Kedden több száz, Görögország északi részén rekedt migráns megbénította a forgalmat a Görögországból Macedóniába vezető legfontosabb főúton. Közben országos szintű tüntetések zajlanak a kormány új nyugdíjreformja miatt és az adójárulékok várható emelése ellen.

 

Megbénította kedden a forgalmat a Görögországból Macedóniába vezető legfontosabb főúton több száz, Görögország északi részén rekedt migráns.

 

A zömmel szíriai menekültek serege az úttesten ülve követelte, hogy Macedóniába juthasson. A forgalmat ugyanis akadályozzák a macedón taxisok és görög földművesek. Az utóbbiak a határ görög oldalánmár napok óta traktorokkal állják el az utat tiltakozásul a görög kormány szigorító jellegű nyugdíjreformja ellen, a macedón taxisok pedig a vasúti közlekedést blokkolják. Ők azt nehezményezik, hogy a rendőrség elsőbbséget ad a vonatoknak és az autóbuszoknak a migránsok szállításában Szerbia felé.

 

 hirdetes_810x300  
greece_strikes_XTS113-128_2016_122418_high_yahoo_com
Nyugdíjreform és adóteher-növelés ellen tüntető mezőgazdászok. Forrás: yahoo.com

 

A közlekedés személyautóval eleinte nem bénult meg, csupán akadozott a görög-macedón határon. Ugyanakkor vagy 80 busz – tele migránsokkal – nem tudott továbbhaladni. Ezt megelégelve sok migráns dühében, hogy ő nem juthat tovább Macedónia felé, kiszállt a veszteglő buszokból, és az úttestre ülve megbénította teljesen a forgalmat. Egy csoport gyalog vágott neki Macedóniának.

 

Keddre egyébként kaotikus állapotok alakultak ki a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél is, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal ott ugyanúgy akadályozzák a forgalmat. Szintén csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni. A görög oldalon 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa.

 

A Frontex kétszer annyi forrást kapott az idei évre, mint tavaly

 

Az európai migránsválság kezelése az EU külső határainak védelmétől függ, amelyeknek két leggyengébb pontja az olasz és görög partvonal illetve határ. A hatékonyabb védelem érdekében az Európai Unió Tagállamainak Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség, vagyis a Frontex idén majdnem kétszer akkora költségvetésből gazdálkodhat, mint tavaly. Vajon mire lesz elég?

 

A Frontex feladata a külső uniós határok védelme, de csak pótlólagos támogatási szerepük van, nem pótolják a nemzeti hatóságokat. A Frontexnek 15-16 bevetésre kész hajójuk van az olasz vizeken és 16 Görögországnál.

 

greece-migrants_nydailynewa_com
Az óriási kockázatot vállaló migránsok közül sokan a tengerbe vesznek, mert használhatatlan mentőmellényeket kapnak ott, ahonnan útnak indultak. A görög hatóságok képtelenek kezelni a helyzetet. Forrás: nydailynews.com

 

A tengeri határellenőrzési folyamat azonban nem tökéletes, egy uniós alapelv szerint mindenki jogosult arra, hogy nemzetközi védelmet kérjen. Senkit sem fordíthatnak vissza, mindenkit oda kell kísérniük, ahol benyújthatja kérelmét. Januárban több mint 62 ezer menekült érkezett Görögországba Törökországból a tengeren át.

 

MTI, Reuters.com

Nyitókép: voanews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!