Államfőt választ vasárnap Ausztria. A megismételt második fordulóban két jelöltre lehet majd voksolni. A felmérések szerint igen szoros küzdelem várható Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje és a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen között.

 

A választási kampány csaknem egy éve tart. Az első fordulót áprilisban rendezték, akkor hatan indultak a tisztségért. A legtöbb szavazatot Norbert Hofer és Alexander Van der Bellen szerezte meg. Mivel az első fordulóban senki nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, egy hónap múlva megtartották a második fordulót kettejük között. A szoros küzdelemben Van der Bellen mintegy 31 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét.

 

Hoferék megtámadták az eredményt

 

 hirdetes_300x300  

A szabadságpárt azonban választási visszaélésekre hivatkozva jogi úton támadta meg az eredményt, amelyet az alkotmánybíróság jóváhagyott és elrendelte, hogy az egész országban meg kell ismételni a szavazást. Az osztrák választások történetében példa nélküli eljárásról volt szó.

 

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke június 8-án jelentette be, hogy az Osztrák Szabadságpárt jogi úton megtámadja az államfőválasztás eredményét és többek között a levélszavazatokkal történő visszaélések gyanújának kivizsgálását kéri. (MTI/EPA/Florian Wieser)

 

A második megismételt forduló eredetileg kitűzött októberi időpontját azonban elhalasztották. Az indoklás szerint számos hibásan leragasztott választási boríték miatt nem lehetett volna a szavazást jogszerűen és kifogástalanul lebonyolítani.

 

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter szeptember 12-én jelentette be, hogy a hibásan gyártott szavazócédulák miatt elhalasztják az osztrák államfőválasztás második fordulójának október 2-ra tervezett megismétlését. (MTI/EPA/Christian Bruna)

 

Negyedszer kampányoltak

 

Így december 4-e előtt immár negyedszerre kezdték meg kampányukat a jelöltek. A választás megismétlése 15 millió euró többletköltséget jelent a belügyminisztériumnak. Az utóbbi hetek felmérései szerint kiélezett lesz a verseny, hiszen a két jelölt fej fej mellett halad, így a szakértők szerint teljesen nyitott a választás kimenetele.

 

Bécs, 2016. november 21. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának jelöltje (j) egy bécsi stúdióban 2016. november 20-án, mielőtt megkezdődik televíziós vitájuk. Az osztrák elnökválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, miután a májusi második forduló eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette. (MTI/AP/Ronald Zak)
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) (b) és Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának jelöltje (j) egy bécsi stúdióban 2016. november 20-án, mielőtt megkezdődik televíziós vitájuk. (MTI/AP/Ronald Zak

 

Történelmi jelentőségű voksolás

 

A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.

 

Heinz Fischer korábbi államfő hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának. Az államfői tisztség hat évre szól és egyszer lehet megújítani.

 

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje leadja szavazatát egy pinkafeldi szavazóhelyiségben 2016. május 22-én, az osztrák elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/Christian Bruna)

 

Az első tartományi részeredmények vasárnap 17 órától, már a végleges urnazárást követően várhatók. Előzetes eredmények estére lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kilenc órától számolják össze, így a végeredményt hétfő késő estig közlik.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!