Cikksorozatunk első részében a XX. század talán legismertebb feleségeivel foglalkoztunk. A first lady-k kimért és társadalmi elvárásoktól hemzsegő világába 2017 januárjában új tag lép.

Fel a kezekkel Amerika, mert Melania Trump, a Fehér Ház új asszonya minden bizonnyal fog még fejtörést okozni a finoman szólva is visszafogottabb elnökfeleségekhez szokott amerikaiak számára. Csokorba szedtük, mit érdemes tudni az USA 45. first lady-jéről.

teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-224841
A Fehér Ház új asszonya. Forrás: GQ Magazine

 

Az Egyesült Államok elnöke csak az észak-amerikai kontinensen született személy lehet. Ám a first lady személyét illetően semmiféle megkötés nincsen. Mégis, az eddigi történelem folyamán csak egy olyan nőről tudunk, aki nem a kontinensen született és később first lady lett.

 

Ő Louisa Catherine Johnson, a föderalista Adams elnök felesége, aki 1825-ben, ötven éves korában ,,vette fel a hivatalát.” A londoni születésű Louisa az amerikai függetlenségi háború kirobbanásának kezdetén családjával Párizsba költözött, ahol igen magas fokú francia nyelvtudásra is szert tett.

 hirdetes_300x300  

 

Louisa Adams. Forrás: First Ladies.org
Louisa Adams. Forrás: First Ladies.org

Nyelvében él a nemzet!

 

És ha már a nyelvtudásnál tartunk. A legújabb elnökfeleség, lánykori nevén Melanija Knavs 1970-ben, az egykori Jugoszlávia területén egy folyóparti városban látta meg a napvilágot. Édesapja kamionsofőrként, anyja pedig ruhagyári tervezőként kereste meg a betevőt. Melania anyanyelve a szlovén, de emellett beszél szerbül, angolul, németül és franciául is. Az Egyesült Államok történetében ő az első, aki a vasfüggönyön túl született és ott is nőtt fel.

 

Nem, nem káprázik a szeme. A képen a 45. first lady pózol. Forrás: GQ Magazine
Nem, nem káprázik a szeme. A képen a 45. first lady pózol. Forrás: GQ Magazine

 

A hivatalos közlések szerint Melaniának nincsen fiú testvére, csupán egy nővére. Ám a GQ magazin információi szerint létezik egy féltestvér, Denis Cigelnjak, akiről Trump korábban azt állította, hogy nem tud. Később azonban, amikor a magazin munkatársa nyilvánosságra hozta Melania apjának balkézről sikerült gyermekének adatait, Melania azt nyilatkozta, hogy évek óta tudott a létezéséről.

 

Melanie múltja

 

A Vecernji list cikke szerint Melania hosszú évek óta nem látogatott haza. Azonban szülővárosát, Sevnicát az utóbbi hetekben ellepték a turisták és mindenki a Fehér Ház új üdvöskéjének múltbéli titkaira kíváncsi. Donald Trump eddig egyszer járt Szlovéniában. 2002-ben, amikor a leendő felesége családjával vacsorázott, mindössze négy órát töltött az egykori jugoszláv tagköztársaságban. Boeing-727-es géppel repült és amilyen gyorsan érkezett, olyan hirtelen távozott is. A búcsúzáskor azonban nem hagyhatta ki, hogy rá ne kérdezzen: nem eladó-e véletlenül az étterem, amelyben vacsoráztak.

 

Ha valaki Melania múltjára kíváncsi, nem is kell olyan sokat keresgélnie. A GQ magazint internetes száma november 8-án jelentette meg cikkét, melyben a következő képeket láthatjuk Amerika soron következő first lady-jéről:

 

810-11 810-112 810a   Forrás: GQ

 

A 2000-ben készült erotikus képek is bizonyítják, hogy Melania Trump-nak semmi szégyellnivalója nincs a testét illetően. Sőt: a rossz nyelvek szerint ennek köszönheti a VIP kártyáját a Fehér Házba. Node mennyire volt rögös az a bizonyos út?

