Frissítve: 11.05. Király Zsolt írása.

Ismét kétharmad, ismét Fidesz-KDNP győzelem, erősödő Jobbik, gyengülő baloldali összefogás, bejutó LMP. Felvidéki magyar szempontból a hétvégi magyarországi parlamenti választások szinte ideális eredményt hoztak. Jelképes az is, hogy a kétharmadot (legalább 133 mandátum) a határon túli magyar szavazatok és a külföldi voksok erősíthetik meg. Gyorselemzés a Körképen.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A választásoknak két győztese van. Az egyik a történelmi sikert elérő Fidesz, a másik az LMP. A Fidesz 44 százaléka európai rekord (szerk. megj. időközben kiderült, hogy ez nem igaz.), a megőrzött kétharmad pedig példa nélküli esemény Európában. Orbán Viktor sietett is leszögezni, hogy „a magyar ma legegységesebb nemzet Európában.

schiffer
Fotó: index.hu

Az LMP politikai túlélése mindenképpen hasznos. Elsősorban Schiffer András hiteles személyiségének köszönhetően „mentek át végül tű fokán” a szakadás ellenére is megőrizve a parlamenti képviseletet, ráadásul külön frakcióként (Gyurcsánynak és Bajnainak például egyelőre csak négy-négy képviselője van.)

Az összefogás listája bebukta. Kiderült, hogy egy ilyen baloldali kormányváltó erőre nincs igény, tisztességesre viszont igen. Kiderült az is, hogy bukott, hiteltelen, leszerepelt politikusokkal nem, lehet kormányt váltani Magyarországon (sem), ami főleg Mesterházy Attilát bosszanthatja. Neki ugyanis Gyurcsány, Bajnai, Fodor, Kunczehoz képest legalább maradt még valamennyi hitele. Az áttörés és a megújulás viszont elmaradt. A baloldal már az eredményeket is külön várta, az EP-választásokra pedig szét is esnek.

osszefogas
Kép: 444.hu

Mesterházy jobban jár, ha a tessék-lássék összefogás helyett inkább az MSZP megújulását folytatja, ami ezzel az eredménnyel megakadt. Helyette valami újra lesz szükség. Az első nyilatkozatok alapján pedig úgy tűnik, MSZP-LMP tengely körvonalazódhat az Országgyűlésben.

 hirdetes_300x300  

A Jobbik első látásra szintén jól szerepelt, jóval többet szereztek, mint legutóbb, Vona Gábor mégis csalódottan és keserűen nyilatkozott. „Számtalan kerületben behoztuk a baloldalt, de nem értünk el célunkat,“ mondta. Ennek oka, hogy bár nagyon szerette volna, mégsem tudta megszorongatni a baloldali összefogást. Épp egy LMP-nyi a különbség köztük. A Jobbiknál ráadásul hiányzik a szimbolikus győzelem, nincs egyetlen „díszjobbikosuk“ sem, aki egyéni választókerületben győzni tudott volna.

jobbik2
Fotó: index.hu

Felvidéki magyar szempontból

A nemzeti együttműködés rendszere elsöprő győzelmet aratott. (…) Büszke vagyok, hogy megbízást kaptam a munka folytatására azért, hogy Magyarország egy nagyszerű ország legyen. Csak együtt lehetünk újra sikeresek“ fogalmazott Orbán Viktor. Az eredménnyel mi, felvidéki magyarok is elégedettek lehetünk. Ugyanakkor jó volna, ha a következő négy évben nemcsak bokrétaként használnának bennünket, hanem gyakrabban meg is hallgatnák, és meg is fogadnák a véleményünket.

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!