Egy újévi interjúban Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kijelentette, hogy  „szükségessé vált az alapvető és az uniót alapító európai okmányok módosítása, újragondolása, és Magyarország érdekelt abban, hogy ezek az okiratok és az értékek a helyükre kerüljenek.” A politikus szerint Brüsszelnek el kell végre döntenie, hogy továbbra is liberális politikát folytat, vagy pedig a nemzetek erős Európája felé viszi a közösséget.

 

Tuzson Bence államtitkár, forrás: pestisracok.hu
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormáynzati kommunikációért felelős államtitkára, forrás: pestisracok.hu

 

Magyarország kezdeményezni fogja az unió alapvető okmányainak ilyen jellegű módosítását

 

Magyarország politikai súlya és tekintélye lehetővé teszi, hogy képviselje az erős nemzetek európai uniójának vízióját szemben a nemzeti értékeket visszaszorítani kívánó „erős unió“ elképzeléssel. Ez a kétfajta irányvonal a jelenlegi legsúlyosabb európai problémában, a migránskérdésben is megmutatkozik. A befogadáspárti nemzetek képviselik az európai közösségen belül az erős unió elvet, a befogadással szemben fenntartásokat megfogalmazók pedig a nemzeti elvet.

 hirdetes_810x300  

 

A kialakult európai válság azonban már lassan, de biztosan megváltoztatja a menekülthullám elején kialakult erőviszonyokat, az európai lakosság többsége  saját bőrén napi  rendszerességgel tapasztalja a migránsáradat következményeit, velejáróit, ami a vezető európai politikusokat is elgondolkoztatja, lásd a svéd-dán illetve dán-német határon bevezetett megszigorított határátlépéseket, illetve Németországban a szilveszteri atrocitások hatására kialakult feszültségek politikai következményeit.

 

Tüntetők Kölnben, forrás: HNonline.sk
Tüntetők Kölnben, forrás: HNonline.sk

 

Az európai államoknak fel kell ismerniük a magyar javaslatok szükségességét

 

Persze, Magyarország nem lehet szereptévesztésben annak ellenére, hogy a menekültkérdésben tanúsított egyértelmű és következetes magyarországi kormányállaspont az európai közvéleményben elmozdította az országot az unió politikai periférájáról. Ahhoz viszont, hogy az európai migránspolitikában az eddig tapasztalt liberális álláspont megváltozzon, és a nemzeti érdekek és értékek kerüljenek előtérbe, fontos az, hogy a nagy európai államok is felismerjék a magyar javasoltak szükségességét, illetve célszerű lenne a V4 országainak közös fellépésére, valamint a brittekkel egyeztett álláspontra is az alapdokumentumok módosításainak kezdeményezésében.

 

Nem vagyunk külön utasok, a britek is ebben gondolkodnak, abban, hogy át kell nézni Európa alapokmányait, és újat kell létrehozni, szentesíteni. Nekünk az a feladatunk, hogy a döntéshozókat meggyőzzük ebben a kérdésben, s a magunk eszközeivel segítsük ezt a folyamatot.“ –tette hozzá az államtitkár.

 

David Camreon brit miniszterelnök Budapesten Orbán Viktorral, forrás: origo.hu
David Cameron brit miniszterelnök Budapesten Orbán Viktorral, forrás: origo.hu

 

Egyelőre viszont garantálható, hogy a kezdeményezés miatt újabb uniós támadások érhetik az országot, de az ilyen jellegű konfrontációban, a nemzeti érdekek védelmében már edzett a jelenlegi magyar politika. Cameron britt miniszterelnök budapesti látogatása viszont esélyt teremtett nem csupán annak a diplomáciai elszigeteltségnek az enyhítésére, amely Budapestet körülvette Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly februári látogatása óta, hanem a két állam politikai elképzeléseinek támogatására is a jelenlegi menekültáradat okozta válsághelyzetben, az Európa Uniós határok védelmében.

 

Száraz Dénes

Nyitókép: dailynewshungary.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!