 

Műmell, modellkarrier, milliárdok: egy XXI. századi tündérmese

 

Donald Trump kapcsán ismeretes, hogy sosem tudott ellenállni a vonzó hölgyeknek. Azt is tudjuk, hogy a nőkkel kapcsolatos verbális és nonverbális megnyilatkozásai finoman szólva is hagynak kivetni valót maguk után. Nincs így ez a 24 évvel fiatalabb felesége esetében sem. Howard Stern rádióműsorában ugyanis a választásra készülő hetvenéves politikus kifejtette, hogy a szexuális életük káprázatos. Emellett annyira szereti feleségét, hogy még akkor sem hagyná el, ha az autóbalesetet szenvedne. Csak a méretes mellei ne sérüljenek meg.

 

Később Melania azt nyilatkozta, hogy gyakran nem ért egyet férje nyilvános megszólalásaival. ,,De ez normális, hisz önálló ember vagyok, gyakorta más a véleményem” – fogalmazott.

 

teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-225030
Donald és Melania egy évtizeddel ezelőtt. Forrás: CBS News

 

Melania tizenéves korában kezdett modellkedéssel foglalkozni. Első jelentősebb sikerét 1992-ben, Ljubjanaban érte el, ahol őt választották a Jana magazin Look of the Year versenyének második helyezettjének. Ezt követően kitárult előtte a világ: és ahogy ez lenni szokott, építészmérnöki tanulmányok helyett Nyugat-Európa kifutóit választotta.

 

Hamarosan Paolo Zampolli modellügynökségéhez került, így székhelyét Párizs és Milánó után New York-ba helyezte át. 2001-től rendelkezett állandó amerikai lakhellyel, majd 2006-ban állampolgárságot szerzett. Trump-pal 1998-ban, a New York-i divathét egyik kísérőrendezvényén ismerkedett meg.

 

Az egykori Cover Girl és az akkor még barna hajkoronával rendelkező Donald. Forrás: CBS News

 

A korábbi Trump lady-k

 

Donald Trump abban az időben vált el második feleségétől, Marla Maples-től, akivel 1993 és 1999 között volt házas. Az egyik közeli barát, Edit Molnár 2005-ben azt nyilatkozta, hogy Melania és Donald találkozása nem volt első látásra szerelem. Legalábbis a lány részéről biztosan nem, hiszen Melaniát nagyon elszomorította a tény, hogy úgy kérte el telefonszámát a milliárdos üzletember, hogy közben egy másik nő társaságában érkezett a partira.

 

•
Esküvői kép a második Trump lady-vel, Marla Maples-szel és családjával. Forrás: MySanantonio

 

Az első Trump lady szintén modell, a cseh-amerikai származású Ivana, aki eddig a leghosszabb időt töltötte Mrs. Trump-ként (1977-1992).

 

ivana-trump-3-435
Ivana Trump

 

Ivana Trump a házasságkötésük első időszakéban és napjainkban. Forrás: People, Daily Mail

 

Ivana Trump napjainkban.

 

Melania és Trump viszonylag hamar összejöttek, ám 2000-ben egy rövid időre szakítottak. Az eljegyzésre 2004-ben került sor, majd 2005 januárjában összeházasodtak. Az esküvőt az elnökjelölt fényűző floridai birtokán tartották, ahol a 450 fős vendégseregben mindössze három szlovén családtag mellett helyet kapott Hillary és Bill Clinton is.

 

•A 2005-ös álomesküvőn még vidáman beszélgető Clinton és Trump házaspár. Forrás: Melania twitter oldala.
A 2005-ös álomesküvőn még vidáman beszélgető Clinton és Trump házaspár. Forrás: Melania twitter oldala

 

Biodíszlet vagy korunk álomnője?

