Frissítve: 9.48 Változik a skandináv álláspont a migránskérdést illetően. A svéd belügyminiszter kijelentette, hogy 60 ezer sikertelen menekültkérelmezőt toloncolnak ki az országból, akik még tavaly érkeztek Svédországba. Mindez egy nappal azután, hogy Frans Timmermans holland EU-biztos kijelentette, hogy az Európába érkezett menekültek 60 százaléka valójában gazdasági migráns.

 

A Frontex eddig nem közzétett jelentése szerint többségük Marokkóból és Tunéziából érkezett, ahol semmilyen veszély nem leselkedik rájuk, és pusztán gazdasági okokból, a könnyebb megélhetés reményében érkeztek Európába.

 

A dánok törvényt fogadtak el, mely lehetővé teszi a migránsok vagyonának elkobzását, a norvégok pedig elkezdték az illegálisan érkezett migránsok visszaszállítását Oroszországba, ahol szintén kiutasítás vár rájuk.

 hirdetes_810x300  

 

Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági tanácsadója ma arról beszélt a közmédia reggeli műsorában, hogy nem tudni konkrét terrorfenyegetésről Magyarországon, így a korábban elrendelt közepes (3-as) terrorkészültségi fokozat marad érvényben.

 

Bakondi György furcsának nevezte, hogy „a kis Macedónia” védelmezi az Európai Unió külső határát a nem csökkenő migrációs nyomással szemben. A belbiztonsági főtanácsadó egy másik műsorban azt is mondta, hogy a schengeni övezetet bővíteni kellene Bulgáriával.  Ez azért lenne jó döntés, mert így nem egyedül Macedóniának kellene megállítania a tömeges migrációt – tette hozzá.

 

Az EU-tagállam Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek. Törökországgal közös határán a balkáni állam egy harminc kilométer hosszú szögesdrótkerítést épít, hogy megakadályozza az illegális határátlépést, bár az unió legszegényebb tagállama jelenleg nem része a migránsok által használt balkáni útvonalnak.

 

 

DenníkN/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!