Második napja tart az EU-csúcs, egyelőre érdemi eredmény nem született. Két fő téma körül forog a mostani szummit, az egyik Nagy-Britannia EU-tagságának megőrzése, amit mindenki fontosnak tart, de kevesen értenek egyet a brit reformjavaslatokkal, amelyek az ország uniós tagságát szavatolnák. A másik központi téma a migránsválság, ám itt egyesek szerint Merkelnek nem érdeke, hogy konkrét egyezség szülessen.

 

Brexit, vagy nem Brexit, ez itt a kérdés

 

Ahogy arról korábban már írtunk, David Cameron, brit miniszterelnöknek négy ponton nyugszanak reformjavaslatai. Az egyik ezek közül az EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkezett vendégmunkások kérdése. Korábban Cameron azt javasolta, hogy az újonnan érkezett vendégmunkásoknak 4 évig nem járna szociális juttatás, és csökkentett családi pótlékra lenne jogosultságuk csupán. Ehhez képest a mostani csúcsra sokkal szigorúbb feltételekkel érkezett.

 

 hirdetes_300x300  

A britek új javaslata szerint a vendégmunkások 13 év után lennének csak jogosultak szociális juttatásokra, és nem lenne joguk családi pótlékra. És ez nem csak az újonnan érkezettekre lenne érvényes, hanem minden EU-s polgárra.

 

A javaslatok elsősorban a 2004-ben csatlakozott országok körében talált negatív fogadtatásra. A legérintettebb ország Lengyelország, Nagy-Britanniában ugyanis több mint 600 ezer lengyel állampolgár dolgozik. Lengyelország kijelentette, hogy nem tud elfogadni egy visszamenőleges intézkedést, korábban azonban jelezte, hogy a 4 éves juttatáselvonást, és a családi pótlék csökkentését el tudja fogadni.

 

merkel_tsipras_hollande_theguardian_com
Angela Merkel német kancellár (középen), Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök (jobbra), és Francois Hollande francia elnök az EU-csúcson. A görög vétó árnyékában. Forrás: TheGuardian.com

 

A megegyezést bonyolítja a görög álláspont is, ami szerint élve a vétójoggal megtorpedóznák az EU-brit megegyezést, ha az EU nem garantálja, hogy nem zárja le Görögország északi határát Macedóniánál, illetve, ha Ausztria nem vonja vissza a beléptetési kvótáról hozott intézkedését (lásd lejjebb).

 

Nagy-Britanniában a Bloomberg hírügynökség szerint 2,04 millió EU-tagállamból érkezett vendégmunkás dolgozik (öt éve még csak 1,23 millióan voltak). Bár Cameron azzal indokolja reformcsomagját, hogy az ország költségvetése számára nagyon nagy terhet jelentenek a külföldiek, a valóságban belpolitikai kérdésről van szó: 2017-ben népszavazást tartanak a Nagy-Britanniában az EU-tagság fenntartásáról, és az euroszkeptikus pártok minden lehetőséget megragadnak, hogy gyengítsék Cameron pozícióját.

 

Ma hajnalban az EU-csúcs még nem hozott eredményt, felmerült a lehetősége, hogy szombatig elhúzódnak a tárgyalások.

 

Migrációs kérdés – nyilatkozat született arról, ami nyilvánvaló

 

Az Európai Tanács pénteki zárónyilatkozatában úgy fogalmazott: a menekültáradat súlyosan aggasztó, kezeléséhez összehangolt lépésre van szükség, fel kell hagyni a migránsok más uniós országba való továbbküldésének gyakorlatával, fel kell hagyni a koordinálatlan, egyoldalú intézkedésekkel – adta hírül az MTI.

 

A dinghy overcrowded by migrants and refugees approaches the Greek island of Lesbos after crossing a part of the Aegean Sea from the Turkish coast September 20, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis
Égei-tengeri kilátás. Forrás: Reuters.com

 

Péntek délután érkezett a hír, hogy Ljubljana osztrák példára beléptető kvótát vezetne be határain. Ausztria szerdán fogadott el egy határozatot, amelyben limitálta a határt átlépő migránsok és a benyújtható menekültkérelmek napi maximális számát.

 

Ez alapján Ausztriába naponta 3200 migránsnál több nem léphet be, illetve 80 menekültkérelemnél több sem nyújtható be. Az MTI információ szerint a szlovén oldalon egyelőre nincs torlódásra utaló jel. A HNonline.sk szerint az Égei tengeren uralkodó zord időjárási viszonyok miatt ma egyetlen migráns sem lépte át az osztrák-szlovén határt.

 

Egyébként az osztrák lépést az EU több magas rangú politikusa jogszerűtlennek nevezte, merthogy „nem összeegyeztethető az európai joggal”.

 

Fico betiltaná az éjszakai tárgyalásokat

 

A The Guardian forrásai szerint Robert Fico betiltaná az egész éjszakás tárgyalásokat, mert azok nem hatékonyak. „A kérdés az, hogy sikerül egyezséget elérnünk civilizált esti időben, vagy folytatjuk az esti beszélgetéseket, amelyek egyszerűen komolytalanok”.

 

A szlovák kormányfő egyéb, a fő kérdésekhez tartozó megnyilvánulásról nincs információ.

 

 

The Guardian, HNonline, BBC, Bloomberg, Körkép.sk

Nyitókép: twitter – Christo Komarnitski

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!