Az ENSZ szerint több százezer szíriai civilt fenyeget éhezés a szír kormányerők előrenyomulása miatt, és figyelmeztetett, hogy az oroszok által támogatott offenzíva újabb menekülthullámot indíthat el. A szír kormányerők szerint nem lehet sikeres a diplomácia a térségben mindaddig, míg a külföldi államok tovább támogatják a felkelőket.

 

Az öt éve folyó polgárháborúban egyes források szerint 250 ezer ember halt meg, és 11 millió ember hagyta el otthonát, közülük 2,5 millió Törökországba menekült, százezrek érkeztek Európába, és százezrek menekültek a Szíriával szomszédos országokba. Pontos számokat senki sem tud mondani. A szembenálló felek a Bassár el-Aszad elnök vezette kormányerők, akik maguk mögött tudhatták Oroszország támogatását, illetve a felkelők, akik az arab tavasz során vették fel a harcot az elnyomó rendszerrel szemben.

 

Az iráni katonák és a libanoni Hezbollah segítségével valamint az orosz vadászgépek masszív bombázásával a kormányerők jelenleg nyerésre állnak. Céljuk, hogy elfoglalják Aleppo városát, és ellenőrizzék a szír-török határt, a helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy Törökország a felkelőket támogatja a konfliktusban.

 

 hirdetes_300x300  

Aleppo-ban azonban még mindig több mint 300 ezer civil tartózkodik, akik az élelmiszerellátás összeomlásakor nagy valószínűséggel Törökország irányába fognak menekülni. A legutolsó jelentések szerint eddig legalább 500 ember halt meg az Aleppo-i harcokban, köztük 100 civil. A török külügyminiszter szerint Törökország határát már elérte 50 ezer szír menekült, és ha tovább folytatódik a szír offenzíva 1 millió menekültre is lehet számítani.

 

Reuters.com

Nyitókép: nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!