Európa vezetői előszeretettel állítják be diplomáciai csodaszerként a Törökországgal tavasszal megkötött menekült-paktumot, mint ami feltartja a kontinensre igyekvő menekültáradatot és biztosítja a migránsokkal szembeni kíméletes bánásmódot – írja a Politico.eu.

 

Tény viszont, hogy az egyezmény, amit maga Angela Merkel német kancellár hozott tető alá, kezd úgy kinézni, mint egy időzített bomba.

 

A brüsszeli hírportál szerint az egyezmény Achilles-sarka a politika akarat hiánya az egyezmény kulcsfontosságú rendelkezéseinek betartására (török vízummentesség, uniós jogharmonizáció, stb – a szerk. megj.). A kritikus hangok most arra figyelmeztetnek, ha az országok vezetői nem változtatnak, annak következményei lesznek mind Berlinre, mind Ankarára nézve.

 

 hirdetes_300x300  

Időleges pozitívumok

 

„Tény, hogy az ügylet meghiúsulása komoly következményekkel járna Görögország és a Nyugat-Balkán esetében. (…) Ha Európa nem lép, az Égei-tenger válhat Európa Naurujává”

 

Mondta Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés agytröszt igazgatója, aki az egyik kidolgozója a migrációs stratégiának. Knaus arra a csendes-óceáni szigetre utalt, amiről a The Guardian augusztusban cikkezett. A brit lap szerint a szigeten, a magánvállalatok által működtetett gyűjtőtáborokban hatalmas az öngyilkossági ráta, tömeges méreteket ölt a nemi erőszak, és mindennaposak a kegyetlenkedések.

 

forrás: euronews.com
forrás: euronews.com

 

A leggyengébb láncszem

 

Egyrészt 3 milliárd eurót a területén lévő migránsok ellátására – ennek egy részét az Európai Bizottság már elkülönítette Törökország számára. Másrészt vízummentességet – ez még mindig nem valósult meg, mert fennáll egy másik (török) migrációs hullám veszélye. Harmadrészt pedig az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását – bár Törökország nem túlságosan európai ország, de uniós tagállam Ciprus és folynak a tárgyalások Grúziával, miközben mindkettő keletebbre van a törököktől.

 

A Politico szerint Európa legsérülékenyebb láncszeme Görögország. Athén egyszerűen nincs felkészülve a menekültválság kezelésére, és Brüsszel is mindössze 40 migrációs szakértőt küldött neki segítségül. Jelenleg több tízezer menekült tartózkodik Görögországban a szárazföldön, és kb. 14 ezer migráns várakozik az égei-tengeri szigeteken.

 

A paktum eddigi sikertelenségét jól illusztrálja a bejövő és kimenő migráció közti különbség. Az EU-török paktum migráns-csereprogramjának keretében csak 600 menekült cserélt gazdát (uniós illegális bevándorlóért törökországi szír menekült), miközben az első hat hónapban 14 ezer migráns érkezett Görögországba a török partok felől.

 

„Kiváltottuk magunkat hat hónapra, és a számok csökkentek. De ami valójában visszatartja a migránsokat, az nem az életveszély, hanem a tudat, hogy hiába jönnek”

mondta Knaus.

 

Úgy tűnik – szögezi le a Politico – Európa figyelmét egyelőre leköti a Brexit és más egyéb kérdések. Az egyezmény hozadékai többnyire észrevétlenek maradtak, akárcsak összeomlásának lehetséges következményei.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!