelnek arra, hogy a választott képviselők ne sunnyoghassák el az ötéves mandátumot.

A Vox Juventae hiánypótló elemzése

Éppen ezért készített a Vox Juventae polgári társulás hiánypótló felmérést a szlovákiai európai parlamenti képviselők munkájáról a 2009 és 2012 júliusa közti időszakot számításba véve. Az elemzés két kategóriában értékelte az EP-képviselők brüsszeli és strasbourgi teljesítményét. (A teljes elemzés eredeti helyén megtekinthető itt). A szakmai munka alapján Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártja EP-képviselője, a politikai munkát tekintve Monika Flašíková-Beňová a Smer-SD képviseletében lett a legaktívabb szlovákiai europolitikus.

És most lássuk mit is jelentenek közelebbről ezek a hangzatos szavak.

 hirdetes_300x300  

A szakmai részben Bauer Edité a pálma

Vannak politikusok, akik idejüket a bizottságokban és a frakciókban zajló szakmai munkára fordítják, és vannak akik inkább politizálnak. Ezért a felmérés is két kategóriát különböztet meg, két kategóriában osztja ki az első helyet.

A bizottságokban és frakciókban zajló szakmai munka több részből áll. A szakpolitikai megbízatások csúcsának a jelentéstevés minősül az egyes bizottságoknak, nemcsak komoly felelősséggel, de jelentős munkamennyiséggel is jár. Szlovákia 13 képviselője közül a vizsgált időszakban mindössze három tett jelentést – a smeres Vladimír Maňka vezeti a listát a maga 5 jelentésével, majd következik Bauer Edit (MKP) négy jelentéssel és Miroslav Mikulášik a KDH-ból, 2 jelentéssel.

Bauer Edit

Az egyes dokumentumokkal az illetékes bizottságon kívül több érintett bizottság is foglalkozik, véleményalkotás formájában. Véleményt készíteni a jelentéstevői munkához hasonlatos, ám kevésbé idő- és munkaigényes. Ez meglátszik az EP-képviselőink aktivitásán is – már jóval többnek fűződik vélemény a nevéhez, mint jelentés. Ezt a listát Peter Štastný (SDKÚ-DS) vezeti6 véleménnyel, majd Bauer Edit és Mészáros Alajos következik 4-4 véleménnyel, Anna Záborská(KDH) és Katarína Neveďalová (Smer-SD) 2-2 véleménnyel, az értékelhetők listáját pedig Monika Smolková zárja a Smerből, eggyel.

A szakpolitikai munka utolsó összetevője a módosító javaslat beadása – ha valaki nem bizottsági jelentés vagy vélemény előadója, az egyes dokumentumokba módosító javaslat beadásával tud beleszólni. A Vox Juventae elemzése a módosítandó dokumentumok számát vette figyelembe, itt jeleskedett Anna Záborská 56 anyaghoz benyújtott módosító javaslattal, majd következik Eduard Kukan az SDKÚ színeibe. 38 és Bauer Edit 26 módosító javaslattal.

Az elemzés alapján Bauer Edit négy jelentésével és ugyanennyi véleményével a legaktívabb képviselőnek bizonyult, mindhárom kiértékelt statisztikában az első három hely valamelyikét foglalta el. Anna Záborská két véleményének és a legtöbb módosító indítványának köszönheti második helyét. Mészáros Alajos négy véleményével és negyedik legtöbb módosított anyagával pedig a bronzérmet szerezte meg.

A politikai aktivitás selyempapírban

A parlamenti munka már jobban elképzelhető a közembernek is – felszólalások, kérdések intézése, állásfoglalások, írásbeli nyilatkozatok. Aki jobban elmélyed a dokumentumokban, láthatja, hogy az előbbi kategóriában csak valahol az utolsó helyek környékén teljesítő Monika-Flašíková Beňová (Smer) és Jaroslav Paška (SNS) ebben a kategóriában kimagasló teljesítményt nyújtottak. Vagy legalábbis kiválóan becsomagolták és eladták munkájukat.

