A Csalagút francia oldalán lévő Calais városának vállalkozói és üzlettulajdonosai vasárnap demonstrációt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet az európai migránskrízis városra gyakorolt hatására. A megmozduláson több mint 2000 ember vett részt.

 

Calais a migránsok gyűjtőpontjává vált a krízis kirobbanása óta, a Nagy-Britanniába eljutni kívánó bevándorlók közül több ezer a város peremén lévő egykori szeméttelep területén, sátorokban van elszállásolva, rendszeresen összetűzésbe keverednek a rendőrökkel, és igyekeznek bármi áron feljutni egy-egy Angliába tartó kamion rakterére.

 

Egy helyi hivatalnok szerint a kikötő forgalma 40 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A migránsválság miatt a hajó- és étteremtulajdonos tetemes károkat szenvednek el.

 

 hirdetes_300x300  

Oroszország felől Skandináviába igyekeznek a migránsok

 

Norvégia 230 illegális bevándorlót küldött vissza Oroszországba, ahonnan a tavalyi évben 5500 migráns érkezett a Skandináv országba, sokan kerékpárral érkeznek közülük.

 

Nógrádi: Németországban kijelentették, hogy meg kell erősíteni a repterek és az atomerőművek védelmét

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy Németországban a német közhangulat gyökeresen megváltozott, a társadalomnak elege van. Nemrég közzé tették a német médiában, hogy további 12 városban voltak a kölnihez hasonló atrocitások.

 

Fotó: reuters.com
Fotó: reuters.com

 

Németországba az elmúlt évben 1 milliónál is több migráns érkezett, egyes források szerint 1,4 millió a bevándorlók valós száma. Nógrádi elmondása szerint ennek az embertömegnek közel fele eltűnt a szürke vagy fekete gazdaságban, így nincs reális esély a kitoloncolásukra. Maga a kitoloncolás és az országból való elszállítás költségei pedig nagyon magasak.

 

A németek nem tudnak mit kezdeni velük

 

Naponta 200 embert küldenek vissza a határoknál, de ennek ellenére egyre több a bevándorló, és egyre jobban irritálják a német lakosságot. „A fejlesztési miniszter azt mondta, hogy csináljunk munkát 500 ezer embernek a Szíria körüli országokban, hogy ne jöjjenek ide. Ez 2 milliárd euró, horribilis pénz. Németország a 10 százalékát megfinanszírozná, de kérdés, hogy ki lesz hajlandó a másik 90 százalékot” – mondta a szakértő.

 

Nógrádi szerint Törökország eredetileg 3 milliárd eurót kért arra, hogy meggátolja a területéről jövő migránsok áramát Európa felé. „…utána kért négyet, hetet, majd tíz milliárdot, és semmit sem csinál.”

 

 

Hirado.hu, AP, Körkép.sk

Nyitókép: joemiller.us

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!