Az Európai Unió tagállamai határozott intézkedéseket fogadtak el a nemzetközi terrorizmus elleni védelem érdekében. Elsősorban a valóban veszélyeztetett országok helyeztek kilátásba olyan törvényeket, amelyek kiszélesítik a hatóságok lehetőségeit a megfigyelés és a büntetőeljárások területén.

 

Nógrádi György biztonságpolitikai elemző a Kossuth Rádiónak  adott interjújában csütörtökön elmondta, hogy Franciaországban megvonhatják az állampolgárságot azoktól, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, bevonhatják az okmányukat, a bankszámlájukat befagyaszthatják. Megkezdődött a haderő és a titkosszolgálat reformja, csak idén 400 millió euróval növelik a terror elleni keretet, szigorítják a határellenőrzést. Eddig 24 óráig lehetett valakit fogva tartani, ezt fölvitték 72 órára. Bevezették az elektromos nyomkövetőrendszert. A légi és a vasúti forgalmat nyilvántartásba veszik, betilthatják a gyülekezést, általános lesz a telefonlehallgatás, megakadályozzák, hogy beazonosíthatatlan telefonokat lehessen vásárolni, az internetfelületeket betilthatják.

 

Royal-Navy-rescue-migrats-med_thinkdefence_co_uk
Tömeges kiutasítás és szigorúbb elbánás – ez vár a migránsokra. A NATO segítségével Európa, úgy tűnik, felveszi a harcot a menekülthullámmal szemben. Meglátjuk, mennyire sikerül. Forrás: thinkdefence.com

 

Belgiumban a rendőrségen kívül a katonaság is mozgósítható.

 hirdetes_810x300  

 

Európa döntő része az ehhez hasonló intézkedéseket támogatja, eddig két ország kivételt képzett: Svédország és Németország. Az előbbi esetében a közbiztonság drasztikus romlása, az utóbbinál a politikai vezetés népszerűtlensége és a migránsok nagy számából adódó feszültségek billentették át a mérleg nyelvét.

 

Előrelépések történtek a határvédelemben is

 

Törökország és Görögország megegyezett, hogy a NATO segítségét kérik az tengeri határ ellenőrzéséhez elsősorban az Égei-tengeren. Németország, Törökország és a NATO ugyanakkor folyamatosan figyelemmel követi a szír helyzetet és egy újabb menekülthullám kialakulásának lehetőségét.

 

Az MTI értesülései szerint ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztette az európai vezetőket, hogy „eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt”.

 

Törökországnak a szíriai konfliktus jelenlegi alakulása ugyanis nem kedvező, sürgeti az USA és az ENSZ beavatkozását a török érdekek szerint.

 

 

 

Euractive, MTI, Körkép.sk

Nyitókép: A NATO haditengerészete az Égei-tengeren az EU határainak védelmében zárja a görög tengerpartot. Forrás: Worldbulletin.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!