Az EU-csúcson elért megállapodások a brit reformjavaslatokról, bár nagy jelentőségűek, és sikerként könyvelték el a tagállamok, alapvetően nem adtak akkora muníciót David Cameron brit miniszterelnök kezébe, mint amit a csúcs utáni eufória sugallt. Az EU-csúcs utáni bizakodás korai voltát az is bizonyítja, hogy Boris Johnson, London főpolgármestere és Cameron személyes jó barátja ma a kiválás mellett foglalt állást.

 

A főpolgármester szerint az EU a „brit szuverenitás erózióját okozza”, és a kiharcolt reformok sem fogják meghozni a várt eredményt. Johnson állásfoglalása rendkívül nagy súllyal esik latba, mivel ő a jelenlegi választási ciklus végén leköszönő Cameron legesélyesebb utódja.

 

Cameron azzal érvel, hogy Nagy-Britannia biztonsága és jóléte függ az uniós tagságtól, hiszen a kiválással jelentős piacoktól esnének el, amely növelné a munkanélküliséget.

 

 hirdetes_300x300  

A The Guardian című vezető baloldali napilap szerint a brit kormány kabinetjének kétharmada a brit EU-tagság fenntartását támogatja, a kormányzó Konzervatív Párt helyi szervezeteinek és tagságának legalább kétharmada viszont Brexit-párti.

 

cameron_brexit_
Az utolsó ciklusát töltő Cameron igyekszik az EU-ban tartani Nagy-Britanniát. Jelenleg még látszólagos kisebbségben vannak a Brexit-pártiak, de még párton belül is óriási a nézetkülönbség. Forrás: woodfordfunds.com

 

Brexitelni sem olcsó mulatság

 

Június 23-ig hátralévő idő pedig jelentősen megviselheti Nagy-Britanniát, mivel a kialakult helyzetnek komoly gazdasági vonzatai vannak. A brit font gyengülni kezdett és hat évvel korábbi mélypontra süllyedt Johnson polgármester bejelentése után. A meghatározó brit vállalatok vezetői felhívták a figyelmet, hogy vállalataiknak szükségük van az EU 500 milliós piacára ahhoz, hogy munkahelyeket tudjanak teremteni, és a kiválás miatt kialakult befektetői félelmek visszafogják a beruházásokat. Egyes elemzések szerint Brexit utáni években nagyjából 75 ezer munkahely szűnne meg Nagy-Britanniában.

 

Bloomberg, Theguardian

Nyitókép: napi.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!