A német rendőrség vízágyúk bevetésével oszlatta fel a szélsőjobbos PEGIDA nevű csoport szombati tüntetését Kölnben. A PEGIDA (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) mozgalom a német migrációs politika elleni tiltakozásul vonult az utcára azután, hogy menekültkérőket is azonosítottak a kölni szilveszteri tömeges erőszak elkövetői között.

 

A szexuális támadások és lopások esete sokkolta Németországot, ahova az elmúlt évben nagyjából 1,1 millió bevándorló és menekült érkezett főleg Közép-Keletről és Észak-Afrikából.

 

Angela Merkel német kancellár épp a szombati tiltakozások megkezdése előtt erősítette meg, hogy változtatni fog a bevándorlókkal kapcsolatos politikáján, megígérte, hogy a jövőre nézve határt szab a Németországba érkező migránsok számának, és a bűncselekményeket elkövető bevándorlókat kitoloncolják az országból.

 

 hirdetes_810x300  

Kevés sérül, több őrizetes

 

A német rendőrség szerint több mint 1700 ember kapcsolódott be az antiiszlamista szélsőjobbos PEGIDA mozgalomhoz a tüntetés során. A mozgalom szerint az, hogy a migránsok kapcsolatba hozhatóak a kölni szilveszteri eseményekkel, Angela Merkel hibás migrációs politikáját bizonyítják.

 

 

A rendőrök vízágyút is bevezettek a szélsőjobbos Pegidamozgalom ellen szombaton Kölnben. Fotó: Reuters
A rendőrök vízágyút is bevetettek a szélsőjobbos Pegida mozgalom ellen szombaton Kölnben.               Fotó: Reuters

 

A mozgalom különféle radikális szimbólumokat tetoválásként magukon viselő tagjai azt skandálták „Merkelnek mennie kell” . A német rendőrség szerint a tüntetők fele huligán volt, némelyek a rendőrség közé palackokat, petárdákat dobáltak. A rendfenntartók könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. Sajtóértesülések szerint két ember megsérül, többeket őrizetbe vettek.

 

A szélsőjobb a migránsválsággal együtt erősödött

 

A Pegida mozgalom tavaly majdnem feloszlott, miután akkori vezetője, Lutz Bachmann lemondott tisztségéről, mert olyan fotók láttak napvilágot, amelyen ő Adolf Hitlernek öltözött. A szervezet azonban a migránskrízis fokozódásával tovább tudott erősödni.

 

 

Magas szintű rendőri jelenlét Kölnben a tüntetések ideje alatt

 

Összesen 1700 rendőr vonult Köln utcáira a rend biztosítása érdekében. A magas fokú rendőri jelenlétet a szilveszteri rendbontásokra válaszul vezették be, mikor legalább 120 nőt loptak meg vagy molesztáltak szexuálisan. „A szilveszteri események túlfűtött érzelmeket váltottak ki, aggódtunk, hogy elszabadulnak az indulatok” – mondta a kölni rendőrség szóvivője.

 

Körülbelül 1300 ember vett részt a baloldali antifasiszta tüntetésen, amelyet a Pegidáéval egy időben szerveztek meg rendőri jelenlét mellett. A felvonulók nagy része nő volt ezen a tüntetésen.

 

Reauters.com

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!