Barack Obama amerikai elnök is felszólalt a Zika-vírus elleni fellépést sürgetve. Amerikában a kormányzat hatékonyabb tájékoztatást tervez megvalósítani, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének. A repülőtársaságok pedig megtérítik egyes dél-amerikai városokba jegyet váltó várandós nők jegyeit.

 

Az  agresszív tigris-szúnyogok által terjesztett Zika vírus, amit Dél-Amerikában több ezer gyermek megbetegedésével hoztak összefüggésbe, A WHO hétfői nyilatkozata szerint  Kanadán és Chilén kívül az egész amerikai kontinensen el fog terjedni. Az USA-ban eddig két esetről számoltak be.

 

A Zika vírus terjedése ismét egy jó példája az olyan, kezdetben kis területen jelentkező fertőzéseknek, amelyek aztán globális problémává nőnek – mondják a WHO szakértői. A Zika-vírus ellen nincs semmilyen vakcina vagy gyógyszer, az orvosok egylőre nem tudják, milyen kapcsolat áll fenn a vírus és mikrokefáliás megbetegedések között. „Nincs semmilyen gyógyszerünk, semmilyen vakcinánk. Deja vu esete áll fent újra, pont olyan, mint az Ebola esetében volt.” – mondta Trudie Lang az Oxfordi egyetem professzora.

 

 hirdetes_300x300  

 

zik-world-map_12-22-2015_web_discovermagazine_com
A fertőzött országok között egyelőre még nem szerepel Európa. A Zika megállításához azonban legalább olyan nemzetközi összefogásra lenne szükség, mint a legutóbbi Ebola-járvány esetébe. A nagy gyógyszergyárak közreműködése nélkül a vírus elleni vakcinát csak évek múlva sikerülne előállítani. Persze a profit kérdéses… Forrás: discovermagazine.com

 

 

A nagy gyógyszergyártók ráfordításai a trópusi betegségek vakcináinak előállítására nem elegendőek a bizonytalan üzleti kilátásokkal rendelkező piac miatt, ezért az egészségügyi szakértők új ösztönző-rendszert sürgetnek a legutóbbi Ebola-járvány tapasztalataira hivatkozva. Az Ebola járvány kitörésének hatására sikerült olyan nemzetközi összefogást kieszközölni, amelynek eredményeként viszonylag gyorsan kifejlesztették az ellenanyagot.

 

A Zika-vírus elleni vakcina kutatásában élenjáró Sao Paolo-i Butantan Intézet a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a vakcina „rekord idő alatt” elkészülhet, bár az intézet igazgatója kiemelte, hogy ez 3-5 évet is jelenthet. A nagy gyógyszergyárak egyelőre csak vizsgálják a lehetőségeket.

 

Latin-Amerikában van a legtöbb megbetegedés

 

A brazil egészségügyi minisztérium tavaly novemberben igazolta, hogy a Zika-vírus terjedése a felelős a kisfejűséget okozó mikrokefáliás gyermekbetegségek előfordulásának drasztikus emelkedéséért. Brazíliában 3893 mikrokefáliás esetet jelentettek eddig.

 

zika_el_salvador
El Salvadorban rendszeres fertőtlenítésekkel próbálnak úrrá lenni a járványon. Forrás: Theguardian.com

 

 

Laura Rodrigez, a London School of Hygiene and Tropical Medicine mukatársa szerint, ha a járvány kitart augusztusig, amikor Brazília ad otthont az olimpiai játékoknak, a várandós nők vagy kénytelenek lesznek távol maradni az ötkarikás játékoktól, vagy nagyon hatékonyan kell védekezniük a szúnyogcsípések ellen.

 

A WHO azt tanácsolja, hogy a Zika-vírussal fertőzött területekre utazni szándékozó várandós nők konzultáljanak orvosukkal az utazás előtt és után is.

 

Európában is megjelent a vírus

 

Európában eddig négy regisztrált esetről tudnak a hatóságot. Egy dán férfiről, aki Latin-Amerikából hazatérve mutatta fertőzés jeleit, illetve három brit állampolgárról. Az orvosok szerint járvány kialakulásától nem kell tartani.

 

 

Reuters.com

Nyitókép: cntraveler.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!