A menekültek jelenléte, akik az utóbbi évben tömegesen érkeznek Európába, növeli a terrortámadások valószínűségét. Legalábbis így vélekedik nyolc ország válaszadóinak több mint a fele a megkérdezett tíz európai uniós országból. A felmérést két hónappal ezelőtt végezte az amerikai Pew Research Center (PRC) társaság.

 

A muszlimokat kedvezőtlenül értékelik

 

A menekültekkel kapcsolatban főként Görögország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország megkérdezettei fejtették ki negatív véleményüket. A felmérés végeredményéből egyaránt következtethetni lehet arra, hogy több, mint a válaszadók fele öt országban tart attól, hogy a menekültek megfosztják őket a munkájuktól és a szociális előnyeiktől.

 

 hirdetes_810x300  

A magyarok, lengyelek, görögök, olaszok és franciák számára ez a legnagyobb félelem azóta, mióta a menekültek tömegesen özönleni kezdtek Európa területére.

 

Negatív hozzáállás a muszlimokhoz

 

A Pew Research Center szerint a menekültek értékelését az európai lakosság körében részben befolyásolja az a negatív hozzáállás, amit a már Európában élő muszlimok iránt éreznek. A válaszadók több, mint 60%-ka Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Görögországban kedvezőtlenül tekint a saját hazájában a muszlimokra .

 

Minden tizedik országban, ahol a PRC elvégezte a kutatást, az a nézet uralkodik, hogy a muszlimok el akarnak különülni a társadalom többi részétől, és nem akarnak alkalmazkodni az adott ország nemzeti szokásaihoz, életmódjához. Ezt a véleményt képviseli a válaszadók 60%-ka Görögországban, Magyarországon, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban.

 

Az aggodalom tovább fokozódik

 

Az európaiak többség úgy vélekedik, hogy a menekültáradat hozzájárulhat a terrorizmus veszélyének növekedéséhez, míg az Európában élő muszlimoktól való félelem már hosszabb ideje nem emelkedett.

 

Olaszországban, Magyarországon, Lengyelországban és Görögországban körülbelül a megkérdezettek 30%-ka vélekedik úgy, hogy azok a muszlimok, akik már hosszabb ideje élnek az országukban, esetleg rokonszenvesnek találhatják az olyan terrorista csoportokat, mint pl. az Iszlám Állam.

 

A felmérést április 4-től május 12-ig  a Pew Research Center végezte tíz országban, ami EU lakosságának 80%-kát teszi ki. A feltett kérdésekre magyarországi, lengyel, holland, német, olasz, svéd, görög, brit, francia és spanyol polgárok válaszoltak.

 

Forrás: sme.sk

Nyitókép: atv.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!