EU-török paktum: Diplomáciai csodaszer, vagy időzített bomba? - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Külügyek

EU-török paktum: Diplomáciai csodaszer, vagy időzített bomba?

Európa vezetői előszeretettel állítják be diplomáciai csodaszerként a Törökországgal tavasszal megkötött menekült-paktumot, mint ami feltartja a kontinensre igyekvő menekültáradatot és biztosítja a migránsokkal szembeni kíméletes bánásmódot – írja a Politico.eu.

 

Tény viszont, hogy az egyezmény, amit maga Angela Merkel német kancellár hozott tető alá, kezd úgy kinézni, mint egy időzített bomba.

 

A brüsszeli hírportál szerint az egyezmény Achilles-sarka a politika akarat hiánya az egyezmény kulcsfontosságú rendelkezéseinek betartására (török vízummentesség, uniós jogharmonizáció, stb – a szerk. megj.). A kritikus hangok most arra figyelmeztetnek, ha az országok vezetői nem változtatnak, annak következményei lesznek mind Berlinre, mind Ankarára nézve.

 

SJE Nyílt nap

Időleges pozitívumok

 

„Tény, hogy az ügylet meghiúsulása komoly következményekkel járna Görögország és a Nyugat-Balkán esetében. (…) Ha Európa nem lép, az Égei-tenger válhat Európa Naurujává”

 

Mondta Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés agytröszt igazgatója, aki az egyik kidolgozója a migrációs stratégiának. Knaus arra a csendes-óceáni szigetre utalt, amiről a The Guardian augusztusban cikkezett. A brit lap szerint a szigeten, a magánvállalatok által működtetett gyűjtőtáborokban hatalmas az öngyilkossági ráta, tömeges méreteket ölt a nemi erőszak, és mindennaposak a kegyetlenkedések.

 

forrás: euronews.com
forrás: euronews.com

 

A leggyengébb láncszem

 

Egyrészt 3 milliárd eurót a területén lévő migránsok ellátására – ennek egy részét az Európai Bizottság már elkülönítette Törökország számára. Másrészt vízummentességet – ez még mindig nem valósult meg, mert fennáll egy másik (török) migrációs hullám veszélye. Harmadrészt pedig az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását – bár Törökország nem túlságosan európai ország, de uniós tagállam Ciprus és folynak a tárgyalások Grúziával, miközben mindkettő keletebbre van a törököktől.

 

A Politico szerint Európa legsérülékenyebb láncszeme Görögország. Athén egyszerűen nincs felkészülve a menekültválság kezelésére, és Brüsszel is mindössze 40 migrációs szakértőt küldött neki segítségül. Jelenleg több tízezer menekült tartózkodik Görögországban a szárazföldön, és kb. 14 ezer migráns várakozik az égei-tengeri szigeteken.

 

A paktum eddigi sikertelenségét jól illusztrálja a bejövő és kimenő migráció közti különbség. Az EU-török paktum migráns-csereprogramjának keretében csak 600 menekült cserélt gazdát (uniós illegális bevándorlóért törökországi szír menekült), miközben az első hat hónapban 14 ezer migráns érkezett Görögországba a török partok felől.

 

„Kiváltottuk magunkat hat hónapra, és a számok csökkentek. De ami valójában visszatartja a migránsokat, az nem az életveszély, hanem a tudat, hogy hiába jönnek”

mondta Knaus.

 

Úgy tűnik – szögezi le a Politico – Európa figyelmét egyelőre leköti a Brexit és más egyéb kérdések. Az egyezmény hozadékai többnyire észrevétlenek maradtak, akárcsak összeomlásának lehetséges következményei.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: atv.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket