Ahogy az várható volt, az olasz alkotmánymódosítás elbukott és Matteo Renzi és kormánya sorsa megpecsételődött. Az olaszok nemet mondtak tehát a főirányhoz tartozó politikai elitre, vagyis a népszavazás az euroszkeptikusok térnyerésének lakmuszpapírja is volt, ami sok tekintetben befolyásolja a jövőre esedékes francia és német választások megítélését. Az olasz miniszterelnök még bőven a hivatalos eredmények kihirdetése előtt bejelentette lemondását. De mi lesz most?

 

A részvétel magas volt, a lakosság 70 százaléka járult az urnákhoz, az igenek és nemek között 41%-59% arányban oszlottak meg a szavazatok a nemek javára – vagyis a korábbi minimális különbségről szóló jóslatok nem igazolódtak be.

 

dwo-ap-italien-stimmverteilung-as_welt_de
Pirossal a NEMek, zölddel az IGENek tartományok szerint. Az igenlő Közép-, inkább nemet mondó Észak- és az abszolút elutasító Dél-Olaszország. Forrás: Welt.de

 

Két forgatókönyv

 hirdetes_810x300  

 

Renzi lemondása után két lehetséges forgatókönyv jöhet szóba. Az egyik, hogy Sergio Mattarella államfő elfogadja Renzi és a kormány lemondását, de nem ír ki előrehozott választásokat. Ebben az esetben a jelenlegi kormánypártok szakértői kormányt alakíthatnának. Szélsőséges esetben akár maga Renzi is lehet megbízott kormányfő, ami viszont korábbi, távozásáról szóló kijelentéseivel merőben ellentétes lenne.

 

A második variáció, hogy az olasz államfő kiírja az előrehozott választásokat. Ez a lépés nagy félelemmel tölti el a nyugat-európai politikum nagy részét, mert a Renzi-féle Demokrata Párt nyakában lihegő Öt Csillag mozgalom, Beppe Grillo egykori humorista vezetésével kerülhetne kormányra. Az Öt Csillag mozgalom euroszkeptikus, eurozóna-ellenes és oroszbarát nézeteket vall.

 

italy-main-political-parties_0_stratfor
Politikai pártok preferenciái Olaszországban. Az Öt Csillag stabil második, jelentős 27,3 százalékos népszerűséggel, de jócskán megerősödött az elmúlt két évben az Északi Liga is. Forrás: Stratfor.com

 

Hatalomra kerülésével Merkelék elképzelése, miszerint Olaszország helyettesítené az Unióból kilépő Nagy-Britanniát a franciák és németek közti egyensúly fenntartásában, így aligha valósulna meg.

 

Hogy melyik forgatókönyv valósulhat meg, egyelőre nem lehet tudni, legalábbis addig, míg Matteo Renzi nem adja át lemondását hivatalosan is az államfőnek, és nem beszélik meg a további lépéseket.

 

Betartott az eurónak a referendum

 

Az euró az olasz referendum várható eredményének (Renzi lemondásának) hírére 1,4 százalékkal, 2015 márciusa óta nem látott szintre gyengült a dollárral szemben. Később valamelyest visszaerősödött. És hogy milyen Olaszország kockázati megítélése? A szakértők szerint bármi is történik a piacokon, az az amerikai elnökválasztásnál tapasztaltakhoz hasonlóan rövidéletű hatást gyakorol.

 

renzi-italy-referendum_stratfor
Megválasztott kormányfőből lesz-e megbízott miniszterelnök? Forrás: Stratfor.com

 

A Portfolio.hu szerint, ha az olasz elnök nem ír ki választásokat, átmenetileg 1,5 százalékkal gyengül majd meg miatta az euró, de ha előrehozott választások lesznek, és azt az Öt Csillag nyerné meg, 2 százalékos gyengülés várható.

 

Kérdés mi lesz a nagy bajban lévő olasz bankrendszerrel, ami 360 milliárd euró értékű ki nem fizetett hitelállományt halmozott fel, amelyben a legkockázatosabb hitelek értéke 198 millió euró.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!