Több közép- és kelet-európai ország jóváhagyta és segítette azokat a titkos fegyvereladásokat, amelyek során összesen 1,2 milliárd euró értékben exportáltak könnyű és nehézgépfegyvereket, aknavetőket, páncéltörőket és lőszereket. Az egyik legfontosabb tranzitország Szlovákia volt, amely a szír konfliktus eszkalálódása óta közel 200 millió euró értékben adott el fegyvereket a Közel-Keletre. 

 

A Balkan Investigative Reporting Network (Balkáni Oknyomozó-újságírói Hálózat – BIRN) és a Organised Crime and Corruption Reporting Project (Szervezettbűnözésről és Korrupcióról Tudosító Projekt – OCCRP) oknyomozó újságírói számos kereskedelmi szerződést, megállapodást és repülési naplót vizsgált át.

 

A fegyverek olyan közel-keleti országokban találtak gazdát, amelyek kapcsolatban állnak a polgárháborúval sújtott Szíriával, tehát nagy a valószínűsége, hogy a Szlovákiából is útra bocsátott fegyverek a szíriai konfliktus érintettjeinél találtak gazdát. A szíriai polgárháborúban becslések szerint 420 ezer ember halt meg, 6 millióan élnek belső migrációban és 5 millióan hagyták el az országot, főleg Törökország irányába próbálnak eljutni Európába.

 

 hirdetes_300x300  
makingakilling-infographic_occr_org
Forrás: OCCR.org

 

Közvetve kerültek a válságövezetekbe

 

Fegyverexport adatok, ENSZ-jelentések, repülési naplók vizsgálata után kiderült, hogy nagy mennyiségű fegyvert vittek ki Boszniából, Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Montenegróból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából.

 

A szíriai konfliktus eszkalálódása óta (2012) ez a nyolc ország fogadta el 1,2 milliárd euró értékű fegyver kiszállítását Szaúd-Arábiába, Jordániába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Törökországba. Ezek a közel-keleti országok a szíriai és jemeni háború fő ellátói.

 

A fegyverek elsősorban az USA támogatását élvező Szabad Szíriai Hadsereghez és a szaúdi hátterű jemeni szunnita hadsereghez kerültek.

 

makingakilling-infographic2_occrp_org
Forrás: OCCR.org

 

Emberi és uniós jogokba ütközik

 

Az Amnesty International fegyverellenőrzési kutatója, Patrick Wilcke a feltárt információkra reagálva elmondta,

„A bizonyítékok fegyverek bizonyos csoport számára történő elosztására utalnak, ami az emberi jogok súlyos megsértése (…). Ha ez az eset igaz, ezek a transzferek nemzetközi jogokba ütköznek (…)”

 

A fegyverek eredete nem ismert. 2012-ben több tucat teherszállító repülőgép Szaúd-Arábiába szállított a jugoszláv érából származó fegyvereket, amelyek Zágrábból indultak útnak Jordániába. A horvát kormány következetesen tagadja a szállítmány létezését, de Robert Stephen Ford egykori damaszkuszi amerikai nagykövet szerint Zágráb 2012-ben kötötte meg az üzletet, amit a szaúdiak finanszíroztak.

 

A folytatásban kelet-európai fegyverkereskedőkön keresztül találtak gazdára Ukrajnából és Fehéroroszországból származó szovjet gyártmányú páncéltörő-rendszerek. Az EU fegyverexport-jelentései és a kormányzati források szerint 2012 óta 806 millió euró értékben hagytak jóvá kelet-közép-európai országok fegyver licenceket Szaúd-Arábiára vonatkozólag.

 

makingakilling-infographic3_occr_org
A szaúdiak bevásárlólistája. Forrás: OCCR.org

 

A fegyvereket légi és tengeri úton szállították rendeltetési helyükre, összesen 68 repülőgépes szállításról van információ, ezek közül 19 Pozsonyból indult útnak. Ezzel Pozsony lett Belgrád és Szófia mellett az egyik legfontosabb fegyverszállítási csomópont. A fegyverek végül a jordániai és a török ún. katonai műveleti központokban kerültek szétosztásra.

 

A törökökről és a szaúdiakról közismert, hogy közvetlenül adtak el fegyvereket az USA által nem támogatott iszlamista csoportoknak.

 

Szlovákia 50 milliós szállítmányban érdekelt

 

A Szaúd-Arábiával kötött ügyleteket egyetlen ismert vállalat sem közvetíti Szlovákiában. A BIRN szerint 50 milliós beszerzésről az Eldon és Kelson nevű vállalatok gondoskodtak, mindkét vállalatnak ugyanaz a személy, a beszercebányai Ivan Jašek a tulajdonosa.

 

A BIRN-nek feltűnő volt, hogy a két cég a megszokottnál alacsonyabb árréssel dolgozott, a fegyverkereskedelemben szokásos 10 százalékos haszon helyett mindössze 2 százalékos nyereséget könyveltek el. Mindkét vállalat 38 ezer darab lőfegyver és hozzájuk való 30 millió lőszer értékesítésére kapott licencet.

 

Occr.org, Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sputniknews.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!