Az orosz fenyegetés miatt a Pentagon négyszeresére, 3,4 milliárd dollárra növelné európai egységeire és a kiképzésre szánt költségvetést – közölte Ashton Carter védelmi miniszter Washingtonban, a gazdasági klub rendezvényén kedden. A klubot az 1980-as évek közepén alapították, hogy lehetőséget teremtsenek a gazdasági-üzleti élet és a politika szereplőinek vélemény- és tapasztalatcseréjére.

 

Ashton Carter elmondta: azért van szükség a költségvetés jelentős emelésére, mert Washington szeretné felgyorsítani erőfeszítéseit Oroszország elrettentésére.  „Meg kell mutatnunk lehetséges ellenfeleinknek, hogy ha háborút indítanának ellenünk, nekünk megvan a képességünk annak megnyerésére” – fogalmazott a miniszter.

 

Visitors walk past Russian tanks and military vehicles during the 'Army-2015' international military forum in Kubinka, outside Moscow, on June 17, 2015. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Látogatók a „Hadsereg 2015” nevű nemzetközi katonai fórumon a Moszkvától nem messze fekvő Kubinka városában tavaly júniusban. Van még a talonban. Forrás: Kyivpost.com

 

 

 hirdetes_300x300  

Az USA Európára vonatkozó hadi kiadásait a Pentagon legújabb javaslata szerint 2017-ben 3,4 milliárd dollárra (kb. 3,12 milliárd euró) emelnék, ami az idei keretnél 790 millió dollárral magasabb. A Pentagon az európai védelmi programnak az Európai Megnyugtató Kezdeményezés nevet adta. Célja demonstrálni, hogy Washington elkötelezett európai NATO-szövetségesei megvédésében.

 

A megnövelt katonai kiadások több katonai egység állomásoztatását teszi lehetővé Európában az USA számára. A Pentagon vezetője Oroszországot úgy írta le, mint amely növekvő kihívást jelent az Egyesült Államok számára. „Erőteljes és kiegyensúlyozott megközelítéssel kívánjuk elrettenteni az orosz agressziót, amelyért huszonöt éven keresztül nem kellett aggódnunk” – mondta a miniszter.

 

Lengyelország és a Baltikum üdvözli, Közép-Európa óvatos

 

Lengyelország és a balti államok, Észtország, Litvánia és Lettország üdvözölték az amerikai fegyverkezéssel kapcsolatos híreket. Szerintük ez egy „visszafogott válasz” Oroszország tevékenységére. Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter tegnap az M1-nek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy vannak olyan ügyek, amelyek megoldásához pragmatikus együttműködésre van szükség Oroszországgal, ilyenek az energetikai kérdések vagy Szíria ügye, és kiemelte a párbeszéd fontosságát Oroszország és Európa között.

 

Estonia_Narva_3211103c_telegraph.co.uk
Amerikai és brit katonai parádés felvonulás Észtországban tavaly novemberben, mindössze 270 méterre az orosz határtól. Erődemostráció. Forrás: telegraph.co.uk

 

Az Iszlám Állam sem számíthat túl sok jóra

 

A Pentagon javasolni fogja, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemre az eddiginél 50 százalékkal többet, 7,5 milliárd dollárt költsenek. Elmondása szerint az amerikai harci repülők olyan nagy mennyiségű bombával és rakétalövedékkel támadták a terroristákat Irakban és Szíriában, hogy kezdenek kifogyni egyes típusokból. Közölte: 2017-ben 1,7 milliárd dollárt terveznek ilyen jellegű beruházásokra, ami 45 ezer lézervezérelt rakéta és „okos bomba” beszerzését is tartalmazza.

 

MTI, BBC, AP

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!