Vám-együttműködésről és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok intenzívebbé tételéről írt alá memorandumot Szlovákia és Kína Rigában, ahol szombaton (október 5.) 16 közép-kelet-európai ország vezetői találkoztak a kínai delegációval. A megállapodást a 16+1-nek is nevezett csúcstalálkozó keretében hozták tető alá – írta a Teraz.sk.

 

A Szlovákia nevében aláíró Dana Meager, pénzügyi államtitkár úgy nyilatkozott, hogy az egyezményt két éves tárgyalássorozat előzte meg.

 

„Nem elég az infrastruktúra, jogi alapokra és vámszabályozásra is szükségünk van, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a cserekereskedelem Európa és Ázsia között gyors legyen, illetve rendelkezzünk biztosítékokkal, hogy az egyik kontinensről a másikra szállított áru biztonságos”

 

Mondta Meager, aki szerint a most nyélbe ütött kereskedelmi paktum garantálja a két fél (Szlovákia és Kína) együttműködését, főleg a tekintetben, hogy Szlovákia a Schengeni övezeti áruforgalom egyik be- és kilépő pontja.

 hirdetes_300x300  

 

Újra előkerült a transz-szibériai vasút projektje

 

Meager kiemelte az Ázsiát Európával összekötő transz-szibériai vasútvonalat, amely jelentősen megkönnyítené az áruszállítást. A hajóval történő fuvarozás Kínából ma 45 napig tart, a vasútvonal megépülése esetén ez 10-12 napra rövidül.

 

A legutóbbi tervek szerint Szlovákia, Oroszország és Ausztria a most csak Tiszacsernyőig (Čierna nad Tisou) húzódó (orosz szabvány szerinti) széles-nyomtávú vasutat Bécsig bővítenék ki, ahol egy 3000 munkahelyet létrehozó átrakodó-állomást hoznának létre. Egy korábbi terv szerint ez a transzport Pozsonyban épült volna meg.

 

iron_silk_road-full_chinaiscovery_com-768x496
Ázsiából induló modernkori selyemutak. A transzszibériai vasútvonal története már tíz éves. Többek között a Radičová-kormány is ellenezte, olyannyira, hogy a 2010-es válaztások után azonnal leállította a tárgyalásokat. Forrás: chinadiscovery.com

 

A projekt alakulását nagyban befolyásolja a nemzetközi politika, a Nyugat nem támogat olyan infrastrukturális beruházásokat, amely növelné a kereskedelem nagyságát Oroszországgal vagy Kínával. A Szlovákián keresztül Bécsig húzódó vasútvonal hatástanulmányát már háromszor újraírták, mert minden korábbi verzió veszteségesnek ítélte a beruházást. A hatástanulmányokat egy németországi vállalat készítette.

 

Ficot faképnél hagyta a kínai delegáció

 

A szlovák-kínai kapcsolatokra árnyékot vet, hogy a Rigába érkező kínai delegáció lemondott egy korábban megegyezett soron kívüli találkozót Robert Fico kormányfővel (ehhez kapcsolódó írásunkat ide kattintva olvashatja). Bár a kormányhivatal nem indokolta a kínai fél lépését, valószínű, hogy a háttérben Andrej Kiska köztársasági elnök és a dalai láma találkozója áll.

 

Bár a kormány részéről senki sem fogadta a Kínából száműzött tibeti szellemi vezetőt, mivel Kiska az ország egyik legfőbb közjogi méltósága (a miniszterelnök és házelnök mellett), ezért a kínai nagykövet lehetséges következményekre figyelmeztette a kormányt.

 

56b99ebed38498e86e5cd42579608310
A kínai államfővel nem, a lett miniszterelnökkel találkozott. A képen Robert Fico (balra) kormányfő és lett kollégája, Māris Kučinskis. Forrás: HNonline.sk

 

Fico: nem keresem a konfliktust

 

Fico és Kiska kapcsolata nem felhőtlen, az államfő többször is bírálta a kormány lépéseit. Fico Kiskát azzal vádolta, hogy a dalai lámával való találkozása felelőtlen volt, és ellentétes Szlovákia érdekeivel.

 

Az Aktuality.sk szerint a kormányfő Kiska és a dalai láma találkozójának következményeiről legutóbb úgy nyilatkozott, hogy

 

„Én nem akarok konfliktust. Ezek a kérdések másra tartoznak, nem rám”

 

Fico a kínai delegációval való különegyeztetés elmaradásáról azt mondta:

 

„Annak ellenére, hogy ma (október 5. – a szerk. megj) kétoldalú tárgyalásokra nem került sor Kínával, találtunk egymáshoz utat. Személyesen hívtam el a kínai elnököt Szlovákiába. Egyenesen megmondta, hogy a problémának oka van”

 

jelentette ki a kormányfő Kiskára utalva, majd így folytatta:

 

„Kár, hogy muszáj lesz jelentős energiát fektetni a kapcsolatok korábbi szintre történő visszaállítására.

 

A néhai Michal Kováč köztársasági elnök és Vladimír Mečiar között kialakult feszült viszonyokra célozva úgy fogalmazott:

 

„Mire lenne az jó, kinek van erre szüksége? Semmilyen konfliktusba sem kényszeríthetnek az elnökkel. Ha kell, tárgyilagosan elmondom az álláspontomat, de nem keresem a konfliktust”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: atlas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!