 

A legtöbb kritika Melania Trump-ot (a férje mellet) külseje miatt éri. Mint tudjuk, a szépség relatív. Azonban ha az utóbbi évek médiaszereplései mögé nézünk, egy magabiztos vérbeli nőt ismerhetünk meg. Visszahúzódó alkat, aki szeret sportolással és magazinok olvasgatásával foglalatoskodni. Ezek mellet persze hobbija a jótékonykodás.

 

Az egyik interjúban elmondta: két fiúról gondoskodik. Az egyik férje, az elnök, a másik pedig a 2006-ban született fia, Baron William, aki egyébként folyékonyan beszél szlovénül. Mindamellett jó kapcsolatot ápol Trump négy, korábbi házasságából született gyermekével.

 

1024x1024-1
A Trump család luxuskivitelben. Forrás: MySanantonio

 

Melania Trump, ahogy a róla megjelenő képeken is látszik, vérbeli modell. Ám a The New York Post 2005-ös interjújában az egykori modellügynökségének vezetője, Paolo Zampolli azt mondta:

 

,,Amíg együtt dolgoztam Melaniával, nem volt az a kimozdulós fajta. Szinte sosem járt el bárokba vagy klubokba. Donald előtt senkivel sem randizott itt, New York-ban. Ellenben szeretett egyedül moziba járni és gyakran megfordult esténként a konditeremben.”

 

1999-ben Melania a The New York Times-nak azt nyilatkozta:

 

,,Ha first lady leszek, hű maradok a hagyományokhoz. Úgy szeretnék viselkedni, mint Betti Ford vagy Jackie Kennedy.”

 

És ha már a hasonlóságoknál tartunk. Modell lévén Melania Trump 180 cm körüli magassággal rendelkezik. Elsőre azt hinnénk, ez ritka, ám a legmagasabb first lady címen osztoznia kell Michelle Obamával és Eleanor Roosevelt-tel, akik szintén több mint öt láb magasak.

 

Nem lehet könnyű egy ilyen megosztó személyiség feleségének lenni, mint Donald Trump. A New York-i designer, Sophie Theallet nyílt levelet írt divattervezőtársainak, melyben felszólítja őket, hogy ne dolgozzanak az újdonsült first lady-vel.

Forrás: ioneadwnews.com
Forrás: ioneadwnews.com

 

A korábbiakban egyébként Theallet volt az, aki felelt Melania elődje, Michelle Obama stílusáért, akivel azóta is szoros barátságot ápol. Szerencsére az új first lady-nek nincs mért aggódnia, hiszen olyan neves világmárkák tervezői állnak mögötte – ahogy a kampányban is láthattuk – mint Gucci, Michael Kors és Ralph Lauren.

 

teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-224915 teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-225011 teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-225047teljes-kepernyo-rogzitese-2016-11-18-225222

 

Képzeljünk el egy országot, ahol egy háromszor nősült, botrányos előéletű és finoman szólva is megbotránkoztató nézetek valló milliárdos üzletembert választanak meg az állam élére. Tegyünk mellé egy dekoratív, a világ minden értelemben másik végéből érkező és néha-néha már a biódíszlet határát súroló egykori modellt, akinek a lábainál csak a szája hosszabb.

 

És aki nem mellesleg anya, társ és first lady. Mi más ez, mintsem a XXI. század modern tündérmeséje! Melania és Donald Trump házassága tökéletes kórkép a mai nyugati társadalmak értékrendszeréről. És hiába magaslik New York szívében a 202 méteres Trump Tower, a kérdés számunka megmarad: van-e még lejjebb.

 

,,Melania Trump folyamatosan úgy néz, mintha látott volna már téged valahol, de nem emlékszik, pontosan hol.” Forrás: Facebook
,,Melania Trump folyamatosan úgy néz, mintha látott volna már téged valahol, de nem emlékszik, pontosan hol.” Forrás: Facebook

 

Békési Júlia Boglárka

 

A nyitókép forrása: GQ Magazine

 

Forrás: HVG, inStyle, CBS News, BBC, QG Magazine, The New York Times, The New York Post, Twitter, Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!