A prágai V4-csúcstalálkozón mindenekelőtt a menekültügyben való közös fellépés volt a téma. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök elmondta, a mai találkozón a négy ország közös nyilatkozatot fogadott el, melyben az Európai Tanács csütörtöki ülésén való közös fellépést szorgalmazzák .

 

Sobotka: Realista megoldások kellenek

 

„Támogatjuk a közös európai megoldást, a mai csúcstalálkozó a mi aktív részvételünk a közös megoldás keresésében.” – mondta el Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. Hangsúlyozta, mindenképp realista megoldások szükségesek. „Ez egy európai probléma, másképp, mint közös európai fellépéssel nem lehet megoldani” – tette hozzá. Sobotka szerint fontos, hogy Görögország minden kritikus hozzászólást meghallgasson, és valóban a schengeni szabályok szerint működjön.

 

 hirdetes_300x300  

A V4-ek támogatják Európa külső határainak védelmét, és egy parti és határmenti őrség létrejöttét, hasonlóképpen a NATO tevékenységének élénkítését a déli határok védelmében. Keményebb fellépést szorgalmaznak az embercsempészek ellen, és a gazdasági migránsok visszaküldését illetően. A visegrádi országok meg vannak győződve róla, hogy nem szabad magukra hagyni a balkáni országokat a határok védelmében. Sobotka elmondta, hogy az uniónak jobban kellene segítenie Bulgáriát és Macedóniát.

 

„Már nincs sok időnk. Fontos, hogy a következő EU-csúcson a hangsúlyt a már elfogadott lépések kivitelzésre fektessük. Pragmatikusnak kell lennünk, és vészmegoldásokat is kell készítenünk. Fontos, hogy olyan egyértelmű lépésekben egyezzünk meg, amely csökkenti a migrációs nyomást” – zárta a cseh kormányfő a beszédét.

 

Macedónia miniszterelnöke, Djorge Ivanov hangsúlyozta, az ország mindent meg fog tenni, hogy a migránsok útvonalát ellenőrzés alá vonja. „ A felelősség alól nem futunk el, Macedónia kész részt venni a biztonság fenntartásában és a kockázatok eliminálásában.” – fejezte ki Ivanov.

 

Prága, 2016. február 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Gjorge Ivanov macedón államfõ, Bohuslav Sobotka cseh, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a rendkívüli visegrádi kormányfõi találkozó után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2016. február 15-én. A tanácskozás fõ témája a migrációs válság volt. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs
Prága, 2016. február 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, Gjorge Ivanov macedón államfõ, Bohuslav Sobotka cseh, Bojko Boriszov bolgár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a rendkívüli visegrádi kormányfõi találkozó után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2016. február 15-én. A tanácskozás fõ témája a migrációs válság volt.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

 

Bojko Borisov, Bulgária miniszterelnöke megerősített, készek részt venni a déli határok fokozott ellenőrzésében, check point-ok felállításában. „Ha nem találunk megoldást tavaszig, közeledik a katasztrófa. Teljesíteni fogjuk a kőtelességeinket, s meg fogunk mindent tenni, hogy schengeni feltételeknek megfeleljünk” – ígérte Borisov.

 

Beata Szydlova lengyel miniszterelnök kiemelte, a migránskrízis elsősorban Ankara segítségével oldható csak meg. A most elfogadott B-terv a V4-ek kiegészítő megoldása az összeurópai megoldás mellé.

 

Orbán: szükség van a második védvonal létrehozására

 

Orban Viktor szerint még soha nem volt ennyire nagy a szükség a V4-ek együttműködésére, mint most 12 évvel az Unióba lépés után, főként, ha az országok egyenlő és elismert partnerei kívánnak lenni Európai Uniónak. „Ki gondolta volna 25 évvel ezelőtt, hogy tagjai leszünk a NATO-nak, az EU-nak, és ez a térség lesz Európa legbiztonságosabb régiója?” – tette fel a kérdést. Amint elmondta, a 2016-os év fő kérdései a biztonság és a migráció lesznek. „A mi álláspontunk, hogy a migrációs politika megbukott. Amit eddig csináltunk, abból baj lett, terrorizmus, erőszak és félelem.” – emelte ki Magyarország miniszterelnöke.

 

A migrációs áradatot elsősorban Európa és Görögország között kell megállítani, de ha nem sikerül, a második vonalról is kell eszmecserét folytatni, ami a schengeni határ. „Magyarország kész a katonai erejét felajánlani a második védelmi vonal kialakítására.” – mondta el Orbán. Hozzátette: Magyarország támogatja Bulgária belépését a schengeni zónába, hiszen „megmutatta, hogy a schengeni feltételeket teljesíti”. Szintén kiemelte, minél hamarabb támogatni kell Macedónia EU-csatlakozását. „Nem méltányos, hogy Macedóniának nem kínáljuk fel a haladás lehetőségét.” – zárta nyialtkozatát.

 

Fico: Az európai vezetőknek hiányzik a valósághoz való érzékük

 

„Ami miatt hónapokkal ezelőtt jeleztünk, az mostanra a kegyetlen valósággá vált.” – mondta el Robert Fico, hozzátéve, az európai vezetőknek hiányzik a valósághoz való érzékük. „Elutasítom, hogy nem lennénk szolidárisak, Szlovákia pénzügyi, műszaki és személyi segítséget is felajánl”. A kormányfő szerint készülni kell a pesszimista forgatókönyvre is, ha a görög-török határok védelme nem sikerül. Szerinte a görögök nem fognak kellemes meglepetések okozni.

 

„Ha az EU és Törökország közti együttműködési terv megbukik, nincs más lehetőségünk, mint a B-terv” – utalt a macedón és a bolgár határ védelmére. A csütörtök-pénteki EU-csúcsra is ennek a szellemében utazik Fico. „Szlovákia teljes mértékben támogatja a Bulgária schengeni csatlakozását, hiszen ha lehetnek olyan államok Schengen tagjai, amik nem teljesítik a kötelességeiket, akkor lehetnek olyanok is, akik már most is teljesítik.” – emelte ki. Egyúttal hozzáfűzte, Szlovákia kormánya 300 rendőrrel támogatja a külföldi határok védelmét a két balkáni országban.

 

(Körkép.sk)

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!