Monika Flašíková Beňová

Politikailag a legaktívabb képviselő címét a szocialista Monika Flašíková-Beňová (SMER-SD) szerezte meg 522 feltett kérdéssel és összesen 798 felszólalással a három év alatt. Ezenkívül tizennégy állásfoglalási indítványt is jegyzett. A feltett kérések tekintetében Beňová asszony nemcsak a szlovákiai képviselők élén végzett, de az EP többi 754 képviselője közt is a 10. helyet szerezte meg. Nem árt azonban megjegyezni, hogy a kérdésekre adott válasz értékét az információ további felhasználása adja, és így elgondolkodhatunk azon, vajon ilyen mennyiségű kérdésnél mi mindent csinált a smeres képviselő a válaszokkal.

Második helyen Jaroslav Paška végzett (SNS), 395 parlamenti felszólalással, 26 kérdéssel és 29 állásfoglalási indítvánnyal, amelyek többségében külügyi témákkal foglalkoztak, de az európai romák helyzetéről és a közép-európai természeti katasztrófákkal kapcsolatban is állást foglalt.

Anna Záborská EP-képviselő (KDH) a politikai kategóriában is dobogós helyezést ért el 258 parlamenti felszólalással, 14 állásfoglalással, egy írásbeli nyilatkozattal (az európai gyorsriasztású rendszer létrehozását illetően a pedofilok és szexuális zaklatások ellen), illetve 29 parlamenti kérdéssel.

A „futottak még” kategória

A sok-sok számadaton túl, bizony kiderül az is, hogy jópáran az elmúlt 3 év alatt bizonyára a megmaradtak a brüsszeli városnézésnél. Ide sorolható például Boris Zala (Smer), illetve Sergej Kozlík (HZDS) munkássága, akiknek nem igazán futotta sok értékelhetőre. Persze az átlagválasztó nem nagyonfog elemzéseket böngészni a választások előtt, de talán ha az ilyen értékelések rendszeressé válnak, a Brüsszel közelebb jön „a konyhához” és tudatosabban fogunk dönteni. Felmerülhet a kérdés, hogy kinek az érdeke ez a közelítés? Mert ne feledkezzünk meg arról, hogy a 2004-es európai parlamenti választások alkalmával mért 16,96 %-os és a 2009-es választás alkalmával mért 19,64 % -os szlovákiai választási részvétel elég siralmas képet fest arról, mennyire érezzük magunkat európainak.

A teljes elemzés, a további helyezettek felsorolása és a pontos módszertan megtalálható a Körképet is működtető Vox Juventae társulás honlapján és alább.

MEP elemzés final:

Lengyel Diana

 Ajánlott linkek:

1. A Policy Solutions intézet honlapja

2. Az Európai Parlament honlapja

3. A Vox Juventae elemzésének lecsapódása a magyar sajtóban:

– Magyar Nemzet: Mindenkit kenterbe vert egy magyar a szlovák EP-képviselők közül

– Index.hu: Szlovákia legaktívapp EP-képviselője magyar

– HVG: Magyar képviselő lett a szlovák parlament rekordere

– Híradó: Magyar a legaktívabb Szlovákia európai parlamenti képviselői közül

– Új Szó: Vox Juventae: Bauer és Flašíková-Beňová a legaktívabb szlovákiai EP-képviselő

– Szabad Újság: Bauer Edit és Monika Flašíková-Beňová az elmúlt három év legaktívabb szlovákiai EP-képviselői

– Bumm: Bauer Edit és Beňová a legaktívabb szlovákiai EP-képviselő

– Felvidek.ma: Bauer Edit és M. Flašíková-Beňová a legaktívabb szlovákiai EP-képviselők

– Paraméter: Bauer Edit és Monika Flašíková-Beňová az elmúlt három év legaktívabb szlovákiai EP-képviselői

– Hírek.sk: Bauer Edit az egyik legaktívabb szlovákiai EP-képviselő

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!