Az egykori líbiai vezető, Moammer Kadhafi még 2011-ben megjósolta az iszlamista szélsőségesek európai támadásait a volt brit miniszterelnökkel, Tony Blairrel folytatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint.

 

A két telefonbeszélgetésről készült hangfelvételeket Tony Blair adta át a rendőrségnek. Blair akkoriban a közel-keleti kvartett (ENSZ, EU, Oroszország és USA) különmegbízottjaként tevékenykedett, a felvételek pedig akkortájt készültek, mikor Líbia politikai és társadalmi válságba süllyedt.

 

Kadhafi többek között azt állította, hogy iszlamista összeesküvés áldozata lett és nem népfelkelésé. E kijelentését többször nyilvánosság előtt is elismerte, még mikor hatalmon volt. A telefonbeszélgetések alkalmával Kadhafi ennél tovább is ment, azt állítva, hogy az iszlamisták végső célja Európa megtámadása.

 

 hirdetes_300x300  

„Irányításuk alá akarják vonni a Földközi-tengert és utána megtámadják Európát” – mondta Kadhafi a hangfelvételeken. Blair ismételten sürgette a líbiai diktátort, hogy meneküljön biztonságos helyre.

 

A Kadhafi rezsimet 2011 októberében döntötték meg, amikor az „arab tavasznak” nevezett felekelés-sorozat Líbiát is elérte. Magát a diktátort a líbiai felkelők elfogták, majd tisztázatlan körülmények között megölték.

 

Teraz.sk

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!