Molenbeek az a brüsszeli negyed, amelynek rossz hírneve az ország határain túlra is eljutott. A novemberi párizsi terrortámadások után derült ki, a terroristáknak itt volt a központja, s a média nagyon negatív képet alakított ki a városrészről. Ez azonban nemhogy elriasztaná, inkább vonzza a turistákat.

 

363367_1000x
Kép: sme.sk

10 euróért pedig egy komplett négyórás körutat is kapunk a negyedben, turistavezetővel. Igaz a szervezett kirándulás nem újdonság, ám 2015 novembere óta meghatszorozódott az érdeklődés a túra iránt a Brukselbinnenstebuiten társulásnál. A városnézés bemutatja Molenbeek különböző részeit, köztük a korábbi ipari negyedet, ahová azóta művészek költöztek.

 

Molenbeek kiépítésekor hiba csúszott a számításokba és a talajvizet nem vezették el rendesen a lakások alól. Így senki nem akart ideköltözni, mivel nem lehetett tudni, mikor kell az épületekből kiköltözni. Ez lefelé nyomta az ingatlanárakat, s így költöztek ide a legszegényebb rétegek, köztük a jobb kereset után az országba érkező bevándorlók.

 

 hirdetes_300x300  
363347_1000x
Kép: sme.sk

Ám a negyed korántsem egy fekete lyuk, aktív lokális kulturális élet folyik benne. A gondok akkor keletkeznek, ha az integráció nem sikerül úgy, ahogy kellene. Ezzel elsősorban a Marokkóból érkezőknek akad problémájuk. A fiatalokat, ha nem tudnak milyen példaképpel azonosulni, könnyen magához vonzhatja egy szélsőségesebb vezető.

 

(SME)

Kiemelt kép és az illusztrációk: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!